News

Cum au încercat niște fermieri români să păcălească statul. Au legat roșii coapte cu ață pentru a înșela inspectorii. Foto

Pentru a primi banii din subvenția pentru Programul Tomata, niște fermieri din Bihor au adoptat o strategie ingenioasă. Au cumpărat roșii coapte și le-au legat cu ață de plantele tinere, pentru a păcăli inspectorii.
22.06.2022 | 18:20
Cum au incercat niste fermieri romani sa pacaleasca statul Au legat rosii coapte cu ata pentru a insela inspectorii Foto
Au cumpărat roșii coapte și le-au legat cu ață de plantele tinere. Metoda unor bihoreni pentru a primi bani de la stat. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În 2022, Guvernul României a anunțat continuarea Programului Tomata prin care fermierii care cultivă legume primesc o subvenție de 3.000 de euro.

Au cumpărat roșii coapte și le-au legat cu ață de plantele tinere. Metoda unor bihoreni pentru a primi bani de la stat

Pentru a obține sprijinul de 3.000 de euro oferit de stat, cetățenii trebuie să îndeplinească o serie de criterii.

ADVERTISEMENT

Întrucât nu se încadrau în normele stabilite de Ministerul Agricuturii, dar voiau cu tot dinadinsul să încaseze banii de la stat, câțiva fermieri din județul Bihor au adoptat o soluție ”artificială” prin care și-au grăbit recolta.

Inspectorii Direcției pentru Agricultură Județeană Bihor au controlat trei sere aparținând unei familii din Sânnicolau Român. Aceștia au rămas înmărmuriți când au descoperit de ce au fost în stare fermierii înscrişi în Programul Tomata pentru a încasa cei 3.000 euro care se acordă pentru fiecare exploataţie.

ADVERTISEMENT

Pe tulpinile tinere de roșii, inspectorii au găsit legume coapte. Incredibil, dar adevărat, așa-zișii fermieri au cumpărat roşiile din piaţă şi le-au legat de plante cu aţă din rafie, ca să pară că sunt din producţia proprie, iar familia să îşi poată încasa banii de subvenţie, notează EBihoreanul.

Roșii legate cu ață. Sursa foto: ebihoreanul.ro

Înșelătoria a ieșit rapid la iveală. Prin urmare, reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Bihor au declarat neeligibile dosarele depuse de fermieri.

ADVERTISEMENT

Care sunt condițiile pentru a obține banii prin Programul Tomata 2022

Iată condițiile pe care cei înscriși în Programul Tomata trebuie să îndeplinească cumulativ pentru a primi bani de la stat:

-să solicite ajutorul de minimis prevăzut de hotărârea Guvernului

-să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp/ciclu de producție, cultivată exclusiv cu una dintre culturile menționate în programul TOMATA 2022

ADVERTISEMENT

-să marcheze suprafața pentru care iau bani la loc vizibil, cu o placă indicator, pe care să se găsească inscripţia ”Program susţinere legume, anul 2022, beneficiar numărul ………….., Direcţia pentru Agricultură a Judeţului ………/ Municipiului Bucureşti”

-să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate, în anul 2022

– să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor,, completat începând cu data înfiinţării culturii și avizat de oficiul fitosanitar județean;

-să facă dovada obținerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare, se arată în actul legii elaborat de Ministerul Agriculturii.

ADVERTISEMENT