Life

Cum îți dai seama dacă un produs conține sau nu zahăr. Detaliul de pe etichetă pe care nu mulți români îl cunosc

Cum identifici conținutul de zahăr dintr-un anumit produs. De cele mai multe, este trecut pe etichetă sub o altă denumire.
28.04.2024 | 16:59
Cum iti dai seama daca un produs contine sau nu zahar Detaliul de pe eticheta pe care nu multi romani il cunosc
Cum îți dai seama dacă un aliment conține sau nu zahăr. Sursa foto: Pixabay, Freepik
ADVERTISEMENT

Un organism sănătos înseamnă o dietă echilibrată. De obicei, persoanele care vor să slăbească sau să se mențină în formă, evită zahărul. Ei bine, zahărul nu se regăsește numai în dulciuri, ci și în alte produse. Pentru a le identifica, trebuie să citești eticheta cu atenție.

Care este doza zilnică recomandată de zahăr

Specialiștii în nutriție recomandă consumul zahărului în cantități cât mai mici. Pentru a respecta astfel de indicații, majoritatea persoanelor ”taie” de pe listă dulciurile și deserturile. Însă, acest lucru nu este de ajuns.

ADVERTISEMENT

De multe ori, zahărul se regăsește inclusiv în compoziția altor produse care nu fac parte din categoria dulciurilor. Pentru a-ți da seama ce alimente din comerț conțin zahăr, trebuie să faci un singur lucru. Și anume, să citește eticheta cu valori nutriționale și ingrediente.

Consumul excesiv de zahăr este asociat cu diverse afecțiuni, printre care diabetul, cancerul, steatoza hepatică sau obezitatea. De asemenea, consumat în cantități mari, zahărul poate duce la apariția cariilor, la îmbătrânirea prematură a pielii sau la apariția acneei.

ADVERTISEMENT

Pentru a sta departe de astfel afecțiuni, trebuie doar să fii atent la ceea ce consumi. Odată identificate cantitățile de zahăr din fiecare produs, îți va fi mult mai ușor să îți alcătuiești un meniu echilibrat.

Specialiștii în nutriție recomandă tuturor ca zahărul să fie consumat în funcție de sex și vârstă. Astfel, femeile pot consuma maxim 6 lingurițe de zahăr pe zi, în timp ce bărbații pot consuma 9 lingurițe.

ADVERTISEMENT

Dozele de zahăr sunt mai mici în cazul copiilor. În funcție de vârstă, ei pot consuma între 5 și 7 lingurițe de zahăr. Singurii care nu trebuie să consume zahăr, potrivit National Health Services UK sunt copiii sub 4 ani.

Cum identifici sursele ”ascunse” de zahăr din anumite produse din comerț

Pe fiecare etichetă, zaharurile sunt exprimate în grame în tabelul de valori nutriționale. În acest fel, raportându-te la recomandările specialiștilor, îți vei da seama mult mai ușor când ai depășit cantitatea de zahăr recomandată.

ADVERTISEMENT

De multe ori, zahărul nu este trecut pe etichetă cu denumirea clasică, astfel încât oricine să îl poată repera cu ușurință. Zahărul mai are și denumiri alternative, precum melasă, zaharoză, sirop de glucoză sau sirop de fructoză din porumb.

Tot din categoria denumirilor sub care poate fi trecut zahărul pe etichetă fac parte și dextrină, lactoză, sirop de orez, maltodextrină, zahăr de cocos sau sirop de curmale. Zahăr invertit, sirop de agave, sirop de malț, manoză, galactoză sau trehaloză sunt și ele denumiri care semnalizează prezența zahărului în diverse alimente.

Printre alimentele cele mai comune care conțin zahăr se numără energizantele, înghețata, laptele condensat, iaurturile cu fructe și batoanele de cereale. Zahărul se regăsește și în sucuri, granola, musli, ceai rece, compoturi, biscuți sau creme tartinabile.

Nu doar în produsele dulci regăsim zahăr. Inclusiv produsele sărate au în componență zahăr, iar aici amintim ketchup-ul, sosul pentru paste sau humusul. Fasolea la conservă, pâinea, unele condimente sau dressinguri pentru salate conțin și ele zahăr.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Româncă stabilită în Germania, după experiența care i-a salvat vacanța din România: „Suntem...
Româncă stabilită în Germania, după experiența care i-a salvat vacanța din România: „Suntem un popor frumos!”
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
"Doar din bunătatea ei s-a întâmplat". I-a promis c-o duce acasă, dar au sfârșit amândouă moarte. Bianca și Petronela s-au stins la nici 10 km de casă
Ion Ţiriac a trecut fără ezitare peste cuvântul fiicei sale şi nu i-a...
Ion Ţiriac a trecut fără ezitare peste cuvântul fiicei sale şi nu i-a îndeplinit dorinţa: Nu am mai putut. Gata, îmi ajunge
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Vreme de stat în casă, duminică. Vești neplăcute de la ANM
Vreme de stat în casă, duminică. Vești neplăcute de la ANM
Medicii de la Spitalul Foişor aruncă bomba! Ultimele detalii despre starea de sănătate...
Medicii de la Spitalul Foişor aruncă bomba! Ultimele detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de...
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de ghinioane, au energie pozitivă și vor primi cea mai mare surpriză din viața lor