News

Cum arată închisoarea unde ajunge asistenta ucigașă de bebeluși din Marea Britanie. Lucy Letby, alături de cei mai cunoscuți infractori din Regat

Lucy Letby, asistenta britanică ucigașă de bebeluși își va petrece restul vieții la Low Newton. Închisoarea găzduiește unii dintre cei mai cunoscuți infractori din Marea Britanie
23.08.2023 | 08:03
Cum arata inchisoarea unde ajunge asistenta ucigasa de bebelusi din Marea Britanie Lucy Letby alaturi de cei mai cunoscuti infractori din Regat
Lucy Letby a ucis 7 bebeluși și a încercat să mai ucidă alți 6 Sursa foto: HMI Prisons, Chronicle Live / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Low Newton, unitatea de înaltă securitate din Durham este considerată sigură de către inspectori și, printre cei mai cunoscuți infractori pe care îi găzduiește se numără o altă criminală în serie Joanna Dennehy, condamnatată și ea la detenție pe viață, ca și asistenta ucigașă de bebeluși.

Închisoarea unde își va sfârși zilele asistenta ucigașă de bebeluși

Lucy Letby, în vârstă de 33 de ani, ar urma să fie trimisă la HMP (His Majesty’s Prison n.r.) Low Newton din Durham pentru a executa sentința de detenție pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate primită luni pentru uciderea a șapte bebeluși și tentativa de a ucide alți șase, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Letby a devenit doar a patra femeie din istoria Marii Britanii care primește o pedeapsă pe viață – pedeapsa maximă pe care un judecător o poate aplica unei persoane pentru infracțiunile comise în Regat.

Ce este un “ordin de detenție pentru toată viața”?

“Whole life order”, denumit și “whole life tariff”, este o sentință la închisoare pe viață care înseamnă că infracțiunea comisă de o persoană a fost atât de gravă încât aceasta nu va fi eliberată niciodată din închisoare.

ADVERTISEMENT

Sentința se acordă de obicei pentru cele mai grave cazuri de crimă, fără ca eliberarea condiționată să fie o opțiune, indiferent de remușcările persoanei sau de modul în care se reabilitează în timpul șederii sale în penitenciar.

Celelalte femei care au primit această sentință

Doar patru femei din Marea Britanie au primit vreodată o condamnare la detenție pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate. Ucigașa din Moors, Myra Hindley, a fost prima care a primit această sentință, după ce a ucis cinci tineri cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani în anii 1960, împreună cu prietenul său, Ian Brady.

ADVERTISEMENT

Deși inițial a fost condamnată doar pentru două crime și pentru complicitate la cea de-a treia, fiind condamnată la 25 de ani de închisoare în 1966, în 1990, după ce a mărturisit că a comis alte două crime cu patru ani înainte, a primit o pedeapsă cu închisoarea pe viață.

Rosemary West a primit a doua astfel de sentință decisă pentru o femeie, pentru crimele sexuale și criminale comise împotriva a cel puțin zece femei și fete în anii 1970 și 1980, alături de soțul ei, Fred. La fel ca Hindley, West a primit inițial o pedeapsă minimă de 25 de ani, dar aceasta a fost majorată la o pedeapsă pe viață în 1997. În prezent are 69 de ani și își execută pedeapsa în HMP New Hall, West Yorkshire.

ADVERTISEMENT

Cea de-a treia femeie care a primit o condamnare pe viață fără posibilitatea eliberării în Marea Britanie este Joanna Dennehy – responsabilă pentru crimele din 2013, când a înjunghiat mortal trei bărbați, lăsându-le cadavrele în șanțuri. De asemenea, ea a atacat alți doi bărbați, dar ambii au supraviețuit.

După ce s-a constatat că nu a avut nicio motivație pentru crimele sale, în afară de “distracție”, a fost condamnată la închisoare pe viață în 2014, iar în prezent are 41 de ani și își ispășește pedeapsa la HMP Low Newton din Durham.

Ce este HMP Low Newton?

HMP Low Newton este o închisoare de categoria A pentru femei adulte și infractori tineri și este situată în satul Brasside, County Durham. Gestionată de Serviciul de penitenciare al Majestății Sale, aceasta se află lângă HMP Frankland – o altă unitate de categoria A, dar pentru bărbați.

La Low Newton sunt închise femei cu vârste începând de la 18 ani și sunt incluse cele care execută pedepse scurte, dar și femei cu statut restrictiv.

Construită în 1965, Low Newton a fost un centru mixt de detenție preventivă pentru 65 de bărbați și 11 femei. În 1975, a primit spații de cazare suplimentare, capacitatea sa crescând la 215 persoane. A continuat să găzduiască atât deținuți de sex masculin, cât și de sex feminin până în 1998, când a început o renovare.

De atunci, este o închisoare exclusiv feminină, în care se află deținute condamnate pe viață și infractoare tinere. De asemenea, găzduiește Proiectul Primrose – care este conceput pentru a trata femeile care au “tulburări de personalitate periculoase și grave”. Rămâne singura închisoare pentru femei din Marea Britanie care are o astfel de unitate.

Aproximativ 340 de deținute locuiesc în prezent în închisoare, iar cazarea se face sub formă de celule individuale cu instalații de spălat personale sau comune. Există, de asemenea, un număr de celule pentru trei persoane. Se pare că deținutele își pot decora propriile celule. Există un butic de haine în interiorul închisorii, de unde deținutele își pot cumpăra haine, precum șlapi, cămăși și pantaloni.

Cei mai cunoscuți infractori de la Low Newton

Joanna Dennehy

Joanna Dennehy a fost încarcerată pentru crimele din 2013, când a înjunghiat trei bărbați și le-a îngropat cadavrele într-un șanț. De asemenea, a rănit grav alți doi bărbați, dar aceștia au supraviețuit. Crimele sale au făcut-o să devină cea de-a treia femeie care a primit vreodată o condamnare pe viață. Dennehy nu a avut, se pare, alt motiv decât acela de a ucide pentru “distracție”, relatează Chronicle Live.

Sharon Carr

Una dintre cele mai tinere ucigașe din Marea Britanie, Sharon Carr a fost încarcerată după ce a înjunghiat mortal un străin pe când avea doar 12 ani. Ea a înjunghiat-o pe Katie Rackliff, în vârstă de 18 ani, de peste 30 de ori în atacul neprovocat din 1992, înainte de a se lăuda cu acest lucru.

Carr a fost închisă la HMP Low Newton între 2018 și 2019, înainte de a fi mutată la HMP Bronzefield – o altă închisoare de categoria A, situată în Ashford.

Tracey Connelly

Tracey Connelly a fost încarcerată pentru că a provocat sau a permis moartea fiului său de 17 luni în 2007 – într-un caz cunoscut în întreaga lume ca fiind cel al lui Baby P. Connelly s-a aflat închisă la Low Newton, până la eliberarea sa de anul trecut.

Rose West

Unul dintre cei mai prolifici criminali în serie din Marea Britanie, Rose West a fost găsită vinovată de zece crime oribile comise alături de soțul ei, Fred. Cei doi ar fi închis, abuzat sexual și ucis fete tinere pe parcursul a două decenii, mergând până la îngroparea oaselor sub casa lor de pe Cromwell Street.

West a fost condamnată la o pedeapsă pe viață în 1995, care urma să fie executată la HMP Low Newton. Cu toate acestea, ea a fost mutată la HMP New Hall în 2019, după ce Dennehy ar fi amenințat-o cu moartea.

Anne Darwin

Soția lui John Darwin, bărbatul dispărut în canoe care și-a înscenat propria moarte în 2002, Anne a fost arestată și acuzată că și-a ajutat soțul să încaseze o asigurare de viață frauduloasă de 250.000 de lire sterline. În 2008, Anne – care a fost descrisă de poliție ca fiind o “mincinoasă compulsivă” – a fost condamnată la șase ani și șase luni de închisoare de executat la HMP Low Newton.

Bernadette McNeily

Bernadette McNeily a condus o bandă care a torturat-o și ucis-o pe Suzanne Capper, în vârstă de 16 ani, în anii 1990. Victima a fost ținută în captivitate, înainte de a fi bătută, injectată cu droguri și torturată cu brutalitate pe parcursul a șapte zile.

Apoi a fost dusă în pădurea din Stockport, înainte de a fi stropită cu benzină și incendiată, dar a supraviețuit suficient de mult timp pentru a-și numi atacatorii. McNeilly a fost condamnată la închisoare pe viață pentru crimă în 1993, în penitenciarul HMP Low Newton, și a fost eliberată în 2015.

ADVERTISEMENT