Chef Cătălin Scărlătescu are propria rețetă de sarmale, iar ca preparatul culinar după care sunt înnebuniți românii să iasă ca la carte are un secret pe care l-a dezvăluit celor pasionați de bucătăreală.
Sarmalele se numără printre cele mai grele preparate culinare, multe gospodine având probleme atunci când se apucă de ele. Chef Cătălin Scărlătescu are rețeta perfectă pentru ca sărmăluțele să iasă ca la carte.
Pentru prepararea lor vei avea nevoie de aproximativ 4 kilograme de carne tocată de porc, jumătate de kilogram de orez, 2 kilograme de ceapă, 40 de grame de piper negru, o bucată de afumătură, cimbru, foi de dafin, 45 de grame de sare și nu în ultimul rând foi de varză murată. Evident, nu trebuie să uităm nici de bulion.
Înainte de toate, se toacă ceapa mărunt și se pune în tigaie la călit. În momentul în care ceapa capătă o nuanță aurie, se ia de pe foc.
Se spală bine orezul, iar apoi se amestecă ceapa călită cu orezul și cu carnea tocată de porc. Se împăturesc sărmăluțele în foile de varză murată, iar varza care rămâne se toacă apoi mărunt și se amestecă separat cu bulionul.
Ingredientul secret pentru ca sărmăluțele să aibă un gust aparte este afumătura. Se pune în oală bucata de costiță afumată, peste varza amestecată cu bulion și apă, iar apoi se așază peste ea sarmalele și se lasă la fiert.
„Este momentul să punem totul în oală. Mai întâi aşezăm un strat de varză, peste care adăugăm câteva foi de dafin, după care aşezăm în mijloc o bucată generoasă de afumătură şi începem să punem un strat de sarmale.
Repetăm cu un strat de varză şi unul de sarmale până când umplem oala. Adăugăm apă şi un pic de ulei, după care le băgăm la cuptor”, explică bucătarul Cătălin Scărlătescu de la Chefi la cuțite, potrivit site-ului de bucate rețetepractice.ro.