News

Cum explică Raed Arafat exodul a mii de muncitori români în plină epidemie de coronavirus! De ce au fost lăsați să plece în Germania

11.04.2020 | 18:26
Cum explica Raed Arafat exodul a mii de muncitori romani in plina epidemie de coronavirus De ce au fost lasati sa plece in Germania
ADVERTISEMENT

În ciuda măsurilor de distanțare socială impuse de autorități pentru a stopa răspândirea tot mai agresivă a noului tip de coronavirus pe teritoriul țării noastre, zilele trecute mii de muncitori au luat cu asalt aeroportul din Cluj pentru a ajunge în Germania. Chestionat pe marginea acestui subiect care a stârnit nenumărate controverse, în special în mediul online, Raed Arafat a explicat că solicitarea s-a făcut pe cale diplomatică.

Plecarea muncitorilor sezonieri în Germania nu a fost deloc întâmplătoare. Cum explică Raed Arafat această situație

Potrivit șefului Direcției pentru Situații de Urgență, nimeni nu a anticipat, însă, numărul extrem de mare al persoanelor chemate într-o singură zi. Totodată, Arafat a precizat că niciunul dintre românii plecați la muncă în Occident nu a fost testat pentru COVID-19, acest lucru urmând să se facă abia la întoarcere, când oamenii vor fi plasați în carantină.

ADVERTISEMENT

Acest lucru trebuia să se facă sub o organizare foarte riguroasă. Nimeni nu se aștepta la asta. Nu zice nimeni că au plecat brusc, asta se discută la nivel diplomatic, solicitarea de a da drumul la lucrători a venit pe cale diplomatică. Nimeni nu a crezut că vor chema 2.000 de lucrători într-o singură zi”, a spus acesta.

Nu (n.r. muncitorii nu au fost testați pentru coronavirus în România). Dacă erau în carantină, posibil să fi fost testați. Dar testul nu înseamnă pe durată lungă că persoana nu devine pozitivă. Vom ajunge să învățăm să conviețuim cu acest virus. Nu vei putea să fii total izolat. Nu e momentul să relaxam măsurile.

ADVERTISEMENT

Eu cred că va dura treaba asta și dacă vor veni în România vor fi băgați în carantină. Din ce știm, cel puțin, nu vor reveni în 2-3 zile. La întoarcere vor fi aplicate regulile de carantină. S-a permis deocamdată plecarea, nu și întoarcerea”, a declarat Raed Arafat în cadrul emisiunii moderate de Marius Tucă.

Muncitorii sezonieri au ajuns în Germania. Vor lucra în regim de carantină

Aproape 2.000 de persoane din judeţe din Ardeal şi Moldova s-au înghesuit, joi, în parcarea din faţa Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” din Cluj, în așteptarea unor curse charter ce urma să le ducă la muncă în Germania. Poliția a anunțat ulterior deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în vreme ce prefectul de Cluj a precizat că firma de recrutare responsabilă cu transportul muncitorilor la aeroport va fi anchetată.

ADVERTISEMENT

Între timp, oamenii au ajuns deja la destinație, fiind cazați în locuințe modulare. Potrivit autorităților din Germania, vor lucra în regim de carantină, urmând să se ocupe, ca în fiecare an, de culesul sparanghelului și al altor legume. Fermele au fost mai mult decât încântate să-i primească, având în vedere că românii au experiență în domeniul agricol.

Suntem ușurați că Executivul german a deschis această cale. Prin măsura aceasta fermele noastre rămân funcţionale”, a declarat Joachim Rukwied, de la Asociaţia Fermierilor din Germania. Cât despre transportul persoanelor, acesta a fost făcut în condiții de maximă siguranță, au susținut la unison companiile de aviație, cu precizarea că românilor le-a fost luată temperatura chiar pe aeroport.

ADVERTISEMENT

Pe scena politică din Germania există, însă, voci care nu văd cu ochi tocmai buni venirea muncitorilor români, percepuți ca posibili purtători ai noului tip de coronavirus. Chiar dacă părerile sunt împărțite, oamenii vor începe cât de curând munca pe plantațiile de sparanghel și nu numai.

Vor lucra timp de 14 zile în regim de carantină, urmând să fie cazați separat de alte grupuri de muncitori şi să-și desfășoare activitatea la distanță de aceștia. „Nu au contact cu alții, trebuie să folosească mănuși, să poarte mască”, dă asigurări fermierul Ulrike Coenen.

ADVERTISEMENT