Life

Cum îți dai seama dacă legumele sau fructele din supermarket sunt toxice. Codul secret care te ajută să vezi exact ce cumperi

Știai că poți să verifici dacă legumele sau fructele din supermarket sunt toxice? Există un cod secret care te va ajuta în acest sens.
01.10.2023 | 12:00
Cum iti dai seama daca legumele sau fructele din supermarket sunt toxice Codul secret care te ajuta sa vezi exact ce cumperi
Cum îți dai seama dacă legumele sau fructele din supermarket sunt toxice. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cum să verifici dacă legumele sau fructele din supermarket sunt toxice? Unele persoane nu sunt tocmai sigure de ceea ce cumpără. Iată însă că acum există și o soluție pentru a fi în siguranță.

Cum îți dai seama dacă legumele sau fructele din supermarket sunt toxice

În supermarket-urile din țară găsim o gamă largă de produse. De la alimente de bază, până la fructe și legume. Cum știm însă că acestea sunt sigure și nu sunt stropite cu pesticide?

ADVERTISEMENT

Există un cod secret care îți arată dacă legumele sau fructele vândute în supermarketuri sunt toxice. Și nu, nu este deloc complicat să verifici acest lucru. Unde se află acest cod?

Pe etichetă, vei vedea notate mai multe numere. Acestea este codul PLU sau cod de căutare a prețurilor. Dincolo de asta însă, el poate să spună mai mult de atât unui client. Codul este extrem de vechi, potrivit România Tv.

ADVERTISEMENT

Mai exact, este folosit în supermarketuri începând cu anul 1990. Gestionarii pot să identifice legumele și fructele, astfel încât să perceapă un preț corect și să mențină stocurile sub control.

Cum recunoști legumele și fructele ecologice

Totuși, acest cod nu este doar pentru a fi scanat la casa de marcat. Poate nu știai, dar numerele din patru sau cinci cifre identifică produsul, dar și dimensiunea, metoda de creștere, ori tipul de hrană și soiul din care face parte.

ADVERTISEMENT

Referitor la legumele și la fructele toxice, acest cod îți poate spune inclusiv dacă achiziționezi produse ecologice. Acestea sunt cultivate fără inginerie genetică ori alte modificări.

De cealaltă parte, dacă produsul tău este cultivat convențional, aici sunt niște lucruri pe care trebuie să le știi. O astfel de metodă presupune îngrășăminte sintetice și implicit pesticide, care pot fi periculoase pentru noi. 

ADVERTISEMENT

„Autocolantele sunt folosite pe toate tipurile de fructe și legume în scopuri de identificare. Sunt utile în diferite puncte ale lanțului de aprovizionare”, a spus Jeff Salchenberg, manager de categorie și program de produse pentru New Seasons Market.

Codul secret care te ajută să vezi exact ce cumperi

Ca să fie mai simplu pentru oricine, legumele și fructele cultivate ecologic vor avea pe etichete cinci cifre. Și toate acestea încep cu numărul 9. De cealaltă parte, cele care sunt cultivate în mod convențional, au o etichetă cu patru cifre.

Iar dacă observăm un cod format din mai mult de cinci cifre, atunci înseamnă că el nu este inclus în sistemul standardizat internațional. Revenind la codul de patru cifre, acesta începe cu numerele 3 sau 4 și confirmă că produsele sunt cultivate convențional.

Drept urmare, înseamnă că în cazul respectivelor fructe și legume au fost folosite pesticide și îngrășăminte, deci practic pot fi toxice. Codurile de cinci cifre care încep cu numărul 8 în schimb, înseamnă produs modificat genetic.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş...
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş întoarce...
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română