News

El este omul care a căzut din spațiu. Din Vladimir Komarov a mai rămas doar o bucată carbonizată

Drumul omenirii către stele a adus, de-a lungul vremii, mai mulți eroi. Unul dintre aceștia a fost Vladimir Komarov. La finele anilor '60 acesta a căzut din spațiu.
03.10.2022 | 11:53
El este omul care a cazut din spatiu Din Vladimir Komarov a mai ramas doar o bucata carbonizata
Povestea lui Vladimir Komarov, omul care a căzut din spațiu. Sursa foto: colaj Fanatik / Wikipedia.org / NPR.org
ADVERTISEMENT

Cosmonautul sovietic Vladimir Komarov a fost unul dintre eroii căzuți la datorie în încercarea de a cuceri spațiul. El a murit în anul 1967, când capsula spațială Soyuz 1 s-a prăbușit după reintrarea în atmosferă.

Povestea lui Vladimir Komarov, omul care a căzut din spațiu

Tragedia spațială a început odată cu cea de-a 50-a aniversare a fondării Uniunii Sovietice. La acea vreme, guvernul de la Moscova a cerut ceva măreț de la programul spațial.

ADVERTISEMENT

Chiar liderul URSS, Leonid Brejnev a fost cel care a decis să organizeze o întâlnire spectaculoasă în mijlocul spațiului între două nave spațiale sovietice.

Planul Uniunii Sovietice Planul era ca două vehicule spațiale sovietice să se lanseze în spațiu și să efectueze o joncțiune care să permită cosmonauților să se deplaseze între nave.

ADVERTISEMENT

Komarov urma să piloteze Soyuz 1. A doua zi, un al doilea vehicul (Soyuz 2) avea să decoleze, cu doi cosmonauți suplimentari. Conform planului, cele două vehicule urmau a se întâlni, acostau, iar Komarov se deplasa dintr-un vehicul în altul, făcând schimb de locuri cu un coleg. Urma să vină acasă cu a doua navă.

Brejnev sublinia clar la acea vreme că așa vrea să se întâmple.

Iar operațiunea a început. Komarov a fost selectat să comande Soyuz 1, în 1967, cu Yuri Gagarin drept „cosmonaut de rezervă”.

ADVERTISEMENT

Cei doi erau conștienți că această capsulă spațială nu era sigură pentru a zbura. În ciuda acestui aspect, toți cei din programul spațial erau îngroziți de reacția lui Brejnev la întârzierea sau anularea misiunii. Chiar Komarov le-ar fi spus prietenilor că știe că probabil va muri, scrie HistoricalPhotos.com.

Vladimir Komarov nu voia ca Gagarin, bunul său prieten, să moară

În ciuda faptului că viața sa era în pericol, Komarov nu s-a retras pentru că nu voia ca Gagarin să moară.

ADVERTISEMENT

Vladimir Komarov era foarte bun prieten cu Gagarin. Familiile lor se întâlneau frecvent. Cei doi, în timpul liber, mergeau împreună la vânătoare.

În ceea ce-l privește pe Gagarin, acesta a sugerat ca misiunea să fie amânată. Exista o mare problemă: cine îi va spune lui Brejnev? Gagarin a scris o notă de 10 pagini și i-a dat-o celui mai bun prieten al său din KGB, Venyamin Russayev, dar nimeni nu a îndrăznit să o trimită mai sus în ierarhia de comandă.

Astfel, misiunea sinucigașă a debutat. Încă de la lansare nimic nu a funcționat. Primele probleme au apărut când unul dintre cele două panouri solare ale lui Soyuz nu s-a desfășurat, lipsind nava de energie electrică și întunecând o parte din echipamentul de navigație. Alte defecțiuni au apărut pe măsură ce ziua a continuat. Prima încercare de a schimba orbita navei spațiale a fost una fără succes.

Mai multe ore, Komarov a încercat fără succes să orienteze modulul Soyuz. Nava continua să transmită informații de stare nesigure și comunicațiile au fost pierdute.

Deși a încercat, prin eforturi supraomenești, să salveze misiunea, Komarov nu a reușit. Capsula sa a reintrat cu succes în atmosfera terestră pe cea de-a 19-a orbită, dar în timp ce cabina cobora prin atmosferă, parașuta de rezervă a ieșit, dar parașuta principală a rămas cu încăpățânare în containerul său.

În momentul în care parașuta de rezervă a fost scoasă, aceasta s-a încurcat în culoarul parașutei de tracțiune a parașutei principale.

Astfel, Soyuz 1 s-a prăbușit cu mare viteză în stepa de la Orenburg la ora 7 dimineața, pe 24 aprilie 1967, ucigându-l pe Komarov.

Cabina capsulei a explodat la impact. Când echipele de recuperare ale Forțelor Aeriene Sovietice au ajuns la fața locului nu au găsit decât metal în flăcări.

Din astronautul Vladimir Komarov a mai rămas doar o bucată carbonizată

În ceea ce-l privește pe Komarov, din acesta a mai rămas doar o bucată carbonizată.

Funeraliile naționale s-au desfășurat cu capacul sicriului deschis. De ce s-a întâmplat asta? Chiar Komarov a cerut-o personal.

El a vrut astfel să trimită un mesaj oficialilor guvernamentali care, prin decizia lor, i-au provocat moartea. Bărbatul de 40 de ani știa că această capsulă era nesigură și că este foarte probabil să moară, astfel că a făcut cererea înainte de lansare

ADVERTISEMENT