News

Cum ar putea arăta SUA daca dreptul la avort nu mai este garantat. O femeie din El Salvador, 30 ani de închisoare pentru omor după ce a suferit un avort spontan

Activiștii pentru drepturile omului transmit un avertisment dur SUA după ce o femeie din El Salvador a fost condamnată la 30 de ani de închisoare pentru omucidere după ce a suferit un avort spontan.
12.05.2022 | 15:31
Cum ar putea arata SUA daca dreptul la avort nu mai este garantat O femeie din El Salvador 30 ani de inchisoare pentru omor dupa ce a suferit un avort spontan
Femeile din jumătate din statele SUA ar putea ajunge în situația din El Salvador Foto: The New York Times, Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O instanță din El Salvador a condamnat o femeie care a suferit un avort spontan la 30 de ani de închisoare pentru omucidere calificată, într-un caz despre care activiștii spun că oferă un avertisment dur pentru situația drepturilor femeilor din Statele Unite, unde Curtea Supremă ia în considerare anularea unui verdict cheie care consfințește dreptul la avort.

Femeie din El Salvador condamnată la 30 ani de închisoare pentru omor după un avort spontan

Femeia, identificată doar ca „Esme”, a fost condamnată luni, după aproape doi ani de arest preventiv. Femeia a fost arestată când a solicitat îngrijiri medicale într-un spital public.

ADVERTISEMENT

„Condamnarea lui Esme este un pas înapoi devastator pentru progresul care s-a făcut în criminalizarea ilegală a femeilor care suferă de urgențe obstetrice în El Salvador”, a declarat Paula Avila-Guillen, avocat internațional pentru drepturile omului și director executiv al Centrului pentru Egalitatea Femeii.

Avila-Guillen a avertizat că, pe măsură ce Statele Unite se confruntă cu posibila răsturnare a verdictului în cazul Roe vs Wade – hotărârea Curții Supreme din 1973 care a legalizat efectiv avortul – cazuri similare vor deveni mai frecvente în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

„Am văzut în mod repetat în toată America Latină că, atunci când avortul este criminalizat, femeile sunt obligate să demonstreze că oricare din gama largă de urgențe obstetrice pe care le întâmpină au fost de fapt urgențe. Când nu pot sau nu au resursele pentru a face acest lucru sau pur și simplu nu sunt crezute, riscă închisoarea”, a mai spus ea potrivit The Guardian.

Peste 180 de femei închise pentru crimă în ultimele două decenii

„Toată lumea din SUA ar trebui să fie cu ochii pe El Salvador chiar acum pentru a înțelege exact ce presupune un viitor fără Roe.”

ADVERTISEMENT

Morena Herrera, președintele Grupului cetățenilor pentru dezincriminarea avortului a descris sentința drept „o lovitură grea” și a cerut ca avorturile spontane să fie tratate mai degrabă ca o problemă de sănătate publică decât ca una penală.

„Vom continua să luptăm pentru ca toate femeile incriminate pe nedrept de aceste circumstanțe să-și recapete libertatea și să aibă ocazia să-și refacă și să-și reconstruiască viața”, a spus ea.

ADVERTISEMENT

El Salvador are unele dintre cele mai draconice legi privind avortul din lume, cu o interzicere totală a procedurii. Spre deosebire de multe alte țări din America Latină, El Salvador nu permite avortul în cazurile în care copilul este conceput prin viol sau incest sau în care sănătatea mamei ori a copilului este în pericol.

În ultimele două decenii, peste 180 de femei au fost închise pentru crimă pentru că au făcut avort după ce au suferit urgențe obstetrice, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.

Din decembrie, sentințele a opt femei care ispășesc pedepse lungi cu închisoarea au fost comutate.

Ce este Roe vs Wade?

Roe vs Wade este o decizie importantă a Curții Supreme care a legalizat avortul în Statele Unite. Dată cu 7 voturi pentru și 2 împotrivă, hotărârea a fost anunțată pe 22 ianuarie 1973. Judecătorul Harry A. Blackmun, un republican din Vestul Mijlociu și apărător al dreptului la avort, a scris opinia majorității.

Hotărârea a anulat legile din multe state care au interzis avortul, declarând că nu pot interzice procedura înainte de punctul în care un făt poate supraviețui în afara uterului. Acest punct, cunoscut sub numele de viabilitatea fetală, a fost stabilit în jur de 28 de săptămâni de sarcină când a fost judecat Roe. Astăzi, majoritatea experților estimează că fătul este viabil la aproximativ 23 sau 24 de săptămâni de sarcină.

Roe vs Wade a creat un cadru pentru a guverna reglementarea avortului bazat pe trimestrele de sarcină. În primul trimestru, nu a permis aproape nicio interdicție. În al doilea, a permis reglementări pentru a proteja sănătatea femeilor. În al treilea, a permis statelor să interzică avorturile atâta timp cât s-au făcut excepții pentru a proteja viața și sănătatea mamei. În 1992, instanța a renunțat la acest cadru, reafirmând în același timp rămânerea în vigoare a deciziei în cazul Roe.

Ce s-ar întâmpla dacă Roe ar fi răsturnat? Statele individuale ar putea decide dacă și când avorturile ar fi legale. Practica ar fi probabil interzisă sau restricționată puternic în aproximativ jumătate dintre ele, dar mulți ar continua să o permită. Treisprezece state au așa-numitele legi declanșatoare, care ar face imediat avortul ilegal dacă Roe ar fi răsturnat.

Un proiect lege pentru garantarea drepturilor la avort a eșuat în Senatul american

Democrații au încercat, fără succes, miercuri să promoveze un proiect de lege care să garanteze dreptul la avort la nivel național, deoarece republicanii și un democrat din Senat au blocat efortul de a consacra precedentul Roe vs Wade în legislația federală.

Cu 51 de senatori împotrivă și 49 pentru, democrații nu au reușit să obțină cele 60 de voturi de care ar fi avut nevoie pentru a adopta o legislație extinsă care să asigure accesul la avort și să interzică în mod explicit o gamă largă de restricții.

Acțiunea a survenit după ce un proiect de aviz al Curții Supreme, apărut pe surse în presă, a aruncat problema în centrul atenției politice, sugerând că instanța ar putea fi pe punctul de a anula hotărârea veche de aproape 50 de ani care a legalizat avortul și să lase statele să decidă dacă femeile au dreptul de a-și întrerupe sarcina.

Republicanilor, care s-au opus în unanimitate măsurii, li s-a alăturat un democrat, senatorul Joe Manchin III din Virginia de Vest. Manchin, care se opune dreptului la avort, a spus că legislația este prea largă, menționând că va merge mult mai departe decât simpla codificare a lui Roe și avertizând că va „extinde avortul”.

Legislația pe care democrații au încercat să o avanseze miercuri, numită Legea pentru protecția sănătății femeilor, ar proteja accesul la avort la nivel național, mergând dincolo de simpla codificare a lui Roe. Ar interzice în mod explicit o listă lungă de restricții de avort, inclusiv unele care au fost adoptate de state de când Roe a fost decis în 1973 și care au limitat sever accesul la procedură.

ADVERTISEMENT
Tags: