News

Cum ademenește Rusia cubanezi să lupte în Ucraina. “Vă rog, vă rog, ajutați-ne să ieșim de aici”

Rusia recrutează cubanezi pentru a lupta în Ucraina. Sunt ademeniți cu salarii de peste 40 de ori mai mari decât în țara lor
19.09.2023 | 19:02
Cum ademeneste Rusia cubanezi sa lupte in Ucraina Va rog va rog ajutatine sa iesim de aici
Cuba acuză Rusa de organizarea unei rețele de trafic de persoane Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un scandal, pornit după apariția unei înregistrări virale cu un tânăr cubanez, care cerea să fie salvat de pe frontul din Ucraina, a determinat Cuba să acuze Rusia de organizarea unei rețele de trafic de persoane care ademenește tineri cubanezi să se înroleze pentru a lupta în Ucraina.

Rusia ademenește cubanezi să lupte în Ucraina

Alex Vegas Díaz a fost surprins să se regăsească dormind alături de soldați ruși în tranșeele din Ucraina, la mai mult de 10.000 de kilometri de casă. Conform spuselor sale, cubanezul slab de 19 ani a acceptat o ofertă postată pe WhatsApp care promitea bani buni pentru “lucrări de construcție” pentru armata rusă. În schimb, el și un prieten au fost duși la o bază, echipați cu arme și trimiși împotriva voinței lor în prima linie a unui război în care nu au intenționat niciodată să se alăture.

ADVERTISEMENT

“Ceea ce se întâmplă în Ucraina este urât – să vezi oameni cu capetele despicate în fața ta, să vezi cum sunt uciși oamenii, să simți cum cad bombele lângă tine”, a declarat Vegas Díaz într-o înregistrare video din 31 august, vorbind dintr-un spital rusesc, unde a spus că se recupera după o boală înainte de a fi trimis înapoi pe front. “Vă rog, vă rog, ajutați-ne să ieșim de aici.”

Apelul de ajutor a devenit viral. Povești similare au început să iasă la suprafață, iar cubanezii postau online și sunau la talk-show-uri pentru a cere informații despre membrii de familie care, de asemenea, au zburat la Moscova pentru a se alătura armatei ruse.

ADVERTISEMENT

Scandalul a determinat în cele din urmă guvernul cubanez să lanseze o acuzație gravă: o “rețea de trafic de persoane” care operează din Rusia ademenește tineri cubanezi să se înroleze pentru a lupta în Ucraina.

Pe 8 septembrie, oficialii cubanezi au declarat că au arestat 17 persoane în legătură cu presupusa rețea de trafic. Aceștia ar putea fi condamnați la 30 de ani de închisoare pentru implicare în activități de mercenariat, ceea ce este împotriva legislației cubaneze.

ADVERTISEMENT

Dar postările pe rețelele de socializare, mesajele audio și videoclipurile de la recruții din Rusia, împreună cu interviurile cu membrii familiilor și documentele obținute de un grup de hackeri ucraineni care le confirmă identitatea, se combină pentru a spune o poveste foarte diferită, arată o investigație TIME.

Campania de recrutare a Moscovei

Aceasta indică faptul că Vegas Díaz a fost prins într-o operațiune mare și organizată care a recrutat în mod deschis sute de voluntari cubanezi pentru a lupta în armata Moscovei, începând cu luna iulie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sugerează că acuzațiile de trafic ar putea fi o încercare a guvernului cubanez, un aliat de lungă durată al Rusiei, de a-și menține neutralitatea declarată în legătură cu războiul din Ucraina.

Postări care anunță un “contract cu Ministerul Apărării pentru serviciul militar în armata rusă” au început să apară pe grupurile cubaneze de pe Facebook în luna iunie. Recruților li se oferea un salariu lunar de 204.00 ruble, adică 2.086 de dolari americani, o sumă aproape de neimaginat în Cuba, unde salariul mediu este mai mic de 50 de dolari pe lună.

