Life

Cum facem mișcare în vacanță. Exercițiile fizice în apă fac minuni

Cum putem face mișcare în vacanță. Ce exerciții fizice putem face în apă pentru a scăpa de kilogramele în plus și pentru a ne relaxa
13.08.2023 | 16:13
Cum facem miscare in vacanta Exercitiile fizice in apa fac minuni
Exerciții în apă. Cum facem mișcare în vacanță. Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Exercițiile fizice efectuate în apă reprezintă o modalitate excelentă de a îmbunătăți sănătatea și de a-ți menține forma fizică. Această formă de antrenament implică efectuarea exercițiilor într-un mediu acvatic, cum ar fi piscina sau marea. Exercițiile în apă oferă numeroase beneficii și sunt potrivite pentru o gamă largă de persoane.

Care sunt beneficiile exercițiilor efectuate în apă

Exercițiile fizice în apă pot fi efectuate sub îndrumarea unui instructor sau pot fi realizate individual, în funcție de preferințe și obiectivele personale. Dacă vrei să îți îmbunătățești starea de sănătate, să slăbești sau să te menții în formă, exercițiile fizice în apă reprezintă o opțiune distractivă și eficientă pentru a-ți atinge scopurile. Specialiștii ne spun că mișcarea în apă are nenumărate beneficii, de care ne putem folosi atunci când suntem în vacanță.

ADVERTISEMENT

“În primul rând, apa asigură o rezistență naturală, ceea ce face ca exercițiile efectuate în ea să fie mai solicitante pentru mușchi. În plus, se ard mai multe calorii decât aceleași exerciții realizate în afara apei. În același timp, apa reduce impactul asupra articulațiilor, coloanei vertebrale și ligamentelor, reducând riscul de răniri și tensiune musculară.

Exercițiile fizice în apă implică o activitate aerobă intensă, care stimulează sistemul cardiovascular și îmbunătățește capacitatea de rezistență. Mediul acvatic are un efect relaxant și terapeutic asupra mintii și corpului. Acesta contribuie la reducerea stresului și a tensiunii musculare. Exercițiile în apă pot fi o modalitate excelentă de a-ți elibera mintea și de a te relaxa. Exercițiile fizice în apă solicită echilibrul și coordonarea, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea acestor abilități”, a declarat Adina Grosu, kinetoterapeut, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

 

Ce exerciții efectuate în apă putem face în vacanță

În timpul vacanței, exercițiile efectuate în apă pot fi o modalitate distractivă de a-ți menține forma fizică și de a te bucura de timpul petrecut la piscină sau în mare. Indiferent de exercițiile pe care le alegi să faci în apă în timpul vacanței, asigură-te că te bucuri de moment și că te menții hidratat. Kinetoterapeutul recomandă câteva exerciții pe care le poți face în apă în timpul vacanței.

 

“Înotul este una dintre cele mai populare activități fizice în apă, care lucrează majoritatea grupelor musculare din corp, îmbunătățind rezistența cardiovasculară și tonifiind musculatura. De asemenea, se pot efectua exerciții precum alergarea în apă, genuflexiunile, abdomenele sau ridicarea picioarelor. Toate contribuind la întărirea mușchilor și la arderea caloriilor.

ADVERTISEMENT

Aerobicul în apă este o opțiune excelentă pentru persoanele în vârstă sau pentru cele care se recuperează după o accidentare. Deoarece permite o antrenare fără a suprasolicita articulațiile. În plus, efectuarea exercițiilor în apă are și un efect terapeutic, ajutând la reducerea stresului și a tensiunii musculare.

Mersul în apă, înainte și înapoi, este o modalitate simplă și eficientă de a menține activitatea fizică în timpul vacanței. Apa oferă rezistență, ceea ce face exercițiul mai solicitant și benefic pentru întregul corp. Întindere a picioarelor în apă este un alt exercițiu eficient. Stând în apă până la umeri, îndreaptă un picior în față și apoi înapoi. Repetă cu celălalt picior. Acest exercițiu lucrează mușchii coapselor și fesierii”, a adăugat kinetoterapeutul Adina Grosu.

ADVERTISEMENT

La ce trebuie să fim atenți când facem exerciții în apă: “Poate duce la accidentări”

Antrenamentele efectuate în apă ne binedispun și aduc și beneficii asupra siluetei. Mai ales în vacanțe, atunci când avem tendința să exagerăm cu diverse preparate delicioase. Cu toate acestea, este important să fim atenți și să evităm orice acțiune care ar putea pune în pericol sănătatea noastră. Specialiștii ne recomandă să fim precauți și să ne bucurăm de antrenamentul în apă în siguranță.

“Exercițiile în apă pot fi mai ușoare pentru articulații, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim atenți la limitele noastre. Suprasolicitarea poate duce la accidentări sau tensiuni musculare. Este important să ascultăm corpul nostru și să ne oprim atunci când simțim că ne simțim prea obosiți sau incomod.

De asemenea, trebuie să ne asigurăm că efectuăm exercițiile corect, pentru a evita rănirile. Dacă nu suntem siguri cum să facem un anumit exercițiu, cerem ajutorul unui antrenor pentru a ne arăta tehnica corectă. Trebuie evitate și apele prea adânci. Dacă nu ești un înotător experimentat, evită să te antrenezi în ape foarte adânci. Rămâi în zonele în care poți să stai în picioare și să ai control asupra situației.

Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este evitarea expunerii prelungite la soare. Dacă facem exerciții în apă în aer liber, trebuie să ne protejăm cu o cremă de protecție solară. În plus, să avem grijă să purtăm o pălărie pe cap și ochelari de soare pentru a ne proteja de radiațiile solare nocive. Multe persoane uită de hidratare atunci când se află în apă. Apa de mare poate fi sărată, deci este important să bem apă pentru a preveni deshidratarea”, a mai spus Adina Grosu, kinetoterapeut, pentru FANATIK.

Împachetările cu nămol, benefice pentru articulații, dar și pentru frumusețe

Împachetările cu nămol sunt o practică veche, folosită în scopuri terapeutice, dar și de înfrumusețare. Aceste tratamente aduc numeroase beneficii pentru piele și sănătate datorită proprietăților unice ale nămolului marin. Nămolul utilizat în astfel de tratamente conține minerale și substanțe nutritive benefice, care au efecte terapeutice asupra articulațiilor și țesuturilor înconjurătoare. Aceste împachetări nu sunt recomandate doar vârstnicilor, așa cum am fi tentați să credem. Poți beneficia de proprietățile nămolului la orice vârstă.

“Nămolul are proprietăți antiinflamatorii, care pot contribui la reducerea inflamației și durerilor articulare. Împachetările cu nămol cald pot ajuta la relaxarea mușchilor din jurul articulațiilor, reduc tensiunea și disconfortul.

Mai mult decât atât, tratamentele cu nămol pot contribui la creșterea mobilității articulațiilor, facilitând mișcarea și reducând rigiditatea. Pot stimula circulația sângelui în zona articulațiilor, contribuind la o mai bună oxigenare a țesuturilor. Aceste tratamente pot fi benefice în cazul mai multor afecțiuni articulare, precum osteoartrita, artrita reumatoidă sau alte afecțiuni inflamatorii.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că nămolul conține particule fine care pot exfolia ușor pielea. Acestea îndepărtează celulele moarte și impuritățile de la suprafața pielii. Acest lucru poate face pielea mai fină și mai strălucitoare. Totodată, poate ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii afectate de celulită, prin stimularea circulației și detoxifiere”, a mai declarat kinetoterapeutul Adina Grosu.

ADVERTISEMENT