News

Cum a redus costul la încălzire o instituție din Capitală. Soluția ingenioasă găsită

Într-o perioadă grea din punct de vedere financiar, Universitatea Politehnică București a reușit să reducă din costul la încălzire cu o soluție ingenioasă.
24.10.2022 | 20:57
Cum a redus costul la incalzire o institutie din Capitala Solutia ingenioasa gasita
Instituție din Capitală, soluție ingenioasă pentru a reduce costurile la încălzire. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Țara noastră se pregătește de o iarnă grea. Cum prețurile la gaze și curent au explodat, energia din surse regenerabile pare să fie una dintre puținele opțiuni la îndemână pentru încălzirea locuințelor și a clădirilor instituțiilor publice.

Instituție din Capitală, soluție ingenioasă pentru a reduce costurile la încălzire

Cu puțin timp până la debutul sezonului rece, unul care, mai mult ca sigur, va veni și cu facturi uriașe, specialiștii Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB) propun o soluţie inovativă pentru reducerea costurilor la încălzire.

ADVERTISEMENT

Un proiect al instituției din Capitală demonstrează cum energia solară și geotermală pot fi folosite împreună pentru a reduce costurile și emisiile de gaze cu efect de seră.

Acest sistem propus de Universitatea Politehnică a apărut printr-un proiect european. A fost pus în practică după ce centrala pe gaz a unui laborator din Facultatea de Energetică s-a stricat.

ADVERTISEMENT

Echipa de cercetători a instituției didactice a demonstrat că un sistem de încălzire hibrid, bazat pe energie geotermală și solară, poate crește confortul cadrelor didactice și al studenților care își desfășoară activitatea în clădire.

Soluția, care a fost pusă în practică de inginerii de la Facultatea de Energetică din cadrul UPB, include următoarele elemente: panouri fotovoltaice, panouri hibride fotovoltaic-termic și pompe de căldură geotermale.

ADVERTISEMENT

Partea dătătoare de speranță este, conform oamenilor de știință de laa UPB, că sistemul poate fi replicat cu ușurință oriunde.

”Căldura produsă de pompele de căldură este stocata într-un rezervor de 2.000 de litri, iar de aici folosim căldura pentru a încălzi clădirea, care are 400 de mp”, a explicat un specialist, pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT

Care este costul total pentru un astfel de sistem

Instalația de încălzire din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti funcționează din luna februarie a acestui an. Sistemul produce peste 22 de grade Celsius pentru studenţi şi profesori.

Reprezentanții instituției spun că noul sistem poate să asigure încălzirea pentru aproximativ 10 apartamente de 70 mp.

În ceea ce privește costul total pentru achiziţia componentelor tehnice, acesta se ridică la suma de 130.000 de euro. Investiția poate fi amortizată în circa 8 ani, spun specialiștii, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT
Tags: