Life

Cum păstrezi bananele proaspete mai mult timp. Pot rezista chiar și până la două săptămâni cu acest truc

Știm deja prea bine că bananele se coc foarte repede. Există însă niște trucuri care pot încetini procesul de coacere imediat după ce au fost achiziționate.
27.12.2022 | 12:11
Cum pastrezi bananele proaspete mai mult timp Pot rezista chiar si pana la doua saptamani cu acest truc
Trucurile care te ajută să păstrezi bananele proaspete pentru mai mult timp. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Cele mai multe persoane aleg să depoziteze bananele într-un bol, alături de alte fructe, dar în câteva zile coaja își schimbă culoarea pe măsură ce încep să se coacă, iar până la sfârșitul săptămânii, acestea pot fi maro închis, moi și neplăcute.

Trucurile care pot păstra bananele proaspete mai mult timp

În încercarea de a reduce numărul de banane neconsumate și risipite, Express.co.uk a discutat cu o serie de experți despre cele mai bune metode pentru a încetini procesul de coacere.

ADVERTISEMENT

Prima și cea mai importantă este scoaterea acestora din punga de plastic. Tash Blythe, expert în igienă alimentară de la High Speed Training, susține că cel mai bine este să scoateți fructele din ambalaj.

“Asigurați-vă că scoateți bananele din pungile de plastic în care sunt ambalate, deoarece plasticul va reține umezeala pe care bananele o eliberează prin intermediul gazului etilenă pe măsură ce se coc, ceea ce le face să se coacă și mai repede”, a spus aceasta.

ADVERTISEMENT

De asemenea, locul în care sunt păstrate bananele într-o bucătărie, face și el o diferență. “Păstrați bananele pe un blat sau undeva la temperatura camerei și departe de orice umiditate, de lumina soarelui și de temperaturi prea ridicate în timp ce se coc”, adaugă ea.

Totodată, expertul ne mai recomandă să ținem fructele departe de cuptoare sau de alte aparate care degajă căldură.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Gary Ellis, director la CE Safety, a declarat că bananele trebuie “ținute departe de alte produse”.

Cum te poate ajuta folia alimentară

“Fructe precum piersicile, roșiile, avocado, smochinele și merele trebuie ținute la distanță de banane dacă nu doriți ca acestea să se coacă prea repede”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Un alt lucru important pe care trebuie să îl facem este să lăsăm bananele agățate, pentru prospețime. Orice lovitură sau expunere a pulpei de banană la oxigen nu va face decât să grăbească coacerea.

Și folia alimentară poate fi de mare ajutor, mai spune expertul.  “Puteți folosi, de asemenea, folie alimentară la capătul bananelor, odată separate, pentru a încetini procesul de coacere”, a declarat acesta, potrivit Express.

“Înfășurați o cantitate mică de folie alimentară în jurul capătului unde sunt adesea unite”, recomandă expertul.

Bilele de absorbție, eficiente în păstrarea bananelor

Dacă utilizezi acest truc, vei vedea că bananele se mențin proaspete mai mult timp. Explicația?  Gazul etilenă, de care sigur am mai auzit, pentru că a fost găsit în cantități mari în nenumărate produse din comerț, va fi menținut în partea de sus a fructului, de unde se emite, în loc să îl lase să se răspândească și să expună celelalte banane la gaz.

Și bilele de absorbție ale etilenei pot fi o soluție. Mike de la Kitchen Tips Online susține că acestea reduc timpul de coacere în cazul bananelor.

Bilele au fost plasate într-un recipient etanș, împreună cu câteva banane și au fost păstrate în frigider. Rezultatele au fost comparate cu cele ale unui buchet de banane care fusese lăsat pe tejgheaua din bucătărie fără bile de absorbție a etilenei.

Se pare că bananele lăsate pe tejghea erau cu mult mai moi decât cele din frigider și evident și mai negre.

Menționăm că bananele care s-au înmuiat nu trebuie neapărat să fie aruncate. Acestea pot fi folosite în diferite rețete.

ADVERTISEMENT
Tags: