News

Cum funcționează catalogul electronic. Ce se întâmplă cu notele elevilor

Cum funcționează catalogul electronic. Ce se întâmplă cu notele elevilor și cine va avea acces la aceste note din milioane de elevi.
29.04.2023 | 21:38
Cum functioneaza catalogul electronic Ce se intampla cu notele elevilor
Cum funcționează catalogul electronic. Foto: Digi FM
ADVERTISEMENT

Cum funcționează catalogul electronic. Ce se întâmplă cu notele elevilor și cine va avea acces la aceste note din milioane de elevi și părinți, conform legii. Începând cu septembrie 2023, toate școlile care utilizează catalog electronic sunt obligate să respecte standardele tehnice.

Cum funcționează catalogul electronic

Aceste standarde au fost deja publicate în Monitorul Oficial, iar conform ordinului emis de ministrul Ligia Deca, semnat cu o lună înainte de publicare, școlile vor respecta aceste standarde începând cu anul școlar 2023-2024.

ADVERTISEMENT

Conform acestui ordin, școlile care asigură măsurile de securitate a prelucrării datelor vor fi nevoite să garanteze mai multe drepturi utilizatorilor. Printre acestea se numără dreptul de a fi informat, dreptul de acces, dreptul de rectificare, dreptul la restricționarea prelucrării datelor și dreptul la portabilitatea datelor.

Conform Antena 3, legea prevede că e ”interzisă utilizarea serviciilor web care nu au la bază conexiuni criptate de formă https”. Mai mult, ”editarea notelor/ calificativelor/ absențelor este permisă, pe bază de acces, doar persoanelor responsabile care au capacitatea de modificare conform prevederilor ROFUIP”.

ADVERTISEMENT

Cum vor putea, așadar, părinții și elevii să-și vadă notele? Aceștia au dreptul legal să-și vizualizeze catalogul electronic în baza unor date, respectiv nume de utilizator și parolă. Parola va putea fi modificată de utilizatori, fie că e vorba de elevi sau de părinți sau reprezentanți legali ai minorilor.

Trebuie știut că nu oricine poate modifica aceste note, sau să introducă absențe. ”Art. 19 – Utilizatorii de tip administrator nu au dreptul de a înregistra/modifica înregistrări de tip notă/ calificativ/ absență în catalog”, se arată în lege.

ADVERTISEMENT

Așadar, doar persoanele autorizate la cel mai înalt nivel vor putea să facă acest lucru, cel mai probabil profesorii. ”(2) Cu acordul conducerii unității de învățământ, orice alt tip de utilizator are acces doar la pagini cu date statistice, fără a putea accesa date personale ale elevilor, cadrelor didactice sau părinților”, mai este precizat în ordin.

Trebuie reținut că autentificarea se va putea face în doi factori, denumiți 2FA. ”Începând cu anul școlar 2023-2024, autentificarea de acest tip include cel puțin autentificare în doi factori de tip utilizator & parolă + SMS sau 2FA de tip utilizator + parolă + cod primit prin e-mail sau utilizator + parolă cod OTP prin intermediul unei aplicații specifice de gestiune a codurilor de tip One-Time-Password.

ADVERTISEMENT

În sensul acesta pot fi exemplificate aplicații precum authy, google authenticator, microsoft authenticator sau alte instrumente similare din punct de vedere al funcționării și securității”, mai este menționat în documentul publicat în Monitorul Oficial. Așadar, elevilor le va fi aproape imposibil să mai ia note proaste sau să chiulească de la ore fără ca părinții să fie mereu la curent cu tot ce se întâmplă.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece...
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece bărbați, în medie, opt eșuează”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca....
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian...
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Cel mai mare pericol pentru șoferi. Nimeni nu s-a gândit la asta
Cel mai mare pericol pentru șoferi. Nimeni nu s-a gândit la asta
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut...
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut acești în trecut. El critică și emisiunea MasterChef. ''Este un concurs pentru bucătari amatori''
Ucraina a cerut permisiunea să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul...
Ucraina a cerut permisiunea să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul Rusiei
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce...
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1