Life

Cum îți dai seama dacă legumele sau fructele din supermarket sunt toxice. Codul secret care te ajută să vezi exact ce cumperi

Știai că poți să verifici dacă legumele sau fructele din supermarket sunt toxice? Există un cod secret care te va ajuta în acest sens.
01.10.2023 | 12:00
Cum iti dai seama daca legumele sau fructele din supermarket sunt toxice Codul secret care te ajuta sa vezi exact ce cumperi
Cum îți dai seama dacă legumele sau fructele din supermarket sunt toxice. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cum să verifici dacă legumele sau fructele din supermarket sunt toxice? Unele persoane nu sunt tocmai sigure de ceea ce cumpără. Iată însă că acum există și o soluție pentru a fi în siguranță.

Cum îți dai seama dacă legumele sau fructele din supermarket sunt toxice

În supermarket-urile din țară găsim o gamă largă de produse. De la alimente de bază, până la fructe și legume. Cum știm însă că acestea sunt sigure și nu sunt stropite cu pesticide?

ADVERTISEMENT

Există un cod secret care îți arată dacă legumele sau fructele vândute în supermarketuri sunt toxice. Și nu, nu este deloc complicat să verifici acest lucru. Unde se află acest cod?

Pe etichetă, vei vedea notate mai multe numere. Acestea este codul PLU sau cod de căutare a prețurilor. Dincolo de asta însă, el poate să spună mai mult de atât unui client. Codul este extrem de vechi, potrivit România Tv.

ADVERTISEMENT

Mai exact, este folosit în supermarketuri începând cu anul 1990. Gestionarii pot să identifice legumele și fructele, astfel încât să perceapă un preț corect și să mențină stocurile sub control.

Cum recunoști legumele și fructele ecologice

Totuși, acest cod nu este doar pentru a fi scanat la casa de marcat. Poate nu știai, dar numerele din patru sau cinci cifre identifică produsul, dar și dimensiunea, metoda de creștere, ori tipul de hrană și soiul din care face parte.

ADVERTISEMENT

Referitor la legumele și la fructele toxice, acest cod îți poate spune inclusiv dacă achiziționezi produse ecologice. Acestea sunt cultivate fără inginerie genetică ori alte modificări.

De cealaltă parte, dacă produsul tău este cultivat convențional, aici sunt niște lucruri pe care trebuie să le știi. O astfel de metodă presupune îngrășăminte sintetice și implicit pesticide, care pot fi periculoase pentru noi. 

ADVERTISEMENT

„Autocolantele sunt folosite pe toate tipurile de fructe și legume în scopuri de identificare. Sunt utile în diferite puncte ale lanțului de aprovizionare”, a spus Jeff Salchenberg, manager de categorie și program de produse pentru New Seasons Market.

Codul secret care te ajută să vezi exact ce cumperi

Ca să fie mai simplu pentru oricine, legumele și fructele cultivate ecologic vor avea pe etichete cinci cifre. Și toate acestea încep cu numărul 9. De cealaltă parte, cele care sunt cultivate în mod convențional, au o etichetă cu patru cifre.

Iar dacă observăm un cod format din mai mult de cinci cifre, atunci înseamnă că el nu este inclus în sistemul standardizat internațional. Revenind la codul de patru cifre, acesta începe cu numerele 3 sau 4 și confirmă că produsele sunt cultivate convențional.

Drept urmare, înseamnă că în cazul respectivelor fructe și legume au fost folosite pesticide și îngrășăminte, deci practic pot fi toxice. Codurile de cinci cifre care încep cu numărul 8 în schimb, înseamnă produs modificat genetic.

ADVERTISEMENT