News

Război în Ucraina, ziua 559. Cuba acuză că traficanţii de persoane îi obligă pe cetăţenii săi să lupte pentru Rusia

Eforturile contraofensivei ucrainene continuă, în timp ce loviturile rusești au lovit mai multe clădiri rezidențiale, potrivit oficialilor de la Kiev.
05.09.2023 | 13:14
Razboi in Ucraina ziua 559 Cuba acuza ca traficantii de persoane ii obliga pe cetatenii sai sa lupte pentru Rusia
Război în Ucraina, ziua 559
ADVERTISEMENT
05-09-2023
10:24

Cea mai tensionată situaţie de pe front este în Zaporojie

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a descris marţi contraofensiva ucraineană drept un eşec total, dar a spus că situaţia este tensionată în zona controlată de ruşi a regiunii de sud Zaporojie. „Forțele armate ale Ucrainei nu și-au atins obiectivele pe niciun front”, a declarat Şoigu.

„Cea mai tensionată situație de pe front este la Zaporojie”, a spus el. „Inamicul a angajat brigăzi din rezerva sa strategică al căror personal a fost antrenat de instructori occidentali”, a adăugat ministrul rus.

În acelaşi timp, apărarea antiaeriană rusă a distrus marţi o dronă ucraineană deasupra Crimeei, a mai anunțat Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat. Ştirea vine la câteva după ce Rusia a declarat că a doborât cel puțin trei drone lansate de Ucraina care vizau Moscova.

05-09-2023
07:46

Cuba acuză că traficanţii de persoane îi obligă pe cetăţenii săi să lupte pentru Rusia

Un grup de traficanți de persoane îi forțează pe cetățenii cubanezi să lupte pentru Rusia, a anunțat Ministerul cubanez de Externe. Oficialii de la Havana au anunțat că lucrează la „neutralizarea și dezmembrarea” rețelei care operează concomitent în acest stat insular din Caraibe și la Moscova.

Guvernul cubanez a început să îi trimită în judecată pe unii dintre cei implicați, au mai transmis autorităţile de la Havana.

Rusia, care intenționează să-și mărească numărul de soldaţi cu 30%, până la 1,5 milioane de oameni, nu a comentat acuzațiile. Mai mulți cetățeni cubanezi au semnat contracte cu armata rusă în schimbul cetățeniei în luna mai, a informat un ziar rus din orașul Ryazan.

Clădiri rezidențiale și alte infrastructuri civile au fost lovite luni de o serie de lovituri rusești, potrivit Statului Major al forțelor armate ale Ucrainei. Rusia a lansat cinci rachete și 68 de lovituri aeriene, trase de 42 de ori din mai multe sisteme de lansare de rachete asupra pozițiilor trupelor ucrainene și în alte zone populate, a fost anunțat pe Telegram.

Vladimir Putin anunță că nu fuge de negocieri

Atacurile s-au soldat cu victime și răni, a spus personalul general, dar nu a oferit informații detaliate despre numărul victimelor. În regiunea Zaporojie, peste 15 localități au fost atacate, inclusiv Mala, Tokmachka, Orikhov, Robotyne și Stepnohirsk, a transmis Statul Major. Rusia a lansat un atac aerian lângă Budarky, în regiunea Harkov, iar peste 10 localități au fost sub focul de artilerie în zona Kupiansk, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Statul Major a declarat că forțele ucrainene au reușit să respingă loviturile din zona de la nord de Klișchiivka din regiunea Donețk. Forțele de Apărare ucrainene au desfășurat luni operațiuni ofensive în zona Melitopol, inclusiv 11 lovituri asupra pozițiilor rusești. Între timp, Vladimir Putin a anunțat că Rusia nu refuză negocierile privind conflictul din Ucraina.

Într-o scurtă observație cu privire la conflictul din Ucraina, președintele Vladimir Putin a transmis că Rusia nu refuză să negocieze cum să pună capăt războiului. ”Vreau să spun că Rusia nu a refuzat niciodată negocierile și acum nu refuzăm”, a explicat Putin. El a adăugat că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a ridicat întrebări cu privire la negocierile privind războiul în timpul întâlnirilor dintre cei doi lideri de luni.

ADVERTISEMENT

”După cum știm, prin medierea președintelui Turciei, s-a ajuns la o înțelegere, s-au convenit proiecte de documente între delegațiile ruse și ucrainene, dar apoi Ucraina le-a trimis la… la gunoi! Nimeni nu se întoarce la asta. Auzim despre câteva inițiative noi, dar acest lucru nu este ceva despre care s-a discutat vreodată cu noi.

Prin urmare, nu acceptăm nimic nou. În ceea ce privește serviciile de mediere, nu le-am refuzat niciodată. De asemenea, îi suntem recunoscători președintelui Turciei pentru eforturile sale în această direcție”, a spus Putin. Mai mult, președintele rus a completat că așa numita contraofensivă ucraineană a fost un eșec.

ADVERTISEMENT

Liderii ucraineni au recunoscut progresul lent al contraofensivei, dar, în ultimele zile, armata ucraineană a declarat că a obținut victorii în regiunea de sud-est Zaporojie, pătrunzând în ”prima linie” a apărării rusești. Previziunile sumbre ale expertului Michael Clarke, fostul director general al Royal United Services Institute din Marea Britanie par tot mai aproape de adevăr.

Clarke anunțase că războiul din Ucraina va ține între 50 și 80 de ani și va fi un conflict cu scurte momente de pace, după care ambele părți vor relua ofensiva, fără a obține un succes notabil. ”Cred că vor fi o serie de conflicte care vor începe și se vor termina – cu armistiții urmate de noi ostilități la distanță de câțiva ani. În istorie va rămâne că totul a început în 2013-2014”, a completat expertul.

ADVERTISEMENT