News

Cum au pus chinezii de la Evergrande economia mondială pe butuci! Datorii de miliarde de dolari care au aruncat bursa în aer

Cum au pus chinezii de la Evergrande economia mondială pe butuci după ce au apărut zvonuri despre o posibilă intrare în incapacitate de plată
22.09.2021 | 18:03
Cum au pus chinezii de la Evergrande economia mondiala pe butuci Datorii de miliarde de dolari care au aruncat bursa in aer
Evergrande ar putea intra în incapacitate de plată. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A fost haos total pe bursă după ce gigantul chinez Evergrande a acumulat o datorie de peste 300 de miliarde de dolari și ar putea intra în incapacitate de plată în doar câteva zile. De altfel, asiaticii au la dispoziție zeci de ore ca să facă rost de zeci de milioane de dolari.

O misiune aproape imposibilă, atrag atenția specialiștii care au transmis că până joi, 23 septembrie, reprezentanții Evergrande sunt obligați să achite nu mai puțin de 83,5 milioane. Suma reprezintă o dobândă și este doar începutul. Pentru că, până săptămâna viitoare, mai exact miercuri, 29 septembrie, e nevoie de plata unei alte dobânzi de 47,5 milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

Cum au pus chinezii de la Evergrande întreaga economie mondială pe butuci!

Dacă Evergrande nu plăteşte aceste sume în termen de 30 de zile, intră în default – incapacitate de plată. Între timp, ca o primă măsură disperată, Evergrande a început să plătească investitorii în produsele sale de gestionare a averilor cu proprietăţi imobiliare.

Este imposibil însă să iasă la liman cu asemenea decizii după ce compania a intrat într-o criză teribilă de lichidități. Aproape imediat, bursele asiatice s-au dat pur și simplu peste cap. Mai mult decât atât și celebra bursă de pe Wall Street a inchis în scădere în debutul săptămânii, semn evident că nimeni nu ar trece ușor peste un faliment atât de mare.

ADVERTISEMENT

De remarcat că, în cazul cel mai fericit, acela în care reprezentanții Evergrande reușesc să treacă peste cele două sincope financiare din următoarele zile, situația nu se ameliorează deloc. Gigantul chinez care a scris istorie în domeniul imobiliarelor are în prezent obligaţiuni la scadenţă în 2022 în valoare de, atenție, peste 7,4 miliarde de dolari. Da, citiți bine.

De altfel, soarta companiei Evergrande se transformă într-una din cele mai mari probleme financiare ale Chinei. Este o premieră pentru asiatici care nu s-au mai confruntat niciodată în istoria lor cu deficite de asemenea dimensiuni.

ADVERTISEMENT

Cum a fost afectată bursa după posibilul colaps al Evergrande

Totul a început la finalul săptămânii trecute atunci când un post de știri financiare, Caixin, a transmis că sunt scadente produse de gestionare a averilor ale Evergrande în valoare estimată de 40 de miliarde de yuani, adică 6 miliarde dolari. Astfel de produse sunt deţinute de obicei de persoane fizice.

Astfel, ar fi venit propunerea ca investitorii în produse de gestionare a averilor să poată opta pentru apartamente cu discount, birouri, spaţii comerciale sau parcări auto.

ADVERTISEMENT

Nu a fost suficient și aproape într-o clipă acțiunile companiei au scăzut cu 10% pe bursa din Hong Kong. A fost chiar un picaj mult mai mare, dar unul controlat în cele din urmă, după ce la un moment dat erau la cel mai scăzut nivel din mai 2010.

Dacă altădată rechinii burselor așteptau cu interes asemenea jocuri, acum toată lumea s-a ținut departe. Mai ales că iminenta criză a avut impact și pe bursa americană. În Statele Unite, indicii bursieri S&P şi Nasdaq au înregistrat cele mai slabe performanţe din luna mai.

De asemenea, Dow Jones a avut cea mai slabă zi din luna iulie, o zi care a dat peste cap totul. De remarcat că scăderi au fost înregistrate şi de bursa japoneza, indicele Nikkei fiind și el în avarie, dar și pe bursa de la Frankfurt, acolo unde indicele Dax a avut probleme zdravene.

Ce se întâmplă dacă Evergrande nu plătește

În mod cert, dacă chinezii de la Evergrande nu vor achita dobânzile în termen de 30 de zile de la datele planificate pentru plată, ambele obligațiuni pe care le au acum pe masă vor intra în default.

Atunci când se ajunge la incapacitate de plată, Evergrande va fi nevoită să îşi restructureze obligaţiunile. Cu toate acestea, experții consideră că rata de recuperare va fi una scăzută pentru investitori.

Interesant este că analiștii încă nu iau în calcul o eventuală prăbușire și au respins comparaţiile cu prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers în 2018.

”În primul rînd, obligaţiunile în dolari vor fi probabil restructurare, dar majoritatea datoriilor sunt în fonduri mutuale globale, ETF-uri şi unele companii chineze şi nu bănci sau alte instituţii financiare importante.

Datoriile Lehman Brothers erau deţinute de aproape toate celelalte instituţii financiare. În al doilea rând, credem că există probabilitatea ca guvernul comunist chinez să se implice dacă va fi un default”, a spus Ryan Detrick, analist la firma LPL Financials.

De ce ar conta falimentul Evergrande

Există mai multe motive pentru care problemele chinezilor de la Evergrande ar putea impacta întreaga lume. Astfel, în primul rând, mulți oameni au cumpărat proprietăți de la Evergrande chiar înainte de a începe lucrările de construcție. Toți au plătit depozite și acum ar putea pierde acești bani. Bani pe care s-ar putea să nu-i mai recupereze niciodată.

Există, de asemenea, companii care fac afaceri cu Evergrande. Firmele, inclusiv firmele de construcții și proiectare și furnizorii de materiale sunt expuse riscului de a suferi pierderi majore, ceea ce i-ar trimite pe mulți dintre ei direct în ghearele falimentului.

Al treilea este impactul potențial asupra sistemului financiar al Chinei. “Eșecul financiar ar fi de o amploare uriașă. Evergrande ar fi datorat bani către aproximativ 171 de bănci interne și alte 121 de firme financiare”, au spus experții.

Concret, dacă Evergrande ajunge la faliment atunci s-ar putea ajunge la o criză a creditului, ceea ce ar reprezenta o sincopă uriașă pentru a doua cea mai mare economie din lume.

Astfel, companiile care nu se mai pot împrumuta vor avea dificultăți în creștere și, în unele cazuri, nu vor mai fi în măsură să își continue activitatea. Acest lucru ar putea, de asemenea, deranja investitorii străini, care ar considera  China ca pe un loc mai puțin atractiv pentru a-și aduce banii.

Cine este Evergrande

Evergrande Group sau Evergrande Real Estate Group (anterior Hengda Group) este al doilea mare dezvoltator imobiliar din China după vânzări, având proiecte în peste 170 de orașe această țară.

A fost fondată în 1996 de Xu Jiayin și încă de atunci vinde apartamente în principal locuitorilor cu venituri superioare și medii. În 2018, a devenit cea mai valoroasă companie imobiliară din lume. Grupul Evergrande deține nu mai puțin de 565 milioane de metri pătrați de terenuri de dezvoltare și proiecte imobiliare în 22 de orașe.

ADVERTISEMENT
Tags: