News

Cum a scăpat cumnata lui Nicolae Ceaușescu de plata chiriei la stat. Elena locuiește din 1968 într-o vilă din Dorobanți

Fosta cumnată a dictatorului Nicolae Ceaușescu a scăpat de plata unei sume uriașe solicitate de statul român, pe motiv că ocupă abuziv un imobil de protocol.
26.01.2024 | 09:33
Cum a scapat cumnata lui Nicolae Ceausescu de plata chiriei la stat Elena locuieste din 1968 intro vila din Dorobanti
Ilie Ceaușescu, fratele fostului dictator, Nicolae Ceaușescu, a fost căsătorit avut o soție tot cu numele de Elena / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Elena Ceaușescu, văduva lui Ilie Ceaușescu, fratele fostului dictator, a pierdut procesul cu RA-APPS, dar nu va fi nevoită să plătească chiriile restante, cel puțin pentru moment.

RA-APPS îi cere Elenei Ceaușescu peste 10.000 de euro

Tribunalul București a admis, la sfârșitul anului trecut, apelul promovat de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) împotriva Elenei Ceaușescu, fosta cumnată a dictatorului Nicolae Ceaușescu. Judecătorii au anulat sentința anterioară, care îi dădea câștig de cauză Elenei Ceaușescu și au trimis cauza spre rejudecare primei instanțe.

ADVERTISEMENT

RA-APPS a dat-o în judecată pe Elena Ceaușescu în 2016 și i-a solicitat acesteia plata unei restanțe în valoare de 10.075 de euro și 14.872 de lei, reprezentând facturi reprezentând chiria unui apartament și a unui garaj, plus penalități, începând cu aprilie 2009.

Soția generalului Ilie Ceaușescu locuiește într-un apartament situat la partenerul unei vile din zona Dorobanți, încă din anul 1968. Imobilul este format din 4 camere și are o suprafață totală de 67 mp, dependințe de 155 mp și un garaj de 19 mp.

ADVERTISEMENT

Vila a fost retrocedată

După revoluția din 1989, Elena Ceaușescu a obținut acordul statului român de a rămâne în imobil, în schimbul plății unei chirii. Între cele două părți s-a încheiat un contract care a fost reînnoit la fiecare 5 ani. Începând cu anul 2008, chiria apartamentului a ajuns la 624 de euro pe lună, sumă care i s-a părut prea mare Elenei Ceaușescu.

Aceasta a cerut RA-APPS să scadă chiria, însă instituția nu a fost de acord. Ca urmare a neînțelegerilor, contractul nu a mai fost reînnoit în 2009, însă cumnata lui Nicolae Ceaușescu a refuzat să părăsească imobilul.

ADVERTISEMENT

A urmat un șir lung de procese între cele două părți, în care a intervenit o nouă problemă: s-a constatat că imobilul a fost preluat abuziv de regimul comunist. Drept urmare, în anul 2008, urmașii vechilor proprietari au solicitat restituirea în natură a vilei din care face parte și apartamentul Elenei Ceaușescu. Aceasta a luat legătura direct cu familia care revendica imobilul și a obținut acordul acestora de a rămâne în imobil.

În 2021, instanța a decis ca parterul imobilului să fie restituit vechilor proprietari, iar pentru etajul 1, RA-APPS să ofere măsuri compensatorii vechilor proprietari. RA-APPS a atacat decizia cu recurs.

ADVERTISEMENT

Procesul va mai dura ani buni

Decizia instanței a ajutat-o și pe Elena Ceaușescu, aceasta reușind să demonstreze, în prima fază a procesului, că RA-APPS nu mai deține un titlu de proprietate valabil asupra imobilului în care locuiește. Pe fond, judecătorii au constatat că vila nu mai face parte din domeniul public sau privat al statului, așa că au stabilit că RA-APPS nu mai poate cere despăgubiri.

În martie 2023, Regia a făcut apel, iar în decembrie, acesta a fost admis. La rejudecare, procesul se ia de la zero, ceea ce înseamnă că o sentință definitivă se va putea lua abia peste câțiva ani.

Acesta nu este singurul litigiu pe care Elena Ceaușescu îl are cu RA-APPS, referitor la diverse sume pe care Regia le solicită cu titlu de datorii. În iulie 2022, instanța stabilit că trebuie să plătească statului român 14.000 de euro, iar în martie 2023, alți 4.980 de euro. În respectivele cauze au fost formulate mai multe cereri de executare silită, dar acestea au fost contestate de debitoare.

Elena Ceaușescu a fost căsătorită cu Ilie, fratele lui Nicolae Ceaușescu, decedat în anul 2002. Ilie Ceaușescu a fost militar de profesie și general în armată, în timpul regimului comunist.

ADVERTISEMENT
Tags: