News

Ministrul Mediului, prima reacție despre teoriile referitoare la praful saharian. Mircea Fechet: ”A fost un fake news”

Norul de praf saharian care s-a abătut asupra Capitalei a dat naștere unor motive de îngrijorare din partea populației, alimentate de diverse teorii ale consiprației.
27.04.2024 | 20:11
Ministrul Mediului prima reactie despre teoriile referitoare la praful saharian Mircea Fechet A fost un fake news
Un nor de praf saharian care a acoperit Bucureștiul a dat naștere unor teorii ale consiprației / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Au existat zvonuri legate de sănătatea românilor care ar putea fi grav afectată de ploaia amestecată cu praf. Pe de altă parte, s-au făcut și multe glume pe internet, care ironizau chiar aceste teorii lansate în spațiul public de persoane mai mult sau mai puțin avizate.

Mircea Fechet: ”Diferența e că acum a plouat”

Mircea Fechet, ministru al Mediului, a vorbit recent despre valul de praf saharian și a încercat să liniștească populația, arătând că nu sunt motive reale de îngrijorare.

ADVERTISEMENT

“Le spun să nu-și facă nicio grijă pentru că astfel de fenomene apar în mod constant. De altfel, chiar acum trei săptămâni am mai avut un episod similar.

Diferență față de ceea ce s-a întâmplat în zilele trecute este aceea că nu a plouat și în lipsa precipitațiilor norul de praf a trecut mai departe sau a mai fost și respirat de către cetățenii români, la fel cu cetățenii celorlalte state care au fost afectate de această situație”, a declarat Mircea Fechet la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Ministrul Mediului spune, referitor la praful saharian care a acoperit Capitala, că România dispune de o Rețea Națională de Monitorizare a Calității Aerului, care transmite informații în timp real, iar în cazul în care ar exista depășiri ale valorilor, populația ar fi imediat avertizată.

”Nu a fost cazul acum și acest lucru vreau să-l subliniez foarte clar. A fost doar un fake news. Eu am luat-o ca pe o glumă. Am văzut și eu câteva imagini cu sumele de bani încasate de spălătoriile auto”, a mai declarat Mircea Fechet.

ADVERTISEMENT

Norul de praf saharian nu este periculos pentru sănătate

Oficialul a mai declarat că Agenția Națională pentru Protecția mediului a analizat probe din aceste pulberi și a ajuns la concluzia că este doar praf din nordul Africii.

Culoarea roșiatică vine de la oxizii de fier, un compus chimic specific zonei, însă acesta nu este periculos, a mai arătat Fechet. Practic, vorbim despre un praf saharian, identic cu cel pe care-l respirăm atunci când ne petrecem concediile în astfel de zone.

ADVERTISEMENT

”Și până la urmă, dincolo de disconfortul creat în legătură cu mașinile care au trebuit duse la spălătorie imediat după, eu vă mărturisesc că n-am apucat încă s-o duc pe a mea. Dar dincolo de această chestiune, ploaia ne-a făcut bine”, a încheiat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

ADVERTISEMENT