News

Alegerile europarlamentare provoacă tensiuni în Balcani. Favoritul Greciei pentru Bruxelles este un prizonier dintr-o închisoare albaneză

Un candidat la alegerile europarlamentare stârnește o nouă furtună în Balcani. Grecia a pus pe liste o persoană asociată de Albania cu insurecția armată a minorității etnice elene.
25.04.2024 | 18:43
Alegerile europarlamentare provoaca tensiuni in Balcani Favoritul Greciei pentru Bruxelles este un prizonier dintro inchisoare albaneza
Tensiunile istorice dintre Grecia şi Albania ies din nou la suprafaţă Foto: olympia.gr
ADVERTISEMENT

Partidul de guvernământ Noua Democrație din Grecia și-a decis candidatul care va deschide lista pentru viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, din 9 iunie. Acesta este Fredi Beleri, un etnic grec care este în prezent încarcerat într-o închisoare din Albania. Autoritățile de la Atena cred că Beleri este o victimă a intrigilor politice, în timp ce Tirana îl consideră un infractor.

Fredi Beleri, un “rebel” condamnat pentru cumpărare de voturi

Fredi Beleri, primarul ales al orașului Himara din sudul Albaniei, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru cumpărare de voturi. Grecia consideră că Beleri a fost arestat doar din cauza etniei sale, iar tensiunile pe linia Atena-Tirana amenință acum să afecteze eforturile Albaniei de a adera la UE. La Tirana se crede că Beleri este implicat în rebeliunea armată a minorității etnice grecești, el opunându-se, de asemenea, intențiilor autorităților din Tirana de a confisca bunurile aparținând etnicilor greci din jurul oraşului staţiune Himara, de la Marea Ionică.

ADVERTISEMENT

Pentru premierul grec Kyriakos Mitsotakis, liderul partidului Noua Democrație, punerea lui Fredi Beleri pe lista pentru alegerile pentru Parlamentul European are un calcul politic simplu. Sprijinind un etnic grec întemnițat în Albania, Noua Democrație își poate etala patriotismul în faţa electoratului și poate încerca să contracareze creșterea sprijinului pentru partidele de extremă dreapta, inclusiv pentru partidul ultraortodox NIKI (“Victorie”).

“Candidatura lui Belleri are o simbolistică foarte puternică. Toți cei care sunt cu adevărat interesați, și nu doar verbal, de drepturile minorității etnice grecești din Albania, înțeleg asta”, a spus Mitsotakis, într-o conferință de presă susţinută la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, alegerea unui bărbat cu un trecut dubios care ispășește o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru cumpărare de voturi nu este lipsită de riscuri. În primul rând, va reaprinde în Grecia nemulţumirile istorice faţă de Albania, dar pe de altă parte îi va enerva pe partizanii extinderii Uniunii Europene, care susțin că Noua Democrație otrăvește acest proces, prin aducerea în prim-plan european a unei dispute bilaterale privind statul de drept. Este de aşteptat ca Noua Democrație să domine alelegerile din iunie, iar Beleri, care a fost condamnat în luna martie la doi ani de închisoare, va câștiga probabil un loc în Parlamentul European.

“În decizia privind candidatura lui Beleri s-au cântărit câștigurile electorale pentru partidul de guvernământ și sprijinul pentru dreapta patriotică din Noua Democrație, pe de o parte, față de relațiile cu Albania și majoritatea partenerilor europeni ai Greciei, pe de altă parte. Decizia luată de premierul grec arată că balanța s-a înclinat în sfârșit în favoarea primului front”, consideră Loukas Tsoukalis, profesor la Sciences Po, Paris.

ADVERTISEMENT

Beleri a fost ales primar al orașului Himara, un bastion al comunității etnice grecești, la alegerile locale din 14 mai anul trecut. Cu doar două zile înainte de scrutin el a fost arestat, fiind acuzat că ar fi oferit 40.000 de leki albanezi (390 de dolari la acea vreme) pentru a cumpăra opt voturi. În cele din urmă, Beleri l-a învins pe candidatul socialist Jorg Goro cu un avans de 19 voturi, dar fiind arestat, nu a putut depune jurământul de primar. Susținătorii săi insistă însă că este victima unei capcane politice a premierului socialist albanez Edi Rama.

Din spatele gratiilor, însuşi Beleri îşi clamează nevinovăţia. “Fără dovezi, fără alți martori cu excepția celui care a fost mituit de poliție, cu un judecător ‘desemnat’, ţinut într-o cușcă de sticlă, fără a putea comunica cu avocatul meu, instanța albaneză m-a condamnat la doi ani de închisoare”, a spus el, după verdict.

ADVERTISEMENT

Dezacordurile Greciei cu aliaţii din UE

Atena a făcut presiuni asupra Tiranei să-l elibereze pe Fredi Beleri pentru a depune jurământul sau să-i dea voie să facă acest lucru chiar și în închisoare, dar până acum demersurile nu au dat niciun rezultat. Autoritățile din Albania susțin că acesta a fost implicat într-o rețea teroristă militantă iredentistă. În 1995, la un an după atacul în care doi soldați albanezi au fost uciși, Beleri a fost arestat în Grecia și condamnat la trei ani cu suspendare, pentru complicitate la deținerea de arme. Presupusa sa implicare în aceste activități a fost investigată de mai multe ori de către justiția albaneză – în 1994, 2005 și 2015 – dar nu au fost găsite probe împotriva lui.

Beleri a oferit dovezi, inclusiv un pașaport ștampilat, care să ateste că se afla în Cipru când a avut loc atacul, în 1994. Între timp, Jorg Goro, cel învins de Beleri în alegeri, dar declarat primarul interimar al orașului Himara, a fost arestat și el în luna aprilie, sub acuzații de corupție. Beleri însuşi l-a acuzat că a falsificat documente false pentru a obține un terenuri de la stat pe care să construiască o stațiune. În momentul de faţă, Blerina Bala, din grupul socialist, este primar interimar al municipiului Himara.

Grecia susține că dosarul Belleri ar trebui privit mai degrabă ca o preocupare europeană decât ca o chestiune bilaterală, întrucât reprezintă o preocupare pentru statul de drept într-o țară care aspiră să adere la UE. Atena insistă, de asemenea, că Albania trebuie să respecte pe traseul său către UE minoritatea greacă. Problema a perturbat relațiile Greciei cu unii dintre membrii Uniunii, în special Germania, când cancelarul Olaf Scholz a vorbit public în favoarea candidaturii Albaniei la UE, în ciuda obiecțiilor Atenei.

În luna noiembrie, Grecia a avertizat la o reuniune a Consiliului Reprezentanților Permanenți ai UE că este gata să blocheze Albania dacă nu respectă drepturile lui Beleri.

ADVERTISEMENT
Tags: