News

Cum arată Ion Iliescu la 91 de ani. Ultima imagine cu fostul lider PSD

03.03.2021 | 17:36
Cum arata Ion Iliescu la 91 de ani Ultima imagine cu fostul lider PSD
Ion Iliescu a făcut o fotografie alături de Ionuț Vulpescu. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum arată Ion Iliescu la împlinirea vârstei de 91 de ani. Retras din viața publică, fostul lider PSD a preferat să stea cât mai departe de lumina reflectoarelor. Mai mult de atât, pandemia de coronavirus l-a ținut o bună parte din timp în casă pe cel care a devenit primul președinte al României libere. 

Senatorul Ionuț Vulpescu a postat în urmă cu un an de zile o ultimă imagine cu fostul șef de stat. Acesta a explicat că starea lui Ion Iliescu era una bună la acea vreme și a povestit chiar și câteva lucruri mai puțin știute despre politician.

ADVERTISEMENT

Din imagine, se observă clar că Ion Iliescu arăta însă mult îmbătrânit și chiar mai slab față de felul în care îl știa întreaga lume. Fostul președinte este născut pe data de 3 martie 1930 și a fost ales în funcție în trei rânduri.

Cum arată Ion Iliescu în ultima imagine apărută cu el

La sfârșitul anului 1989, Frontul Salvării Naționale condus chiar de Ion Iliescu a fost cel care preluat puterea și a constituit un guvern provizoriu, în frunte cu Petre Roman. Iliescu avea să fie numit președinte-interimar al României, cei doi urmând să preia autoritatea executivă până la următoarele alegeri.

ADVERTISEMENT

În ianuarie 1990, FSN, inițial la nivel declarativ, a hotărât să se transforme în partid politic. Întrucât acesta era format în principal din al doilea eșalon al fostului PCR, au izbucnit proteste anti-FSN, aprobate de partidele politice de opoziție Partidul Național Liberal și Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat.

În replică, Iliescu a lansat o chemare către „clasele muncitoare” să sprijine FSN împotriva „forțelor fasciste, care încearcă să destabilizeze țara”.

ADVERTISEMENT

Acest îndemn a dus la declanșarea primei mineriade, atunci când minerii din Valea Jiului, conduși de Miron Cozma, au sosit în București și au reprimat demonstrațiile opoziției democratice. Cu toate acestea, liderii FSN au acceptat să împartă puterea cu partidele de opoziție până la alegeri.

Sursa foto – facebook Ionuț Vulpescu

La câteva decenii bune distanță, după trei mandate ca președinte, Ion Iliescu s-a retras definitiv din viața politică. A pozat alături de Ionuț Vulpescu, unul dintre apropiații și protejații săi. Vă reamintim că la 1 aprilie 2019, Ion Iliescu a fost internat și la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu din București.

ADVERTISEMENT

Dosarul mineriadei și Dosarul Revoluției, pietrele de moară

Ion Iliescu are două mari probleme cu Justiția. În iunie 2009, acesta a fost scos de sub urmărire penală în dosarul „Mineriada 13-15 iunie 1990”, în care era acuzat de genocid, complicitate la tortură, propagandă pentru război, tratamente neomenoase, distrugere, favorizarea infractorului și complicitate la rele tratamente.

Sursa foto – hepta.ro

Cu toate acestea, în octombrie 2015, Iliescu a fost pus sub urmărire penală în același dosar, pentru infracțiuni contra umanității. Pe 13 iunie 2017 a fost trimis în judecată alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Miron Cozma și alții, pentru această acuză. Și Dosarul Revoluției este pe rol.

Ion Iliescu avea să declare în urmă cu mai mulți ani despre redeschiderea celor două dosare, că nu ştie cui slujeşte aşa ceva, că este un moment al istoriei, el precizând că ”în loc să stăm să plângem morţii, ar trebui să tragem concluziile politice adecvate”.

Marcel Ciolacu, apel la justiție în cazul lui Ion Iliescu

Interesant este că pe 23 decembrie 2019, Marcel Ciolacu nu a ezitat o clipă atunci când a fost întrebat cum se raportează la Ion Iliescu, fondatorul PSD acuzat de infracţiuni contra umanităţii. Acesta a transmis că ”este un lucru pe care trebuie să-l lămurească istoria şi mai nou justiţia”.

La doar câteva luni distanță, Ciolacu a avut o nouă ieșire mai dură în cazul fostului președinte. Acesta a transmis că nu reprezintă o prioritate pentru el Ion Iliescu şi nu ştie dacă aceasta este sau nu preşedinte de onoare al social-democraţilor.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

“Din câte ştiu, nu. Nu ştiu, nu e o prioritate a mea domnul Iliescu, dacă este preşedinte de onoare, unde e Statutul. Nu ştiu dacă această calitate trebuie să i-o confere fiecare congres, necongres.

Ion Iliescu a reprezentat un simbol pentru România şi pentru democraţie. A reprezentat pentru că s-a retras din viaţa publică domnul Iliescu”, a mai spus Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT