News

Cum clonau cardurile clienților mai mulți chelneri, în restaurante din centrul Romei. Totul a fost pus la cale de infractori români

Cum clonau cardurile clienților mai mulți chelneri, în restaurante din centrul Romei. Totul a fost pus la cale de infractori români, care au fraudat turiștii.
13.04.2023 | 15:25
Cum clonau cardurile clientilor mai multi chelneri in restaurante din centrul Romei Totul a fost pus la cale de infractoriromani
Cum clonau cardurile clienților mai mulți chelneri. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cum clonau cardurile clienților mai mulți chelneri, în restaurante din centrul Romei. Totul a fost pus la cale de infractori români, care au fraudat turiștii de mai bine de 300.000 de euro o perioadă lungă de timp. Sute de turiști treceau zilnic pragurile restaurantelor din centrul Romei, fără să știe ce va urma.

Cum clonau cardurile clienților mai mulți chelneri

Potrivit presei din Peninsulă, infractorii acționau în colaborare cu chelnerii, având mereu un plan bine pus la punct. Erau luați în vizor doar turiștii bogați și ușor de impresionat, care își dădeau cardurile chelnerilor pentru a-și plăti consumația, la finele unei mese în oraș.

ADVERTISEMENT

Chelnerii escroci treceau cardul de fiecare dată printr-un skimmer, un instrument special făcut să copieze codurile, după care le descărcau pe un card fals. Banii erau cheltuiți ulterior pe bijuterii, haine, combustibil, tablete, calculatoare și telefoane, conform Il Messaggero.

Parchetul a identificat și a cerut punerea sub acuzare a 20 de persoane, pentru constituirea de grup infracțional organizat, înșelăciune, furt calificat și primire de bunuri sustrase. Banda formată din români și italieni a clonat zeci de carduri de credit, fiind înregistrată o pagubă de 300.000 de euro. Faptele datează încă din 2015, moment în care au început cercetările.

ADVERTISEMENT

Polițiștii au transmis că infractorii ținteau în mod special turiști americani, asiatici sau sud-americani, care erau probabil mai creduli și ușor de influențat. Majoritatea restaurantelor implicate în scandal sunt amplasate în zone centrale din Roma precum Piazza di Spagna, Fontana di Trevi, Panteonul și Monti. Hoții așteptau mereu câteva zile pentru a folosi cardurile, pentru a se asigura că turiștii se întorc în țările lor de origine și nu reușesc să înțeleagă ce se întâmplă decât atunci când e prea târziu.

Nu este singurul caz de cetățeni români care au speriat Italia. În luna octombrie o grupare infracțională din care făceau parte 59 de români a fost arestată, după mai mulți ani în care s-au comis zeci sau sute de cazuri de furt, tâlhărie sau înșelăciune. Au fost obținuți aproximativ 760.000 de euro în acest sens, bani care au fost trimiși în România.

ADVERTISEMENT

”Autoritățile române au coordonat efectuarea de către structurile de combatere a criminalității organizate din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca a 8 percheziții domiciliare pe raza teritorială a județelor Bistrița-Năsăud și Maramureș și punerea în aplicare a 13 mandate de aducere. Simultan, pe teritoriul Italiei au fost efectuate 13 percheziții domiciliare, iar pe teritoriul Germaniei au fost efectuate 2 percheziții domiciliare, urmate de audierea mai multor persoane, privind activitatea aceluiași grup infracțional”, transmiteau autoritățile în acel moment.

”În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost descoperite și ridicate mai multe telefoane mobile și înscrisuri. În cadrul acțiunii au fost puse în aplicare 7 mandate europene de arestare (dintre cele 13 mandate europene transmise în vederea punerii în executare).

ADVERTISEMENT

În urma activităților desfășurate, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 7 inculpați, urmând a fi prezentați Curții de Apel Cluj, în vederea dispunerii măsurilor legale. Acțiunea comună a beneficiat de sprijinul analiștilor din cadrul EUROPOL care a asigurat și schimbul de informații. Activitățile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Macrocriminalității Economico – Financiare, precum și al luptătorilor din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale din Bistrița – Năsăud și Maramureș”, au menționat, de asemenea, reprezentanții Poliției Române.

ADVERTISEMENT
Tags: