News

Cum poate ajunge un român la o pensie de 1.000 de euro. Câți bani trebuie să pună deoparte

Ce trebuie să facă un român pentru a ajunge la o pensie de 1.000 de euro pe lună. Câți bani trebuie să pună deoparte lunar.
03.12.2023 | 17:09
Cum poate ajunge un roman la o pensie de 1000 de euro Cati bani trebuie sa puna deoparte
Cum poate ajunge un român la o pensie de 1.000 de euro. Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu
ADVERTISEMENT

Teoretic, orice român poate să ajungă să aibă o pensie de 1.000 de euro pe lună. Pentru acest lucru sunt necesare o serie importantă de sacrificii financiare. Câți bani trebuiesc puși deoparte lunar pentru un venit liniștitor la bătrânețe.

Cum poate ajunge un român la o pensie de 1.000 de euro

Noua lege a pensiilor, trecută prin parlament și promulgată de Klaus Iohannis, prevede o indexare a pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024 și recalcularea tuturor pensiilor până la 1 septembrie.

ADVERTISEMENT

Chiar și cu aceste două etape de creșteri, foarte mulți seniori ai țării au venituri la limita subzistenței. Milioane de români aflați acum în activitate, au venituri foarte mici și se gândesc cu groază la momentul pensionării.

În prezent, calculele cu pensiile de stat indică faptul că cetățenii care se vor retrage din activitate peste 10 sau 20 de ani vor primi sume mici cu care să supraviețuiască în ultimii ani ai vieții.

ADVERTISEMENT

Cei de la Hotnews.ro au făcut un calcul și au aflat suma pe care trebuie să o strângă un bărbat sau o femeie din România pentru a primi 1.000 de euro pensie privată. Vorbim de un venit ce ar asigura un trai mai mult decât decent.

Analiza a luat în calcul speranța de viață, care e la 65 de ani. S-a ajuns la concluzia că bărbații din România ar trebui să strângă circa 180.000 euro în conturi pentru o pensie de 1.000 euro pe lună.

ADVERTISEMENT

În ceea ce le privește pe femei, ele ar avea nevoie de 228.000 euro în conturi pentru aceeași pensie de 1.000 euro pe lună. Suma e mai consistentă pentru că, statistic, și speranța de viață în cazul lor este cu 4 ani mai mare.

Câți bani trebuie să pună deoparte bărbații și femeile pentru pensia de 1.000 de euro

Pentru a avea aceste sume în conturi și automat o pensie de 1.000 de euro, bărbații și femeile vor trebui să facă lunar un sacrificiu financiar. Astfel, un bărbat care azi are 35 de ani, are de pus deoparte 105 euro/lună.

ADVERTISEMENT

În schimb, o femeie de aceeași vârstă va trebui să pună deoparte 130 euro, având în vedere speranța de viață ridicată. Ea va ajunge la 231.000 euro la 65 de ani. Pentru aceste calcule, cei de la Hotnews au folosit un calculator privind dobânda compusă.

Sumele care trebuiesc puse deoparte nu sunt uriașe. Există însă milioane de români nu și le-ar permite în prezent. De notat că, alături de suma economisită, un cetățean va mai primi și o pensie de la stat. Pe unii îi va ajuta să aibă parte de un venit consistent.

ADVERTISEMENT
Tags: