Fructele sunt o sursă importantă de nutrienți, vitamine și antioxidanți esențiali pentru o alimentație sănătoasă. Cu toate acestea, există un pericol ascuns care poate afecta sănătatea noastră: pesticidele. FANATIK a întrebat specialiștii cum putem alege fructe sigure pentru noi.
Pesticidele din fructe pot prezenta un anumit grad de risc pentru sănătatea umană, în funcție de tipurile de pesticide utilizate. Pesticidele pot persista pe suprafața fructelor, iar consumul acestor reziduuri poate avea efecte negative asupra sănătății noastre.
“Pesticidele sunt substanțe chimice sau biologice utilizate pentru a controla sau elimina dăunătorii și buruienile care afectează culturile agricole. Utilizarea excesivă sau neadecvată a pesticidelor poate duce la reziduuri chimice în alimente, apă și sol, precum și la poluarea apei și solului.
În majoritatea țărilor, există reglementări stricte privind nivelurile maxime admise de pesticide în alimente. Cu toate acestea, unii consideră că aceste limite sunt exagerate și nu iau în considerare efectele nocive ale acestora. Pesticidele pot rămâne pe suprafața fructelor, chiar și după ce acestea au fost spălate.
Nivelurile de reziduuri de pesticide pot varia în funcție de tipul de fruct și de metodele de cultivare. Anumite pesticide pot fi asociate cu efecte negative asupra organismului. Pot apărea tulburări hormonale, afecțiuni ale sistemului nervos, tulburări ale dezvoltării cognitive sau chiar riscuri pentru sănătatea reproductivă.
Mai mult decât atât, există numeroase studii prin care s-a demonstrat faptul că unele pesticide sunt cancerigene”, a declarat Violeta Chiriac, biolog, pentru FANATIK.
Vara este sezonul fructelor delicioase, iar multe persoane consumă cu plăcere fructe de sezon. De la pepene, căpșuni, cireșe, până la caise și piersici, toate se află pe lista preferințelor românilor. Din păcate însă, unele dintre acestea au cel mai ridicat nivel de pesticide.
“Există o așa-zisă listă neagră a legumelor și fructelor care conțin, de obicei, cele mai multe pesticide. Cel mai des, fructele conțin un pesticid numit imazalil, periculos pentru sănătate. Căpșunile sunt adesea pe lista celor mai contaminate fructe.
Datorită suprafeței lor poroase și sensibilității la dăunători, căpșunile pot necesita tratamente mai frecvente cu pesticide. Nectarinele nu sunt mai prejos în ceea ce privește nivelul de pesticide. Caisele și piersicile completează topul fructelor cu cel mai înalt nivel de pesticide.
Afinele și strugurii conțin de asemenea multe pesticide, pentru a crește mai repede și pentru a rezista mai mult timp la rafturi. Din păcate și pepenele, preferatul românilor se află pe această listă. Cererea este mare pe timpul verii, iar producătorii le forțează creșterea cu chimicale”, a mai adăugat biologul Violeta Chiriac.
Alegerea fructelor fără pesticide este esențială pentru protejarea sănătății noastre și a familiei noastre. În plus, specialiștii spun că putem folosi anumite dispozitive de detectare a pesticidelor din fructe. Iar pentru fructele care nu sunt organice, putem apela la o soluție simplă de curățare, cu produse existente în bucătăria tuturor.
“Putem să optăm pentru fructe certificate organic. Producătorii organici utilizează metode naturale pentru a proteja culturile și evită utilizarea pesticidelor sintetice. Chiar dacă variantele organice pot fi mai scumpe, ele sunt o alegere mai sigură pentru sănătate și pentru mediul înconjurător. Am putea înlocui fructele importate cu cele cultivate local.
Dar trebuie să interesăm foarte bine în legătură cu metodele de cultivare. Există ghiduri online care listează fructele și legumele care conțin cele mai multe și cele mai puține pesticide. Acestea pot fi un instrument util în alegerea produselor. De asemenea, există și dispozitive pe care le putem cumpăra, care detectează nivelul de substanțe chimice din fructe.
Iar pentru fructele non organice, putem apela la o soluție simplă de curățare. Apă caldă, oțet și bicarbonat de sodiu. Fructele se lasă cam 20 de minute în această soluție, apoi se clătesc”, a mai declarat biologul Violeta Chiriac pentru FANATIK.