News

Cum încearcă Erdogan să-i liniştească pe turcii revoltaţi de reacţia autorităţilor după cutremure. A interzis concedierile în zece oraşe

Noile cl[diri ce vor fi construite ]n sudul Turciei nu vor avea mai mult de 3/4 etaje. Preşedintele Erdogan a anunţat noi măsuri de ajutorare a populaţiei.
22.02.2023 | 12:17
Cum incearca Erdogan sai linisteasca pe turcii revoltati de reactia autoritatilor dupa cutremure A interzis concedierile in zece orase
Cutremurul din Turcia s-a soldat cu peste 47.000 de morţi Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Turcia a lansat miercuri o schemă temporară de sprijin salarial și a interzis disponibilizările în 10 orașe, pentru a proteja lucrătorii și întreprinderile de consecințele financiare ale cutremurelor devastatoare care au lovit sudul țării la începutul acestei luni.

Costurile reconstrucţiei ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari

După cum se precizează în Monitorul Oficial al Turciei, angajatorii ale căror locuri de muncă sunt “grav sau moderat deteriorate” vor beneficia de această asistență, pentru a acoperi parțial salariile angajaților cărora li s-a redus programul de lucru, scrie presa turcă.

ADVERTISEMENT

O interdicție a disponibilizărilor a fost introdusă și în 10 provincii afectate de cutremur, unde este în vigoare starea de urgență. Pe 7 februarie, la cererea președintelui Recep Tayyip Erdogan, parlamentul turc a introdus starea de urgență pentru trei luni, iar guvernul a oferit sprijin pentru salarii.

Angajatorul sau reprezentantul angajatorului, care înceteaza contractul de muncă cu încalcarea prevederilor determinate, va fi sancţionat de către direcţiile provinciale ale consiliului muncii, iar amenda va fi cel puţin egală cu salariul minim brut lunar pentru fiecare salariat al cărui contract încetează. De asemenea, în 2020 a mai fost introdusă o interdicție de concediere, în încercarea de a atenua consecințele economice ale pandemiei de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor estimări ale organizaţiilor mediului de afaceri şi economiştilor, cutremurul de la începutul lunii ar putea costa Turcia până la 100 de miliarde de dolari pentru reconstrucţia locuinţelor şi infrastructurii şi ar putea anula unul până la două puncte procentuale din creşterea economică din acest an. Înainte de seism, Guvernul de la Ankara prognoza o creştere economică de 5,5% pentru acest an, după un avans de 5% în 2022.

Aproximativ 13,4 milioane de persoane trăiesc în cele zece provincii turceşti lovite de seism, sau 15% din populaţia Turciei, iar aceste zece provincii sunt responsabile pentru aproape 10% din Produsul Intern Brut al Turciei. Aceste provincii sunt: Kahramanmaraş, Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Hatay, Gaziantep, Malatya, Kilis, Osmaniye, Elazig, Şanliurfa.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis luni construirea a 200.000 de locuinţe în cele 11 provincii turce afectate de seismul devastator din 6 februarie. “Toate locuinţele vor fi reconstruite de la zero (…) pe terenuri solide şi în conformitate cu bunele practici”, a spus şeful statului turc, precizând că operaţiunile pentru construirea acestor locuinţe vor începe în martie.

Niciunul dintre imobilele nou construite nu va fi mai înalt de trei sau patru etaje. De asemenea, locuinţele vor fi construite la distanţă de liniile de falie, mai aproape de munţi, pentru a fi protejate de problemele ce ţin de solurile moi.

ADVERTISEMENT

Devastatorul seism de la începutul lunii februarie a ucis zeci de mii de oameni, a distrus sau a avariat aproximativ 150.000 de clădiri şi a lăsat alte zeci de mii de persoane fără locuinţe în sud-estul Turciei. Bilanţul acestor seisme a depăşit 47.000 de morţi.

 

ADVERTISEMENT