Sporturi

Cum a irosit FIFA 30 milioane $ pe blatul lui Blatter: “Un dezastru!”

În 2015, FIFA lansa "United Passions", un film despre poveste de succes din spatele celei mai mari organizaţii din lumea fotbalului. Ar fi trebuit să fie un adevărat succes, mai ales că în...
23.09.2016 | 18:18
Cum a irosit FIFA 30 milioane  pe blatul lui Blatter Un dezastru
ADVERTISEMENT

În 2015, FIFA lansa “United Passions”, un film despre poveste de succes din spatele celei mai mari organizaţii din lumea fotbalului. Ar fi trebuit să fie un adevărat succes, mai ales că în distribuţie figurau nume grele. Gerard Depardieu l-a interpretat pe Jules Rimet, iar Tim Roth a fost cel ales în rolul lui Sepp Blatter.

Rezultatul a fost însă cu totul altul. A fost catalogat drept cel mai mare eşec din istoria cinematografiei, iar pelicula pentru care s-au plătit 30 de milioane de dolari a avut încasări sub 1000 de dolari în prima săptămînă de Box Office. Are nota 2,00 pe IMDB şi a chiar directorul filmului a recunoscut că a fost un dezastru.

ADVERTISEMENT

Filmul a fost doar o tentativă jalnică de a-i spăla imaginea lui Sepp Blatter, care este prezentat ca omul care a salvat FIFA de la faliment, a găsit cei mai importanţi sponsori ai forului internaţional şi, ulterior, a reuşit globalizarea fotbalului prin organizarea Campionatelor Mondiale din SUA, Coreea de Sud şi Japonia, iar mai apoi în Africa de Sud.

Filmul s-a transformat într-o adevărată parodie după ce Sepp Blatter şi FIFA au fost în centrul unui scandal uriaş de corupţie, care s-a terminat cu o suspendare de opt ani pentru fostul preşedinte, care este şi anchetat şi ar putea ajunge la închisoare.

ADVERTISEMENT

Scuzele lui Tim Roth: “Am făcut-o pentru şcoala copiilor”

Unul dintre cei mai apreciaţi actori de la Hollywood, Tim Roth este considerat unul dintre favoriţii marelui Quentin Tarantino. A jucat în două dintre capodoberele acestuia, Pulp Fiction şi The Hateful Eight. Cu atît mai surprinzător este faptul că a acceptat să joace rolul lui Blatter, care i-a adus foarte multe ironii. “Este genul de rol care cred că îl face pe tatăl meu să se răsucească în mormînt. Filmul a fost oribil, un rol pe care nu l-am acceptat cu zîmbetul pe buze. A fost un film prost, făcut pentru un motiv bun. Aveam doi copii la colegiu şi trebuia să iau o decizie, chiar dacă nu pare să fi fost cea mai bună. Am jucat acest rol pentru familia mea, deci nu regret. La început am crezut că este un film despre actele de corupţie ale acestui individ. Am văzut că acum este expus şi ar putea avea mari probleme cu legea.”, a declarat Tim Roth.

Directorul filmului: “Un dezastru de la început pînă la sfîrşit”

Frederic Auburtin, directorul filmului făcut de FIFA, recunoaşte că a făcut o mare greşeală şi cere publicului să nu fie judecat ca un om care a contribuit la propaganda FIFA. “Acum sînt văzut mai rău decît omul care a adus SIDA în Africa sau cele care a provocat criza financiară. Numele meu apare în acest scandal şi am fost catalogat ca omul care făcut un film care laudă oameni corupţi. Eu nu ştiam foarte multe despre FIFA cînd am acceptat acest film. A fost un dezastru de la început pînă la sfîrşit. Ei voiau ca totul să fie gata în patru luni, ceea ce era imposibil, şi au venit cu nişte titluri penibile, de propagandă (n.r. Men of Legend şi Dreammakers). Oamenii au acum imaginea formată după scandalul de corupţie care a izbucnit în fruntea FIFA. Dar vă rog nu mă scoteţi pe mine vinovat pentru problemele acestui for”, a declarat Auburtin.

ADVERTISEMENT

Ben Affleck şi Matt Damon fac film despre corupţia de la FIFA

Cu standardele aduse foarte jos de United Passions, Ben Affleck şi Matt Damon s-au hotărît să realizeze şi ei un film despre FIFA. Doar că nu va fi nimic de laudă în pelicula celor doi cunoscuţi actori de la Hollywood, ci subiectul filmului va fi chiar despre corupţia de la forul care a condus fotbalul mondial şi despre ancheta pe care FBI a făcut-o pentru a-i demasca pe Blatter şi partenerii săi. Deşi şi-au anunţat ideea încă de la începutul acestui an, filmul celor doi nu a primit încă un nume şi un scenariu concret.

“United Passions este o dovadă de nebunie la nivel de corporaţie şi o mostră de pur excrement cinematic” (critic The Guardian)

918 dolari au fost încasările filmului United Passions în prima săptămînă de Box Office în SUA