Life

Cum îți dai seama dacă laptopul sau calculatorul tău e spionat. Experții în securitate au dezvăluit semnele clare

Cum descoperi dacă laptopul sau calculatorul a fost compromis. Specialiștii au spus care sunt cele mai frecvente indicii.
14.06.2023 | 10:10
Cum iti dai seama daca laptopul sau calculatorul tau e spionat Expertii in securitate au dezvaluit semnele clare
Cum descoperi dacă laptopul sau calculatorul a fost compromis. Specialiștii au spus care sunt cele mai frecvente indicii. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Cum îți dai seama dacă laptopul sau calculatorul tău e spionat. Experții în securitate au dezvăluit semnele clare. Care sunt cele trei elemente cheie la care oamenii trebuie să fie atenți când au senzația că sunt urmăriți în online.

Cum descoperi dacă laptopul sau calculatorul a fost compromis. Specialiștii au spus care sunt cele mai frecvente indicii

Jamie Akhtar, CEO și co-fondator CyberSmart, a explicat cum descoperi dacă laptopul sau calculator a fost compromis. Specialistul a spus care sunt cele mai frecvente indicii atunci când credem că este ceva în neregulă.

ADVERTISEMENT

Expertul cibernetic a subliniat că escrocii au mai multe metode prin care pot prelua controlul asupra dispozitivelor. Conform The Sun, acest lucru poate duce la fraudare, șantaj, estorcare sau chiar furarea fondurilor disponibile.

Un prim semn este activitatea suspectă care apare în istoricul căutărilor. Aici pot fi site-uri pe care oamenii să nu și le amintească să le fi vizitat vreodată. Așadar, acesta este un semn cheie că rețeaua a fost compromisă.

ADVERTISEMENT

Al doilea indiciu la care internauții trebuie să fie cu băgare de seamă are legătură cu redirecționările browserului. Când browserul te duce pe o pagină complet diferită față de cea pe care o căutai, atunci laptopul sau calculatorul este urmărit.

În situația în care rețeaua Wi-Fi sau browserul a fost piratat e foarte important să urmăm câțiva pași importanți. Jamie Akhtar susține că trebuie dezinstalat complet browserul și reinstalat pentru a vedea dacă problema s-a rezolvată.

ADVERTISEMENT

Semne că laptopul sau calculatorul e urmărit

Al treilea semn că laptopul sau calculatorul este urmărit de cineva are legătură tot cu browserul. Dacă vă confruntați cu deturnarea sesiunii, atunci este un indiciu foarte clar că altcineva controlează dispozitivul dumneavoastră.

În aceste condiții trebuie să luați în considerare reinstalarea browserului sau chiar ștergerea completă a datelor din computer și începerea de la zero. Măsurile trebuie luate urgent pentru a nu ajunge în situații neplăcute.

ADVERTISEMENT

De asemenea, e bine să utilizați întotdeauna un software de securitate cibernetică pentru a identifica orice malware de pe computer. Totodată, aisgurați-vă că conturile voastre dispun de parole puternice și unice.

În aceeași notă, setările routerului Wi-Fi trebuie să aibă cea mai bună securitate posibilă de criptare și o parolă complicată. Aceasta nu trebuie divulgată nimănui, a mai spus expertul în securitate cibernetică.

ADVERTISEMENT