News

Cum a rămas nerenovată fațada Cercului Militar Național. MApN plătește o sumă uriașă pentru lucrările ce ar fi trebuit să se încheie în 2021

Renovarea fațadei Palatului Cercului Militar, clădire cu o vechime de peste un secol, este un proiect derulat de Ministerul Apărării Naționale încă din anul 2014.
15.07.2023 | 21:30
Cum a ramas nerenovata fatada Cercului Militar National MApN plateste o suma uriasa pentru lucrarile ce ar fi trebuit sa se incheie in 2021
Fațada Palatului Cercului Militar Național, aflată pe Bulevardul Elisabeta, se află în renovare Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Cercul Militar google maps
ADVERTISEMENT

Palatul Cercului Militar Național, aflat în centrul Bucureștiului, găzduiește instituția de cultură a Armatei Române, în sălile somptuoase ale clădirii organizându-se concerte și expoziții de pictură și sculptură. Construcția a început în 1911, pe locul fostei Mânăstiri Sărindar, beneficiarul fiind Cercul Militar al Ofițerilor din Garnizoana București.

În 2018, MApN a anunțat că s-a semnat proiectul de finanțare

În interior, unde se află și Biblioteca Militară Națională, sunt Sala maură, Sala de marmură, Sala bizantină, Sala gotică, Sala norvegiană și Sala restaurant, aceasta din urmă fiind și cea mai încăpătoare, cu o capacitate de 400 de locuri. În decembrie 2018, ministrul de atunci al Apărării naționale, Gabriel Leș, a anunțat că s-a semnat un proiect de finanțare pentru restaurarea Cercului Militar.

ADVERTISEMENT

Proiectul, denumit „Lucrări de intervenţie la faţada Cercului Militar Naţional – Cazarma 954”, urma să se deruleze în perioada decembrie 2018-decembrie 2021 și era implementat de Secretariatul general şi Direcţia domenii şi infrastructurii. Valoarea totală a cererii de finanţare era de  13.645.726,91 lei, din care valoarea finanţării externe nerambursabile era de 10.671.038,45 lei, iar valoarea cofinanţării cheltuielilor eligibile şi neeligibile era de  2.974.688,46 lei.

Obiectivul proiectului era reprezentat de conservarea, restaurarea şi protejarea Palatului Cercului Militar Naţional prin realizarea de lucrări de intervenţii la faţada monumentului, realizarea lucrărilor de termo-hidrofugare, înlocuirea tâmplăriei din lemn, restaurarea elementelor decorative de similipiatră şi metal, îmbunătăţirea iluminatului arhitectural exterior şi asigurarea protecţiei corespunzătoare anti-trăsnet.

ADVERTISEMENT

Conform datelor de pe sicap.ai, una din platformele achizițiilor publice consultate de FANATIK, MApN semnase încă din mai 2014 un contract în valoare de 119.500 lei pentru „Studiu de fezabilitate pentru proiectul de investiție imobiliară 954 București – Lucrări de intervenție la fațada Cercului Militar Național”. În august 2015 și mai 2016, MApn a parafat două contracte de servicii de proiectare arhitecturală, unul de 240.000 lei, celălalt de 46.300 lei.

Contractul de restaurare a fațadei Cercului Militar a fost reziliat

În iulie 2016, MApN a semnat un contract de „Lucrări de intervenție la fațada Cercului Militar Național”, în valoare de 9.095.150,91 lei, cu compania Concas SA. Aceasta nu a executat decât o parte din lucrările de restaurare, pentru fațadele de Nord și de Est ale Cercului Militar Național, în timp ce la fațada de Sud a clădirii nu s-a intervenit, deoarece contractul a fost reziliat.

ADVERTISEMENT

MapN a reluat procedurile pentru încheierea proiectului de-abia în 2022. Pe 16 februarie a publicat un anunț de participare la o licitație în urma căreia  urma să se atribuie contractul „Lucrări de intervenţie la faţada Cercului Militar Naţional”, în valoare de 14.573.705,82 lei. Pe 9 august 2022, MApN a semnat un contract cu o durată de un an,  în valoare de 14.571.080,54 lei, cu trei ofertanți câștigători, Athenaeum Construct, Romanian Expert Cosnulting și Inspeti Building Restauration.

Contractul prevede lucrări de execuție (arhitectură și restaurare, instalații electrice) și servicii de proiectare și lucrări de execuție (arhitectură și restaurare). Valoare estimată a serviciilor de proiectare este de 1.015.995,80 lei fără TVA, în timp ce valoarea estimată a execuției de lucrări este de 13.557.710,03 lei fără TVA.

ADVERTISEMENT

Valoarea noului contract a crescut la 14,9 milioane lei

„Având în vedere faptul că, în cadrul obiectivului de investiție imobiliară, cod proiect: 2013-RK-954 București, din anumite aspecte obiective, s-a reziliat contractul de execuție lucrări inițial, au rămas lucrări neexecutate din cadrul Proiectului tehnic aprobat, respectiv a Dispozițiilor de șantier emise ulterior aprobării acestuia. Pentru aceste lucrări rămase de executat, respectiv a altor lucrări necesare a fi realizate pentru finalizare poziției de plan mai sus menționat, este necesară contractarea serviciilor de proiectare, respectiv execuție lucrări.”, se arată în caietul de sarcini.

“Prin realizarea investiției va fi recondiționată fațada dinspre Bulevardul Elisabeta (respectând culoarea și formele geometrice ale celorlalte fațade deja executate) precum și Terasa restaurant, fațadele laterale ale Terasei restaurant și cei 6 grifoni de pe Cercul Militar Națoinal. Totodată, se va proiecta/executa un lift pentru persoane cu dizabilități care să faciliteze accesul acestora dinspre Calea Victoriei în incinta restaurantului.”, se mai menționează în documentul consultat de FANATIK.

„La momentul actual sunt deja executate două fațade (Fațada N și E), iar din cauza faptului că din motive obiective nu s-a putut continua cu antreprenorul general care a executat lucrările, s-a reziliat contractul și a rămas neexecutată Fațada S, respectiv Fațada dinspre Bulevardul Elisabeta. Fațada care se va reabilita trebuie să fie similară celorlalte două fațade executate, din punct de vedere al geometriei formelor, culorii fațadei și a ansamblului arhitectural. Soluțiile tehnice pentru reabilitarea fațadei vor fi cele din Proiectul tehnic inițial cu nr. 157/2015”, au mai consemnat specialiștii în caietul de sarcini.  Pe 6 iulie 2023, contractul pentru restaurarea fațadei de Sud a Palatului Cercului Militar Național a fost modificat, valoarea acestuia crescând la 14.909.010.54 lei.

ADVERTISEMENT