Pe 5 septembrie, un grup de hackeri ucraineni a postat ceea ce părea a fi o versiune a contractului de șase pagini pe care recruții îl semnau odată ajunși în Rusia, tradus într-o spaniolă impecabilă. Acesta cerea un angajament de un an și venea cu beneficii care includeau o bonus unic de înrolare unică de 195.000 de ruble (aproximativ 2.000 de dolari) și 2 milioane de ruble (aproximativ 21.000 de dolari) pentru familiile lor dacă sunt uciși.

Contractul le cere, de asemenea, recruților să completeze un chestionar cu privire la motivul pentru care se înrolează și la ceea ce simt în legătură cu serviciul militar. Termenii contractului se potrivesc cu cei promovați public de Ministerul rus al Apărării, inclusiv posibilitatea obținerii cetățeniei ruse pentru recruți și familiile lor, conform unui decret semnat de președintele Vladimir Putin anul trecut.

Nu este clar câți recruți a produs campania de recrutare. E-mailurile analizate de publicația americană documentează doar cei aproape 200 de recruți care au trecut prin biroul militar din orașul rusesc Tula în iulie și august. Estimările grupurilor cubaneze de apărare a drepturilor omului variază de la aproximativ 750 de recruți la peste 1.000.

Fundația pentru Drepturile Omului în Cuba (FHRC), cu sediul la Miami, a declarat că, dintre cei 746 de recruți pe care i-a urmărit, cel puțin 62 par să facă parte dintr-un grup de forțe speciale cubaneze foarte bine antrenate, cunoscut sub numele de Avispas Negras, sau Viespile Negre.

Cuba se bazează pe Rusia pentru alimente, petrol și investiții

TIME a analizat 199 de pașapoarte ale unor cubanezi, cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani, care se pare că s-au înrolat în armata rusă de la jumătatea lunii iulie și a comparat peste 20 de profiluri de socializare care au confirmat numele, chipurile și orașele lor de origine.

Poate cel mai clar indiciu că marea majoritate a acestor recruți au plecat în Rusia de bunăvoie și nu s-au comportat ca și cum ar fi fost implicați într-un plan ilegal, vine din propriile lor postări pe rețelele de socializare.

Pe Facebook, Instagram și TikTok, mulți dintre acești recruți au postat fotografii cu tancuri rusești, au zâmbit alături de alți cubanezi în noile lor uniforme militare rusești și s-au lăudat că trimit bani acasă. În comentariile de pe Facebook, membrii familiilor au discutat deschis despre frați, soți și veri care erau “în Rusia” și “în război”.

Descoperirea efortului de recrutare a complicat linia delicată pe care Havana a încercat să se poziționeze de la invazia Rusiei în Ucraina. Cuba a fost paralizată de un embargo american de 60 de ani, de pene de curent la nivelul întregii insule și de o criză a foamei.

Cuba se bazează pe Rusia pentru alimente, petrol și investiții economice, iar recent a semnat o serie de acorduri bilaterale prin care Moscova s-a angajat să ajute la remedierea penuriei de alimente și de petrol și să investească în industriile de zahăr și de oțel ale insulei, aflate în dificultate, în schimbul unor contracte de închiriere de terenuri.

În același timp, Cuba nu își poate permite să își pericliteze și mai mult relațiile cu națiunile occidentale care au încercat să izoleze Rusia ca pedeapsă pentru războiul din Ucraina. Uniunea Europeană este al doilea cel mai mare partener comercial al Cubei și cel mai mare investitor străin. Ucraina, care a spus clar că crede că Havana este implicată în schema de recrutare, a făcut presiuni publice pentru ca națiunile occidentale să riposteze prin “ruperea relațiilor diplomatice cu Cuba”.

Într-o declarație din 4 septembrie, în care acuza “rețeaua de trafic de persoane” de atragerea cubanezilor în Rusia, ministerul de externe al Cubei a declarat că națiunea “nu face parte din conflictul de război din Ucraina” și “respinge cu fermitate” acuzațiile potrivit cărora ar fi fost “complice” în această schemă. Cu toate acestea, zeci dintre pașapoartele analizate de TIME fuseseră emise foarte recent, ceea ce face puțin probabil, spun experții, ca guvernul comunist, care își supraveghează îndeaproape cetățenii, să nu fi detectat exodul brusc.

Analiștii cubanezi resping posibilitatea ca Havana să nu fi fost la curent cu această campanie de recrutare. Mai mulți recruți au declarat membrilor familiilor, precum și grupurilor pentru drepturile omului, că oficialii cubanezi nu le-au ștampilat în mod intenționat pașapoartele înainte de a ieși din țară pentru a se îmbarca în zborul spre Moscova, într-o încercare aparentă de a putea nega implicarea în acest fenomen.

Recruții cubanezi se află în no man’s land

Zvonurile privind recruți cubanezi care au apărut pe frontul din Ucraina se învârt de luni de zile. Conturile de Facebook ale mai multor bărbați ale căror nume și fotografii se potrivesc cu pașapoartele văzute de publicația americană indică faptul că aceștia au vândut rapid casele dărăpănate și și-au părăsit iubitele, soțiile și copiii mici pentru a pleca în Rusia.

Conturile de socializare ale recruților subliniază greutățile vieții lor în Cuba, cu mesaje în care cerșesc medicamente și vând orice, de la piese de telefon mobil la carne raționalizată pe site-uri de pe piața neagră. “Cu banii pe care mi-i veți plăti”, a spus un cubanez într-o înregistrare video pe WhatsApp adresată recrutorilor ruși, “dacă voi fi ucis sau nu, cel puțin voi putea să-mi ajut familia”.

La 1 iulie, compania aeriană rusă Aeroflot a început să opereze zboruri directe din orașul balnear cubanez Varadero către Moscova. În săptămânile care au urmat, un flux de recruți cubanezi a început să sosească la Tula, potrivit documentelor piratate de hackeri.

Dar după dislocarea recruților în Ucraina, o mare parte din comunicare a părut să înceteze, ceea ce a dus la mesaje confuze și adesea disperate din partea familiei și a prietenilor de acasă. Mai mulți recruți au declarat presei cubaneze că telefoanele lor au fost luate de forțele rusești odată ce au fost desfășurate, invocând preocupări legate de securitate cu privire la faptul că ar putea fi detectate de drone. Recruții se află acum într-un fel de no man’s land.

Datorită faptului că guvernul cubanez a denunțat recrutarea ca fiind o rețea de trafic de persoane, este posibil ca recruților să le fie imposibil să se întoarcă acasă, unde ar putea fi condamnați la 30 de ani de închisoare pentru infracțiuni, inclusiv pentru lupta ca mercenari sau acțiuni ostile împotriva unui stat străin.

Lupta ca mercenari pentru Rusia le-ar interzice, de asemenea, să ceară azil sau statut legal în multe țări, inclusiv în Statele Unite. Iar prin faptul că nu a ștampilat pașapoartele recruților care au plecat în Rusia, statul i-a catalogat ca fiind plecați ilegal din țară.

Observatorii cubanezi s-au întrebat dacă statul ar putea avea un interes financiar în faptul că sute dintre cetățenii săi servesc în armata rusă. “Închirierea” de cetățeni cubanezi pentru a lucra în străinătate a fost o afacere bine documentată și profitabilă pentru guvernul cubanez, aflat în criză de bani, care primește până la 3.600 de dolari pe lună pentru furnizarea de medici în țări precum Brazilia și Qatar și a câștigat 1.000 de dolari pe lună pentru fiecare soldat pe care l-a trimis să lupte în Angola în anii 1980.

ADVERTISEMENT