News

De ce agită propagandiștii Kremlinului ipoteza unui atac nuclear. Ce spune ministrul apărării că se întâmplă la Moscova

Ministrul român al apărării, Vasile Dîncu, spune că propagandiștii Kremlinului agită perspectiva unui război nuclear atunci când situația de pe front este nefavorabilă armatei Rusiei.
03.05.2022 | 22:14
De ce agita propagandistii Kremlinului ipoteza unui atac nuclear Ce spune ministrul apararii ca se intampla la Moscova
De ce agită propagandiștii Kremlinului ipoteza unui atac nuclear. Ce spune ministrul apărării că se întâmplă la Moscova
ADVERTISEMENT

Vasile Dîncu spune că, deocamdată, potrivit informațiilor de la nivelul NATO, Rusia nu și-a pregătit în niciun fel armele nucleare, fie acestea tactice sau strategice.

Propagandiștii lui Putin trebuie să ascundă eșecul de pe front

Ministrul apărării a declarat că războiul de invaziei al Rusiei în Ucraina „a intrat acum într-o altă fază, așa că și propaganda Kremlinului a intrat într-o nouă fază”.

ADVERTISEMENT

În aceste zile are loc o dezbatere, la Moscova, despre războiul nuclear, cu componentele lui, strategice și substrategice. Dar acolo sunt și oameni lucizi, care spun că dacă Rusia încearcă să lovească cu armament nuclear în Ucraina sau în orice altă parte, trebuie să se aștepte la un răspuns”, mai spune ministrul.

Și chiar dacă Rusia loviește cu unele rachete nucleare mai mici, precum atacurile cu bombe atomice tactice, a căror forță de distrigere este limitată, „asta ar putea să aducă un răspuns strategic”, spune Dîncu, „Dar sunt și alții, care spun că toți ceilalți vor muri, iar rușilor nu li se va întâmpla nimic”, a mai punctat ministrul.

ADVERTISEMENT

Specialiștii NATO au observat că amenințarea nucleară e susținută de cei mai mari propagandiști, de cei mai apropiați colaboratori ai lui Vladimir Putin, care primesc ce au de zis direct de la Kremlin, și această amenințare vine atunci când rușii nu au succes pe front”, a mai spus Dîncu.

El a explicat că un atac nuclear nu este o decizie care să se ia foarte rapid, nici măcar într-un regim autocratic, cum este cel din Rusia.

ADVERTISEMENT

Nu există semne că Rusia ar pregăti rachetele nucleare

Există condiții, de exemplu ca țara să nu mai aibă trupe și mijloace de a se apăra altfel, sau să fie statalitatea Rusiei în pericol, sunt vreo șapte elemente-cheie care duc la un atac nuclear. Sunt șapte pași, întâi dă președintele ordinul, apoi ajunge la șeful armatei, apoi la adjunctul acestuia, apoi la șeful unității care deține focoasele și abia apoi la cei care execută propriu-zis atacul”, a explicat Dîncu.

Dar, spune el, la nivelul Alianței Nord-Atlantice, care monitorizează în permanență arsenalul nuclear rusesc, „aceste rachete nu sunt nici măcar pregătite pentru a fi amorsate”. Mai mult, spune ministrul, „rachetele substrategice nu au fost folosite nici măcar în aplicațiile pe care le-au făcut” în ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

Iar pentru rachetele strategice nu s-au făcut deloc proceduri”, a încheiat, liniștitor, ministrul Vasile Dîncu, într-o intervenție la Digi 24.

ADVERTISEMENT