News

Cum ne ferim de infectarea cu bacteria E.coli pe litoral. Sfaturi oferite de ministrul sănătății, Alexandru Rafila

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, vine cu recomandări importante pentru a preveni infectarea cu E.coli. Ce trebuie să facă cei prezenți pe litoral.
19.07.2023 | 23:48
Cum ne ferim de infectarea cu bacteria Ecoli pe litoral Sfaturi oferite de ministrul sanatatii Alexandru Rafila
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ne spune cum să ne ferim de infectarea cu bacteria E.coli pe litoral. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a avut o primă reacție în contextul descoperiri, pe litoral, a unor concentrații ridicate de Escherichia Coli (E.coli), bacteria care poate provoca infecții intestinale.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ne spune cum să ne ferim de infectarea cu bacteria E.coli pe litoral

La începutul acestei săptămâni, a fost alertă de E.coli pe plajele de pe litoralul românesc. Ele au fost cauzate de o serie de măsurători efectuate de autorități. În două dintre cele mai populare stațiuni românești s-a depistat prezența ridicată a bacteriei Escherichia Coli.

ADVERTISEMENT

Imediat, turiștii au fost liniștiți de autorități. Reprezentanții DSP dau asigurări că este un episod pasager. Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Constanța, a declarat că, în ciuda valorilor foarte mari, nu este necesar să fie luate măsuri speciale.

Miercuri, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat și el că situația recentă de pe litoral a fost o una punctuală. ”În anumite zone, pentru o scurtă durată de timp, acești indicatori au fost depășiți, ceea ce nu descalifică apa mării ca fiind de îmbăiere”.

ADVERTISEMENT

În același timp, oficiali punctează faptul că turiștii nu trebuie să renunțe la o serie de reguli de igienă menite să prevină o posibilă infectare cu această bacterie periculoasă.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să luăm măsuri – în primul rând, igiena personală, folosirea toaletei cu grijă, spălarea pe mâini după folosirea toaletei, pentru că și prin activitatea fiecăruia dintre turiști, dacă ea este lipsită de măsuri igienice elementare, această contaminare cu Escherichia Coli este posibilă”, a spus oficialul, la B1TV.

ADVERTISEMENT

Limitele până la care apa mării este bună pentru îmbăiere

La mijlocul acestei săptămâni, Ministerul Sănătății a emis o informare în care se explică limitele care sunt acceptabile pentru apa de îmbăiere. Alexandru Rafila afirmă că ”nu există apă de îmbăiere fără această bacterie, Escherichia Coli, dar depinde foarte mult de ce cantitate de Escherichia Coli este în apă”.

Medicul de la Sănătate mai precizează că depășirea unei limite de 500 de bacterii indică faptul că apa nu este bună de îmbăiere. ”Acest lucru trebuie să fie constatat în mod constant, adică la mai multe determinări consecutive să existe acest parametru”, a explicat oficialul.

ADVERTISEMENT

Ministrul Rafila a mai avertizat că ”Escherichia Coli este o bacterie care se găsește în mod normal în intestin, atât la om, cât și la animal, iar prezența ei în apă indică faptul că există o poluare fecală, care este acceptabilă în anumite limite”.

ADVERTISEMENT