News

Cum crede Gary Kasparov că războiul din Ucraina putea fi evitat. Ce sancțiuni l-ar fi speriat pe Vladimir Putin

Celebrul șahist și dizident rus Gari Kasparov spune că, dacă 25% dintre sancțiunile de acum s-ar fi impus în 2014, Putin ar fi știut că există un cost, și dacă Ucraina intra în 2008 în NATO, n-ar mai fi fost războiul
04.05.2022 | 20:23
Cum crede Gary Kasparov ca razboiul din Ucraina putea fi evitat Ce sanctiuni lar fi speriat pe Vladimir Putin
Kasparov: Dacă 25% dintre sancțiunile de acum s-ar fi impus în 2014, Putin ar fi știut că există un cost. Dacă Ucraina intra în 2008 în NATO, n-ar fi fost războiul
ADVERTISEMENT

Întrebat cum se simte având în vedere că a fost unul dintre puținii oameni – incluzând aici și specialiști și politicieni – care au prezis că Vladimir Putin va ataca Ucraina, fostul mare campion de șah și cunoscut opozant al președintelui Federației Ruse, Gari Kasparov, a răspuns că ar fi vrut să se înșele.

Semnele că Putin va invada Ucraina erau clare

Nu simt ca pe un triumf această previziune, este una tristă, aș fi vrut să mă înșel. Dar ce mă întristează și mă înfurie era că totul se vedea limpede, erau semne. noi avem în fruntea Rusiei un fost agent KGB care consideră că prăbușirea URSS a fost cel mai mare dezastru al secolului XX”, a declarat Kasparov, într-o ediție specială a TVR.

ADVERTISEMENT

El spunea, încă de acum 15 ani, că Europa trebuie împărțită în zone de influență. Adică aceeași retorică precum la pactul Ribbentrop-Molotov, când Europa a fost împărțită și țările au pierdut teritorii”, mai spune fostul campion de șah.

Dar vina mare, consideră Kasparov, aparține Occidentului, care a permis acest comportament al Kremlinului: „De fiecare dată când Putin și-a pus cererile sale pe masă, nu au primit un răspuns adecvat. N-a pățit nimic nici pentru Georgia, nici măcar pentru Crimeea, care a fost prima anexare de teritorii din Europa după Al Doilea Război Mondial

ADVERTISEMENT

Vestul a răspuns cu sancțiuni foarte slabe, care au fost ca o înțepătură de țânțar pentru Putin”, mai spune, trist, Kasparov.

Propaganda Kremlinului a anticipat agresiunea militară

Propaganda Kremlinului spunea 24 de ore din 24 că Ucraina nu merită să existe, că trebuie împărțită. Iar când Putin a adus 200.000 de trupe la granițele Ucrainei, când a adus flota din Pacific, de la Vladivostok, în Marea Neagră, a fost limpede că era o problemă de când, nu de dacă va ataca”, adaugă celebrul șahist.

ADVERTISEMENT

Dar „lumea liberă” nu făcea nimic și zicea că suntem în secolul XXI, nu în anii 30-40. „Putin a dovedit că dictatorii nu se schimbă, ei omoară civili indiscriminat, și dacă n-ar fi fost opoziția vitejească a Ucrainei și a lui Zelenski, am fi avut o altă capitulare și apoi am fi văzut Occidentul încercând să negocieze salvarea unor părți din țară”, consideră Kasparov.

Întrebat dacă acest război ar fi putut să fie evitat, el a răspuns: „Absolut, dacă Ucraina ar fi fost primită în NATO în 2008, nu ar fi existat războiul de azi, dacă 25% dintre sancțiunile de acum s-ar fi impus în 2014, Putin ar fi știut că există un cost; dacă Ucraina ar fi fost înarmată adecvat și susținută fără rezerve, probabil că nu ar mai fi fost această agresiune, pentru că Putin s-ar fi speriat de consecințe”, a mai spus dizidentul rus Gari Kasparov.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
OUT! Rapid a anunțat decizia luată în cazul jucătorilor care au petrecut în...
OUT! Rapid a anunțat decizia luată în cazul jucătorilor care au petrecut în club după eșecul cu Poli Iași
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi "învaţă" bebeluşul de 9 luni să conducă. Gestul inconştient, filmat şi postat online
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu...
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu supranume cuminți
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Asigurare obligatorie pentru proprietarii de câini. Rasele vizate
Asigurare obligatorie pentru proprietarii de câini. Rasele vizate
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a...
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a ascuns niciodată originile
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Petre Roman, cu flori albe la catafalcul Mioarei! Primele poze de la priveghi!
Petre Roman, cu flori albe la catafalcul Mioarei! Primele poze de la priveghi!