News

Sfaturi de la ANPC pentru cei ce cumpără pește. La ce trebuie să fie atenți românii când merg la magazin

Inspectorii ANPC au prezentat o serie de sfaturi pentru cei care cumpără pește din magazine sau din piețe în această perioadă în care Paștele este aproape.
25.04.2024 | 18:56
Sfaturi de la ANPC pentru cei ce cumpara peste La ce trebuie sa fie atenti romanii cand merg la magazin
Sfaturi de la ANPC pentru cei ce cumpără pește. La ce trebuie să fie atenți românii când merg la magazin. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Printre cele mai importante sfaturi ar fi ca românii să evite produsele cu suprafața lipicioasă sau cu pete de mucegai și să evite să cumpere produse de pește preambalate care nu au etichete cu data de expirare. Este așteptat ca vânzarea din produse de pește să crească în perioada Floriilor, conform tradiției.

Sfaturi de la ANPC pentru cei ce cumpără pește de Florii

“În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte considerabil consumul de peşte şi preparate din peşte, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) atrage atenţia asupra potenţialelor pericole care pot fi întâlnite, la achiziţionarea acestor produse, deosebit de perisabile şi le recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi”, au transmis reprezentanții ANPC.

ADVERTISEMENT

Așadar, consumatorii trebuie să acorde o atenție sporită aspectului exterior al produsului. Cetățenii trebuie să țină minte că atunci când cumpără orice produs trebuie să solicite și să păstreze bonul de casă. Acesta e foarte important drept probă în momentul în care și-ar dori să reclame calitatea produsului.

”Consumatorii sunt sfătuiţi să ţină cont de faptul că produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective, să ţină cont că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aceștia trebuie să nu achiziţioneze produsele la care constată existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa gheţii în ambalaj şi să acorde o atenţie deosebită când cumpără produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului, să nu achiziţioneze produse la care constată că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigură salubritatea produsului”, se mai arată în comunicatul semnat de comisarii ANPC.

Recomandările ANPC pentru cei ce vor să cumpere pește în perioada următoare

La rândul său, președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, i-a anunțat pe toți consumatorii să țină cont de aceste recomandări. De altfel, la fel ca în fiecare an, comisarii ANPC au plecat deja prin piețe și au găsit foarte multe nereguli, semn că majoritatea comercianților preferă să nu respecte nicio regulă în speranța că nu vor fi prinși niciodată.

ADVERTISEMENT

Printre problemele identificate de comisarii ANPC se numără alimente ținute în condiții foarte proaste, dar și mai mulți pești care prezentau semne vizibile de alterare, cum ar fi ochii retractați în orbite sau burta moale. De asemenea, inspectorii au găsit produse expirate și diverse sortimente de pește cu miros ciudat.

tocmai de aceea oamenii sunt rugați să fie foarte atenți, pentru că în cazul peștelui problemele de sănătate sunt iminente dacă vânzătorii nu l-au ținut în condițiile recomandate de lege. “O abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control, desfăşurate în anii anteriori, este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peşte care prezenţa modificări organoleptice.

ADVERTISEMENT

Solzi desprinşi, consistentă flască a muşchiului, peşte şi produse din peşte depozitate în afară spaţiului frigorific, la temperatura mediului ambient, într-un depozit neamenajat şi neautorizat, peşte sărat (sprot şi plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător”, au mai arătat reprezentanţii ANPC.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii