News

Cum au aflat familiile victimelor de la Călimănești despre tragedie. “Ne-a întrebat dacă avem copii”

Tragedia de la Călimănești a revoltat din nou opinia publică din România, mai ales că se pare că explozia a fost provocată din nou de o eroare umană.
21.09.2023 | 22:56
Cum au aflat familiile victimelor de la Calimanesti despre tragedie Nea intrebat daca avem copii
Cum au aflat familiile despre tragedia de la Călimănești. Foto: Antena 3
ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de patru oameni au murit, astfel că patru familii au fost destrămate. Între timp, părinții a doi frați răniți în explozie au aflat de la polițiști ce au pățit copiii lor. Unele victime au putut fi identificate doar cu ajutorul testelor ADN.

Cum au aflat familiile despre tragedia de la Călimănești

“A venit un organ de Poliție și a sunat la poartă. Ne-a întrebat dacă avem copii la Umbrărescu. Am zis că avem doi și mi-a spus că s-a produs o explozie”, povestește mama fraților.

ADVERTISEMENT

Una dintre victime nici măcar nu muncea pe șantier, era doar șofer care venise în seara exploziei să descarce o cisternă. Familia nu mai știe nimic de el din acel moment. “Nu știu nimic. Nu ne-a spus nimeni nimic. Așteptăm. Am vorbit cu Poliția, am fost la spital la Adjud și la Focșani. Nu se știe nimic!”, explică fiul victimei.

Conform Antena3.ro, identificarea celor patru persoane decedate e dificilă pentru că trupurile au fost carbonizate, astfel imposibil de recunoscut. Anchetatorii au folosit actele firmei pentru a vedea pontajele și doar așa au tras concluzia și au identificat victimele.

ADVERTISEMENT

Una dintre victime se căsătorise în urmă cu câteva săptămâni și urma să fie tată, însă viața i-a fost curmată puțin după miezul nopții, în explozia de la Călimănești. Locuitorii din zonă s-au temut că are loc un cutremur mare, iar zgomotul puternic s-a auzit până la Focșani, la 30 de kilometri depărtare.

“E ceva halucinant! Zgomotul este… nu ştiu”, spune un martor. “Ia uite ce foc, ce foc mare! Foc mare! A explodat conducta de gaze, magistrala! Au spart-o ăştia (n.r. muncitorii)”, spune un alt bărbat, care a filmat de la distanță dezastrul. Localnicii au primit mesaje RO-Alert imediat după explozie, iar la fața locului au plecat mai multe echipaje de salvare.

ADVERTISEMENT

Au găsit acolo patru oameni carbonizați, imposibil de recunoscut. “Nu am văzut niciodată aşa ceva!”, povestește un șofer de pe ambulanță. Potrivit primelor informații oficiale, pe șantier în momentul exploziei erau 10 muncitori, care pregăteau tronsonul de autostradă, însă un utilaj a atins magistrala de gaz.

Suflul puternic a distrus totul în cale pe zeci de metri, iar la fața locului au ajuns angajații Transgaz Vrancea, care au izolat țeava. Se pare că victima e a firmei de construcții care nu avea voie să facă lucrări în jurul acestei magistrale. ”Am izolat zona închizând robinetul amonte aval de incident. Aşteptăm să se facă lumină. Vor veni echipele noastre de intervenţie”, a declarat Cristian Schmidt, directorul Transgaz Vrancea.

ADVERTISEMENT

“Vuia flacăra puternic, vibrau prin casă dulapurile, uşile. Stau la 600 de metri. Era vuială mare, ca un cutremur, lumină puternic. Ardeau vreo 5-6 camioane sau utilaje şi o ţeavă de gaz. Ce ne am gândit – să fim echipaţi corespunzător, ca să nu ne punem corpul în pericol“, povestește și pompierul Ciprian Baclov, conform sursei citate.

În explozie au murit Marius, un bărbat de 30 de ani care urma să devină tată, alături de un bărbat de 37 de ani și alți doi de 47 de ani din Neamț, respectiv Bacău. “Te duci să câştigi un ban şi mori aşa… Trebuie să le facă ADN-ul, că sunt arşi, sunt numai oase”, a declarat un apropiat al unei victime.

ADVERTISEMENT
Tags: