News

Cum luptă Marea Britanie împotriva COVID-19. Persoanele vulnerabile, identificate cu o tehnologie revoluţionară

17.02.2021 | 17:56
ADVERTISEMENT

În Marea Britanie, grupurile de persoane cu risc crescut din cauza COVID-19 vor fi identificate cu ajutorul tehnologiei. Peste 800.000 de adulți vor deveni acum prioritari la vaccinare ca urmare a utilizării noului model predictiv de risc.

Cercetarea a constatat că există mai mulți factori de sănătate și personali, precum vârsta, etnia și indicele de masă corporală (IMC), precum și anumite afecțiuni medicale și tratamente care, atunci când sunt combinate, ar putea însemna că cineva prezintă un risc mai mare din cauza COVID-19.

ADVERTISEMENT

Modelul de predicție a riscului numit QCovid® este singurul model de predicție a riscului COVID-19 din lume care îndeplinește cele mai înalte standarde de conformitate și siguranță.

Modelul a identificat până la 1,7 milioane de pacienți

Noul model predictiv de risc va ajuta clinicienii să identifice adulții cu factori multipli de risc care îi fac mai vulnerabili la COVID-19. Peste 800.000 de adulți vor primi acum prioritate la vaccinare.

ADVERTISEMENT

Cercetarea este dezvoltată de subgrupul NERVTAG, condus de Universitatea din Oxford și finanțat de Institutul Național de Cercetare în Sănătate (NIHR).

Tehnologia analizează o combinație de factori de risc pe baza dosarelor medicale, pentru a evalua dacă cineva poate fi mai vulnerabil decât fusese evaluat anterior, ajutând clinicienii să le dea acces mai rapid la vaccinare și asigurându-se că pacienții pot beneficia de consiliere și asistență suplimentare.

ADVERTISEMENT

Această evaluare este posibilă astăzi, pentru prima dată, datorită noilor tehnologii și dovezilor emergente cu privire la impactul COVID-19 asupra diferitelor grupuri și a celor care ar putea fi cei mai vulnerabili – ceea ce înseamnă că pot fi luate măsuri suplimentare pentru protejarea celor mai expuși riscului.

Cercetarea, coordonată de ofițerul medical șef al Angliei, Chris Whitty, și finanțată de Institutul Național de Cercetare în Sănătate, a constatat că există mai mulți factori de sănătate și personali, precum vârsta, etnia și indicele de masă corporală (IMC), ca și anumite afecțiuni medicale și tratamente care, atunci când sunt combinate, ar putea însemna că cineva prezintă un risc mai mare din cauza COVID-19.

ADVERTISEMENT

Universitatea din Oxford și-a transformat cercetările într-un model de predicție a riscului numit QCovid®, care a fost validat independent de către Office for National Statistics (ONS) și se crede că este singurul model de predicție a riscului COVID-19 din lume care îndeplinește cele mai înalte standarde de conformitate și siguranță.

NHS Digital a folosit modelul Universității din Oxford pentru a dezvolta o evaluare a riscului populației. Evaluarea riscului folosește modelul pentru a prezice dacă adulții cu o combinație de factori de risc sunt supuși unui pericol mai mare din cauza COVID-19, permițând semnalarea acestor cazuri către clinici pentru acces prioritar la vaccinare, alături de consiliere și sprijin adecvat. Acești indivizi vor fi adăugați pe lista de pacienți cu risc pentru a permite vaccinarea rapidă.

Cercetarea pentru dezvoltarea și validarea modelului este publicată în British Medical Journal împreună cu modelul de bază pentru transparență. Codul suplimentar care stă la baza modelului QCovid® va fi făcut disponibil la liber de Universitatea din Oxford în termen de o lună. Pe măsură ce se dezvoltă înțelegerea științifică asupra virusului, modelul va fi actualizat.

Au fost identificați până la 1,7 milioane de pacienți. Cei din acest grup care au peste 70 de ani vor fi deja invitați la vaccinare, iar 820.000 de adulți între 19 și 69 de ani vor fi acum prioritari pentru vaccinare.

Pacienților identificați prin evaluarea riscului li se va trimite o scrisoare din partea NHS Anglia în următoarele zile. Aceștia vor fi invitați la vaccinare cât mai curând posibil, dacă nu au fost deja vaccinați, și li se vor oferi sfaturi cu privire la măsurile de precauție, inclusiv protecția acolo unde acestea sunt sfaturi actuale. Medicii lor de familie sunt, de asemenea, înștiințați.

“Pentru prima dată, putem să mergem și mai departe în protejarea celor mai vulnerabili din comunitățile noastre. Acest nou model este un tribut adus cercetătorilor noștri în domeniul sănătății și tehnologiei. Abordarea bazată pe date a modelului pentru evaluarea riscurilor medicale va ajuta NHS să identifice alte persoane care pot prezenta un risc crescut de COVID-19 din cauza unei combinații de factori personali și de sănătate. Această acțiune asigură că cei mai vulnerabili la COVID-19 pot beneficia atât de protecția pe care o oferă vaccinurile, cât și de sfaturi îmbunătățite, inclusiv protecție și sprijin, dacă o aleg”, a declarat dr. Jenny Harries, ofițerul medical adjunct pentru Anglia.

Sarah Wilkinson, director executiv al NHS Digital, a adăugat: “Sunt foarte mulțumită că NHS Digital a reușit să furnizeze platforma pentru a permite modelului QCovid® să fie utilizat pentru a identifica persoanele vulnerabile la COVID-19 ca urmare a combinațiilor de factori de risc clinici și caracteristici personale. Acest lucru extinde activitatea pe care am făcut-o anul trecut pentru a dezvolta lista de pacienți protejați, care a inclus indivizi cu una dintre o serie de condiții clinice specifice. Este un privilegiu să putem sprijini ofițerul medical și echipa sa în încercarea lor de a oferi cea mai sofisticată capacitate de predicție a riscului COVID-19”.

Validarea independentă de ONS este considerată „standardul de aur” în asigurarea calității. ONS a arătat că modelul funcționează „excelent” și identifică cu exactitate pacienții cu cel mai mare risc la COVID-19.

Guvernul britani extinde, de asemenea, ghidul actual de protecție pentru toți cei deja identificați ca fiind extrem de vulnerabili din punct de vedere clinic și pacienții noi identificați prin modelul QCovid® până la 31 martie.

ADVERTISEMENT