News

Cum a rămas o femeie fără cardul social. Nu a cumpărat alcool sau țigări. Mare atenție unde anume îl folosiți, autoritățile controlează totul

O femeie s-a trezit cu cardul social blocat dup[ ce a mers la cumpărături, chiar dacă nu a achiziționat alcool sau țigări
22.10.2022 | 10:21
Cum a ramas o femeie fara cardul social Nu a cumparat alcool sau tigari Mare atentie unde anume il folositi autoritatile controleaza totul
Tot mai multe carduri sunt blocate pentru nerespectarea regulilor Foto: MIPE
ADVERTISEMENT

Tichetele sociale pe care le primesc românii cu venituri mici de la stat sunt dedicate procurării de alimente. O parte dintre beneficiari s-au trezit cu cardurile blocate pentru că au cumpărat produse nepermise sau din cauza unor tentative de fraudă.

Cum a rămas o femeie fără cardul social

Beneficiarii ajutorului guvernamental pot cumpăra din acești bani ulei, făină, zahăr, legume, carne, lactate, etc cu condiția ca produsele achiziționate să se încadreze în categoria celor alimentare așa cum este prevăzut de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

ADVERTISEMENT

Unii dintre beneficiari par să nu țină cont de reguli și apoi se trezesc cu cardurile pe care se virează acest ajutor blocate.

”Bună seara… mama mea are cardul social blocat… cum și către cine adresez o cerere de deblocare? Știu că a cumpărat detergenți și o punguță de mâncare pentru un câine și dacă nu ma înșel sora i-a plătit o factură de lumină… are o pensie de 846 +113 lei. Vă mulțumesc frumos…”, scrie fiica unei beneficiare pe un grup de Facebook.

ADVERTISEMENT

Reacțiile la postarea femeii au variat de la indignate la ironice. Dacă unii dintre internauți au învinovățit guvernul, magazinele, casiera, etc, alții iau explicat că pur și simplu cardul a fost blocat pentru că produsele achiziționate nu se încadrează în lista celor pentru care sunt acordate aceste ajutoare.

În luna august, autoritățile statului au anunțat că au decis să blocheze mii de carduri sociale din cauza tentativelor de fraudă.

ADVERTISEMENT

Mare atenție unde anume îl folosiți, autoritățile controlează totul

Potrivit informării, o parte dintre românii cu venituri mici care au primit acest ajutor financiar au vrut să vândă voucherele, în vreme ce alții ar fi încercat să cumpere alcool, tutun sau alte produse care nu sunt permise.

Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene, mai bine de 10.000 de carduri fuseseră deja blocate la acea vreme. Acesta a mai precizat că o a treia categorie de indivizi rămași fără bani de la stat sunt cei care nu au putut fi identificați pentru a-și primi ajutorul.

ADVERTISEMENT

„Peste 10.000 de carduri sunt în momentul de față sunt blocate fie ca urmare a modului defectuos de folosire a lor, fie că sunt probleme de identitate a beneficiarilor de vouchere. Este o datorie a beneficiarului să înțeleagă că ele au fost date pentru a sprijini populația și pentru a nu face comerț cu ele”, a precizat atunci Marcel Boloș.

De asemenea, trebuie să reținem că lista beneficiarilor de vouchere sociale pentru alimente este actualizată de Ministerul Muncii pe baza criteriilor de eligibilitate referitoare la venitul maxim lunar, iar aceste liste pot suferi modificări de la lună la lună.

ADVERTISEMENT