News

Cum este cel mai bine să folosești aerul condiţionat pentru a plăti facturi mai mici la energie electrică. Trucuri pentru a face economie

Aparatele de aer condiționat îmbunătățesc vara calitatea vieții, dar ne ușurează buzunarul la factura de energie electrică. Iată câteva trucuri de a economisi bani şi energie.
17.06.2023 | 09:35
Cum este cel mai bine sa folosesti aerul conditionat pentru a plati facturi mai mici la energie electrica Trucuri pentru a face economie
Cum să folosim aerul condiţionat pentru a avea facturi mai mici la energie
ADVERTISEMENT

Într-un aparat de aer condiționat de uz casnic, eficiența energetică este măsurată prin EER (când funcționează în răcire) și COP (când funcționează în modul de încălzire). Aceste date sunt ușor de găsit în fișa tehnică, manualul de utilizare sau în cataloagele producătorilor.

Moduri de a economisi energie şi bani folosind aerul condiţionat

Cu cât eficiența aparatului de aer condiţionat este mai mare, cu atât utilizatorul plătește mai puțin pentru o anumită unitate de răcire sau încălzire. Astfel, consumul depinde în mare măsură de dispozitivul ales, dar ce facem dacă aparatul de aer condiționat a fost deja achiziționat? Cum se reduce consumul de energie electrică al aparatului de aer condiționat? Iată câteva sfaturi.

ADVERTISEMENT

1. Reduceți insolația vara
Dacă ferestrele sunt orientate spre partea însorită, protejaţi-le cu perdele, jaluzele sau lipiţi o folie de protecție (orice se potrivește gusturilor și bugetului vostru). Amintiți-vă, soarele într-o zi senină de vară „mănâncă” jumătate din puterea unui aparat de aer condiționat obișnuit. În extrasezon, dimpotrivă, lăsați razele rare ale soarelui să încălzească camera.

2. Stingeţi luminile
Dispozitivele de iluminat au o răspândire destul de mare în generarea de căldură. Utilizarea lămpilor moderne cu incandescență, controlul modului de includere și dezactivare a acestora vor economisi în plus nu numai consumul de energie, ci și puterea necesară a aparatului de aer condiționat.

ADVERTISEMENT

Acest lucru este valabil și pentru alte aparate electrice – un computer pornit consumă în medie 0,5 kWh din rețea. În plus, emite acelasi 0,5 kWh, pentru a compensa kilowatii de caldură care îi sunt alocaţi vara, iaer aparatul de aer condiţionat trebuie să adauge încă 0,5 kW de capacitate de răcire.

3. Setați o temperatură confortabilă pe telecomanda aparatului de aer condiționat
Nu reduceți drastic setarea vara și nu o măriți prea mult iarna. Vă recomandăm să-l mențineți stabil la 27 grade Celsius în anotimpul rece şi 19 grade Celsius în lunile de vară. Pentru a atinge rapid temperatura dorită, multe aparate de aer condiționat moderne au un mod TURBO.

ADVERTISEMENT

4. Monitorizați starea tehnică a aparatului de aer condiționat
Un filtru murdar al unității interioare crește sarcina ventilatorului, forțându-l să consume mai multă energie electrică. Curățarea la timp a filtrului nu numai că economisește energie, dar reduce și poluarea aerului. Puteți curăța singur filtrul. Cu toate acestea, pentru alte manipulări periodice necesare (cel puțin o dată pe an), vă recomandăm să invitați specialiști de service.

Praful și murdăria de pe suprafețele de transfer termic (în unitatea interioară și în unitatea exterioară) pot reduce semnificativ eficiența inițială și în locul numerelor 3-4 declarate în catalog, eficiența va fi de aproximativ 2. Nivelul de freon din sistem nu trebuie să fie mai mic sau mai mare decât recomandările din fabrică.

ADVERTISEMENT

5. Evitați pornirea și oprirea repetată a echipamentului

Pornirea și oprirea constantă a aparatului de aer condiționat generează creșteri ale consumului de energie care cresc costul facturii. Nu uitați să instalați echipamente cu tehnologie inverter, capabile să mențină temperatura programată astfel încât consumul de energie al aerului condiționat să fie stabil.

ADVERTISEMENT