Life

Cum liniștim arsurile solare cu măști naturiste. Ce spun specialiștii

Cum să combați arsurile solare cu măști naturiste din fructe și plante. Care este sfatul specialiștilor. Rețete minune recomandate de medicul dermatolog
26.07.2023 | 12:00
Cum linistim arsurile solare cu masti naturiste Ce spun specialistii
Măști naturiste împotriva arsurilor solare. Sfatul specialiștilor Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Un ten luminos și fără imperfecțiuni se poate obține cu ajutorul fructelor de sezon. Mai ales în această perioadă, în care ne putem confrunta cu arsuri solare. În special fructele de pădure, care sunt pline de antioxidanți. Iar fructele nu sunt benefice doar la interior, pentru consum, ci specialiștii ne recomandă să le utilizăm și în măști pentru ten. Iată 2 rețete minune, cu ingrediente naturale, perfecte pentru vară, care îți vor transforma pielea afectată de razele soarelui.

Beneficiile fructelor de sezon

Fructele de sezon reprezintă daruri neprețuite ale naturii, oferindu-ne o gamă largă de arome și nutrienți esențiali pentru sănătatea noastră. Prin includerea acestor fructe în alimentația noastră zilnică, putem sprijini sănătatea generală și preveni anumite afecțiuni. Dar nu în ultimul rând, sunt ideale pentru o piele sănătoasă și frumoasă.

ADVERTISEMENT

“Fructele au un aport bogat de vitamine și minerale. Mai ales fructele de sezon sunt o sursă importantă de vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului. Acestea conțin vitamina C, care sprijină sistemul imunitar și menține sănătatea pielii. Vitamina A, esențială pentru sănătatea ochilor, și o varietate de minerale precum potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Conțin antioxidanți puternici, cum ar fi flavonoidele și polifenolii. Aceștia protejează celulele împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi. Consumul regulat de fructe ajută la reducerea riscului de boli cronice și îmbătrânire prematură.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul majoritatea fructelor de sezon conțin o cantitate ridicată de apă, ceea ce le face un aport excelent pentru hidratarea corpului. De asemenea, acestea au un conținut scăzut de calorii, fiind o opțiune sănătoasă pentru cei care doresc să-și mențină greutatea”, a declarat Rodica Baciu, medic dermatolog, pentru FANATIK.

Cum combatem arsurile solare cu ajutorul ingredientelor naturiste

O zi petrecută pe plajă sau în natură, fără a lua măsuri de protecție adecvate, poate duce la apariția arsurilor solare. Acestea se manifestă inițial printr-o senzație de căldură și roșeață la nivelul pielii expuse. Odată cu trecerea timpului, această roșeață se intensifică, pielea devenind mai sensibilă și dureroasă la atingere. Medicii ne spun că există multe ingrediente naturale care ne pot ajuta în lupta cu pielea arsă de razele soarelui.

ADVERTISEMENT

“Arsurile solare reprezintă o problemă serioasă și destul de frecventă în perioadele în care expunerea la soare este intensă, mai ales în timpul verii. Acestea pot apărea în urma expunerii îndelungate la razele ultraviolete și afectează pielea într-un mod neplăcut și dureros.

Din fericire, natura ne oferă o gamă largă de ingrediente naturiste cu proprietăți vindecătoare și calmante. Acestea pot ajuta la ameliorarea disconfortului și accelera procesul de vindecare al pielii afectate. Gelul de aloe vera este unul dintre cele mai populare și eficiente remedii naturale pentru arsurile solare. Acesta are proprietăți antiinflamatorii și de calmare a pielii, reducând roșeața și durerea asociate arsurilor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ajută la hidratarea pielii și la refacerea țesuturilor afectate. Iaurtul natural conține acid lactic, care are proprietăți antiinflamatorii și de hidratare. Poate fi aplicat pe pielea arsă pentru a calma disconfortul și a ajuta la refacerea pielii. Felii subțiri de castravete aplicate pe pielea arsă pot oferi o senzație de răcorire și ajută la reducerea inflamației și a roșeții”, a declarat medicul Rodica Baciu.

Mască pentru ten cu căpșuni și iaurt, pentru arsurile solare

O mască facială preparată din fructe proaspete de sezon poate fi un tratament minunat pentru tenul nostru. Aceste fructe, pline de vitamine și antioxidanți, aduc multiple beneficii pentru pielea noastră, oferindu-i strălucire și vitalitate. Mai ales dacă ne confruntăm cu arsuri solare, care ne dau bătăi de cap.

“Una dintre cele mai bune măști pentru tenul uscat, în special pe timpul verii este cea cu căpșuni și iaurt. Mai ales că iaurtul este un ingredient bun pentru arsurile solare. Avem nevoie de 3-4 căpșuni proaspete și 2 linguri de iaurt natural.

Pisați căpșunile într-un castron până când obțineți o pastă fină. Adăugați iaurtul și amestecați bine ingredientele. Aplicați masca pe față și lăsați-o să acționeze timp de 15-20 de minute.

Apoi se clătește tenul și după putem aplica un ser cu acid hialuronic pentru refacerea pielii sau o cremă hidratantă, calmantă. Căpșunile sunt bogate în acid salicilic, care ajută la exfolierea delicată a pielii, iar iaurtul hidratează și hrănește tenul”, ne-a sfătuit medicul dermatolog Rodica Baciu.

Masca minune cu aloe vera, miere de albine și ulei de migdale

Această mască este ușor de preparat acasă, folosind ingrediente naturale cu proprietăți calmante și hidratante. Iată o altă rețetă simplă și eficientă pentru o mască naturistă împotriva arsurilor solare, propusă de medicul dermatolog.

“Avem nevoie de 2 linguri de gel de aloe vera proaspăt (sau gel de aloe vera 100% natural), 1 lingură de miere crudă (non-procesată), 1 lingură de ulei de migdale.

Începem prin amestecarea gelului de aloe vera cu iaurtul într-un bol mic. Aloe vera are proprietăți antiinflamatorii și de calmare a pielii, iar iaurtul ajută la hidratarea și regenerarea pielii arse.

Adăugăm mierea în amestec și uleiul de migdale, amestecăm până când obținem o pastă omogenă. Mierea are proprietăți antibacteriene și ajută la accelerarea procesului de vindecare al pielii. Cu ajutorul unei pensule sau a degetelor curate, aplicăm masca pe pielea arsă, asigurându-ne că acoperim complet zona afectată.

Lăsăm masca să acționeze timp de aproximativ 15-20 de minute, timp în care ingredientele naturale își vor face efectul asupra pielii arse. După ce a trecut timpul de așteptare, clătim ușor masca cu apă călduță și tamponăm ușor pielea cu un prosop moale”, a mai spus Rodica Baciu, medic dermatolog, pentru FANATIK.

Cât de importantă este prevenția arsurilor solare

Arsurile solare pot fi evitate cu ajutorul unor măsuri preventive simple, iar protejarea pielii noastre ar trebui să fie o prioritate în timpul sezonului cald. Soarele ne oferă multe beneficii pentru sănătate, dar este important să ne bucurăm de el în mod responsabil, astfel încât să evităm riscurile asociate expunerii excesive la razele ultraviolete.

“Este esențial să ne protejăm pielea împotriva radiațiilor solare nocive. Folosirea cremelor cu factor de protecție solară adecvat, purtarea unor haine cu mâneci lungi, din material ușor, respirabil, este indicată. De asemenea, evitarea expunerii în intervalul orar periculos, de obicei între orele 10:00 și 16:00, reprezintă măsuri de prevenție esențiale.

Folosiți ochelari de soare și protejați-vă capul. Ochelarii de soare cu protecție UV ajută la protejarea ochilor de radiațiile solare dăunătoare. De asemenea, purtarea unei pălării cu bor larg sau a unei șepci poate proteja scalpul și fața de arsurile solare.

Dacă totuși s-au produs arsuri solare, este important să se trateze corespunzător pentru a preveni complicațiile și a accelera procesul de vindecare. Pentru calmarea durerii și reducerea inflamației, se pot aplica comprese reci sau loțiuni cu aloe vera pe zona afectată. De asemenea, se recomandă hidratarea corespunzătoare a pielii și evitarea expunerii suplimentare la soare până când arsurile se vindecă complet”, a mai adăugat medicul Rodica Baciu.

ADVERTISEMENT