News

Se dau bani de la stat! Ce români pot primi 2.000 de euro și în ce condiții

27.03.2021 | 17:58
Se dau bani de la stat Ce romani pot primi 2000 de euro si in ce conditii
Se dau bani de la stat! Ce români pot primi 2.000 de euro și în ce condiții. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru români. Se dau bani importanți de la stat, mai exact sume de până la 2.000 de euro pentru cetățenii care cultivă legume în sere și solarii.

Autoritățile au anunțat recent că schema de ajutor lansată pentru legume în spații protejate înlocuiește vechiul program ”Tomata”.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, vor primi bani de la stat și cei care cultivă în sere și solarii, pe lângă roșii, și alte legume ca ardei grași sau lungi, castraveți, varză albă sau roșie și vinete.

Se dau bani de la stat! Ce români pot primi 2.000 de euro și în ce condiții

În 2021, Ministerul Agriculturii vrea să acorde o subvenție de 2.000 de euro celor care cultivă ardei, castraveți, roşii, varză albă şi vinete în sere şi solarii. Mai exact, programul Tomata a fost extins şi la alte legume, iar cuantumul ajutorului a fost redus.

ADVERTISEMENT

În acest an, bugetul alocat pentru acest tip de ajutor este de 150 de milioane de euro. Oficialii anunță că, dacă cererea va fi mai mare decât bugetul alocat, atunci subvenţia ar urma să scadă, pentru că banii se împart la numărul total de beneficiari eligibili.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a anunțat că fermierii vor putea primi anual 2.000 de euro pe mia de metri pătrați de teren cultivat.

ADVERTISEMENT

Forma de sprijin a fost aplicată în ultimii patru ani doar pentru cultivarea de tomate în sere și solarii, dar eficiența economică nu a fost cea scontată, deși intenția a fost bună, anume ca românii să consume mai multe roșii produse în țară în sezonul rece, când importurile de legume din state cu climă mai caldă sunt masive.

”Avem un plafon de 150 de milioane de lei. Dacă valoarea alocată este depășită, practic cuantumul se reduce proporțional. Această sumă se repartizează la toți beneficarii eligibili. Schema se va derula prin APIA, ca să fie mai ușor verificabilă și monitorizabilă”, a spus Oros.

ADVERTISEMENT

Ce spun fermierii despre acest ajutor

Pentru a primii banii, fermierii trebuie să facă dovada că au obținut o producție minimă și că au și vândut-o. Pe de altă parte, asociațiile cultivatorilor spun că banii le-ar fi de folos, dar că vin prea târziu, pentru că lucrările pe 2021 au început deja.

Este implementat mult prea târziu. Deja producțiile s-au început pe 2021. Varianta noastră ar fi fost cu vouchere pentru semințe, îngrășăminte, pentru substanțe fitosanitare”, spune Cristian Rusu, președinte Asociația Producătorilor de Legume în Spații Protejate, conform ȘtirileProtv.

ADVERTISEMENT