Life

Cum îți dai seama dacă o persoană nu este atât de deșteaptă pe cât o spune. Cuvântul banal care o dă de gol

Metoda prin care poți afla că o persoană nu are o inteligență atât de mare pe cât crede. Ce cuvânt o dă de gol. Explicația specialiștilor.
18.06.2023 | 15:00
Cum iti dai seama daca o persoana nu este atat de desteapta pe cat o spune Cuvantul banal care o da de gol
Cum descoperi inteligenta unei persoane. Sursa foto: AflaCum
ADVERTISEMENT

Sunt multe persoane care nu dețin un IQ atât de mare pe cât ar presupune. Deși poate părea un atac la adresa lor, de multe ori s-a dovedit a fi un adevăr dur. Experții în domeniul psihologiei au descoperit mai multe metode prin care îți poți da seama de inteligența cuiva.

Cum descoperi dacă o persoană se crede mai deșteaptă de cât nu este

Un singur cuvânt îl poate da de gol pe cel căruia îi place să se prefacă un atotștiutor. Specialiștii spun că atunci când unii oameni se cred mai deștepți și mai capabili de cât sunt are loc efectul Dunning-Kruger. Cum funcționează, potrivit psihologilor David Dunning și Justin Kruger?

ADVERTISEMENT

”Dacă eşti incompetent, nu îţi poţi da seama că eşti incompetent… abilităţile de care ai nevoie pentru a produce răspunsul corect sunt aceleaşi de care ai nevoie ca să recunoşti acest răspuns”, explică Dunning, profesor la Universitatea din Michigan, potrivit britannica.com

De altfel, filosoful Birtrand Russel spune că indivizii cu un coeficient de inteligență redus sunt foarte siguri pe ei, rareori sau niciodată nu simt incertitudine. Asta în timp ce oamenii deștepți sau foarte deștepți sunt adesea sceptici și indeciși față de potențialul lor.

ADVERTISEMENT

”Unul dintre lucrurile dureroase ale vremurilor noastre este că cei care simt certitudinile sunt proşti, iar cei cu imaginaţie şi capacitate de înţelegere sunt plini de îndoieli şi sunt indecişi”, a declarat Birtrand Russel.

De multe ori, persoanele cu un IQ ridicat nici nu ar fi conștiente de adevărata lor capacitate, tocmai din cauză că se subestimează, și de multe ori au senzația că lucrurile pe care le fac sunt atât de ușoare încât oricine le poate îndeplini.

ADVERTISEMENT

De asemenea, oamenii mai puțin deștepți tind să nu accepte alte puncte de vedere, sfaturi, critici și cred că dețin adevărul absolut în orice situație. Pe lângă acestea, ei se consideră superiori și invincibili față de restul persoanelor din jur.

Cuvântul care face diferența între cei inteligenți și cei care nu sunt

Contrar atitudinii celor lipsiți de inteligență, cei cu IQ ridicat, potrivit lui miliardarului Jeff Bezos: ” îşi revizuiesc mereu înţelegerea, reconsideră o problemă pe care credeau că au rezolvat-o deja. Sunt deschişi la noi puncte de vedere, la noi idei, informaţii, contradicţii şi îşi supun provocărilor propra gândire”.

ADVERTISEMENT

Totul ar avea legătură cu înțelepciunea. Prin aceasta, poți fi conștient că întreaga viață avem de învățat și că nimeni nu este perfect. Este o greșeală a crede că deții adevărul suprem și informațiile cele mai prețioase. Conform studiilor, cuvântul care face diferența dintre oamenii deștepți și cei care nu sunt este ”știu” în loc de ”cred”.

ADVERTISEMENT
Tags:
În plină luptă împotriva cancerului, prințesa Kate Middleton i-a înmânat lui Carlos Alcaraz...
În plină luptă împotriva cancerului, prințesa Kate Middleton i-a înmânat lui Carlos Alcaraz trofeul de campion la Wimbledon
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își...
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își schimbe numele. „Prea mulți C”
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis...
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis Hagi! Un bărbat a căzut din picioare din cauza căldurii!
Ce semnifică hlambura, tradiţia machedonească respectată cu sfinţenie la nunta anului. Ianis Hagi:...
Ce semnifică hlambura, tradiţia machedonească respectată cu sfinţenie la nunta anului. Ianis Hagi: "Nu se face fără"
Veţi dansa în seara aceasta? Gigi Becali, reacţie fabuloasă la nunta anului! Avertismentul...
Veţi dansa în seara aceasta? Gigi Becali, reacţie fabuloasă la nunta anului! Avertismentul pe care i l-a transmis soţia lui
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Boala care a secerat mulți români. Multe victime nu au știut că o...
Boala care a secerat mulți români. Multe victime nu au știut că o au
ȘTIREA care eclipsează tentativa de asasinare a lui TRUMP. LIVE aici
ȘTIREA care eclipsează tentativa de asasinare a lui TRUMP. LIVE aici
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Cine este Elena Tănase, soția lui Ianis Hagi. Cei doi fac nuntă mare...
Cine este Elena Tănase, soția lui Ianis Hagi. Cei doi fac nuntă mare la Palatul Știrbey