Prezența unor panouri fotovoltaice este remarcată din ce în ce mai des în gospodăriile românilor. Totodată, și multe instituții sau companii private aleg această variantă, obligați de facturile mari la energie electrică.
Cei interesați de această variantă care ușurează cheltuielile cu energia electrică pot cumpăra panouri fotovoltaice beneficiind de sprijinul statului. Totul se rezolvă prin Administrația Fondului de Mediu.
Desigur, cei care vor să evite birocrația, se ocupă de această investiție cu ajutorul resurselor proprii. Astfel, pentru persoanele fizice, autoritățile garantează o finanțare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor.
Totuși, pragul nu poate depăși 20.000 de lei. Conform adevarul.ro, gălățeanul Paul Ichim este unul dintre cei convinși că trebuie să-și monteze panouri fotovoltaice: ”Ideea este să produc cât cheltuiesc.
Paradoxul este că întâlnești tot felul de piedici. Chiar am aflat că este un dosar ca prosumator, că durează foarte mult până îți vine contorul.
Ca să ți se aprobe, pe lângă hârtiile la kilogram pe care le depui, aștepți de ți se urăște.Aștepți să se miște firmele, să-ți monteze contorul și să te preia în circuit.”
În drumul spre obținerea finanțării de la stat pentru panourile fotovoltaice, trebuie să știți că dosarul și autorizațiile se depun la Agenția Fondului de Mediu. Atenție! Nu la Agenția pentru Protecția Mediului, ci la Agenția Fondului de Mediu.
”(…) Pentru a beneficia de fonduri de la stat, oamenii trebuie să se adreseze societăților care lucrează cu Administrația Fondului de Mediu. (…) Din ce știu, e nebunie acum, toată lumea vrea să își monteze panouri fotovoltaice”, a declarat directorul Agenției pentru Protecția Mediului Galați, Robert Rusu.
Pentru a beneficia de banii acordați de statul pentru panourile fotovoltaice sunt necesare mai multe documente. Printre ele, cererea de finanţare, actul de identitate și extrasul de carte funciară, din care să rezulte dreptul de proprietate asupra imobilului.
Mai este nevoie de certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului. Ulterior, beneficiarul achită instalatorului contribuția proprie. Asta înseamnă că în situația unei investiții de 22.230 lei, finanțarea acordată este de 20.000 lei pentru o putere de cel puțin 3kWp.
Astfel, contribuția proprie a persoanei fizice ajunge la 2.230 lei. Toate formalitățile se realizează prin intermediul instalatorilor validați de AFM. Implementarea proiectului durează opt luni de la semnarea contractului de finanţare nerambursabilă.