Life

Cum arată cosmonautul abandonat în spațiu. Oficialii ruși au refuzat să-l aducă înapoi

Cum arată cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii să îl aducă înapoi la momentul stabilit inițial.
21.11.2022 | 19:02
Cum arata cosmonautul abandonat in spatiu Oficialii rusi au refuzat sal aduca inapoi
Cum arată cosmonautul abandonat în spațiu. Foto Colaj Fanatik / Pixabay
ADVERTISEMENT

Cum arată cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii să îl mai aducă înapoi pe sol. Serghei Krikalev este numele cosmonautului abandonat în spațiu.

Cum arată cosmonautul abandonat în spațiu

Totul s-a întâmplat pentru că, între timp, după ce el plecase deja în spațiu, țara care l-a trimis acolo s-a destrămat.

ADVERTISEMENT

Mai precis, acesta a devenit ultimul cetățean sovietic pentru că URSS s-a destrămat în timp ce el se afla în spațiu și oficiali au refuzat să îl aducă înapoi pentru simplul motiv că țara care promisese să îl aducă înapoi acasă viu și nevătămat nici măcar nu mai exista.

De altfel, aceasta nici nu era prioritatea țării, deoarece în Moscova oamenii construiau baricade peste poduri și era un întreg haos, iar Serghei Krikalev era în spațiu la 350 de km distanță față de Pământ și oficialii aveau alte probleme mult mai aproape de ei ce necesitau soluții urgente și nu aveau vreun gând să îl aducă înapoi.

ADVERTISEMENT

Totul se întâmpla în anul 1991, când Uniunea Sovietică s-a destrămat în 15 state separate. Cu patru luni înainte de acest eveniment, cosmonautul Serghei Krikalev, un inginer de zbor în vârstă de 33 de ani, a plecat spre stația spațială Mir de pe cosmodromul sovietic Baikonur.

Cosmonautul trebuia să stea în spațiu nu mai mult de cinci luni, mai ales având în vedere că nu avea pregătirea necesară pentru a petrece mai mult timp în spațiu.

ADVERTISEMENT

Dar planurile sale și ale oficialilor au fost date peste cap de lovitura de stat care a adus la destrămarea Uniunii Sovietice.

„Pentru mine a fost o surpriză totală. Mă întrebam cum va afecta industria spațial acest lucru”, spunea cosmonatul.

ADVERTISEMENT
Sergei Krikalev
Cum arată cosmonautul abandonat în spațiu. Foto Colaj Fanatik / Instagram

Ce i-au spus sovieticii cosmonautului rămas în spațiu

Dar răspunsul a venit rapid pentru că oficialii sovieticii au transmis că nu au bani pentru a-l aduce înapoi acasă și, de altfel, principalul scop acum pentru țară este că trebuia să economisească resurse de unde se putea.

Bărbatul a spus că a simțit îndoieli și nu știa dacă va fi capabil să ducă la bun sfârșit această misiune.

După ce a petrecut un număr record de zile în spațiu la acea vreme, anume 311 zile consecutive, cosmonautul s-a întors în sfârșit pe pământ. Soarta acestuia a fost mult mai fericită decât a lui Vladimir Komarov, care a căzut din spațiu.

“Cel mai puternic argument a fost cel economic, deoarece acest lucru le permite să economisească resurse aici. Ei spun că este greu pentru mine – nu este chiar bine pentru sănătatea mea.

Dar acum țara se află într-o astfel de dificultate, șansa de a economisi bani trebuie să fie prioritară”, declara atunci cosmonautul, conform Discover Magazine.

ADVERTISEMENT
Tags: