News

Ce se întâmplă cu pensiile mici. Majorări fără precedent pentru o categorie de pensionari

Ministrul muncii a explicat cum garantează noua lege a pensiilor majorări anuale. De asemenea, a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea
19.11.2023 | 10:27
Ce se intampla cu pensiile mici Majorari fara precedent pentru o categorie de pensionari
Noua legea a pensiilor garantează majorarea anuală a acestora a explicat Simona Bucura Oprescu Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Simona Bucura Oprescu a reiterat faptul că românii cu pensii mici vor beneficia de cele mai importante majorări, dar și că prin noul act normativ nu va fi diminuată nici o pensie aflată în plată.

Ce se întâmplă cu pensiile

Ministrul muncii a dezvăluit care este elementul de noutate introdus în Legea pensiilor ce le garantează românilor că pensiile se vor majora anual în luna ianuarie.

ADVERTISEMENT

”Prima majorare va fi de la 1 ianuarie cu 13,8%. Formula majorării din ianuarie este cea deja cunoscută de pensionari, rata mediei anuale a inflației la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

Aici avem o noutate, nu s-a vorbit până acum despre asta. S-a introdus garanția că pensiile se majorează în fiecare an în ianuarie. În vechile legi era stipulat că majorările se fac anual fără să fie specificat și când anume.

ADVERTISEMENT

Au fost ani când majorările s-au făcut în septembrie sau chiar deloc. De exemplu, în 2009 când pensiile au fost înghețate până în 2013.

Acum, românii au garanția că anual vor avea loc majorările pensiilor. Aceasta este garanția pentru români că vor ști cu exactitate că în ianuarie pensiile lor vor crește”, a declarat ministrul la România TV.

ADVERTISEMENT

Simona Bucura Oprescu a mai explicat și că din luna septembrie a anului viitor toți românii își vor primi pensiile recalculate în funcție de contributivitate și nicio pensie nu va scădea în urma acestei recalculări.

”Din septembrie, românii își vor primi pensiile recalculate. Este un moment zero al pensiilor, se rezolvă inechitățile, vom avea pensii egale pentru contribuții și muncă egală.

ADVERTISEMENT

În plus, deja nu mai este o noutate, introducem în baza de calcul tot ceea ce a câștigat pensionarul și a fost contributiv. Adică, acordul global, sporurile nepermanente, al 13-lea salariu și așa mai departe.

Vă spun încă o dată: nicio pensie nu scade! PSD nu a făcut niciodată reforme sau legi care să aducă scăderi de pensii. Va fi păstrat cuantumul cel mai favorabil”, a mai spus ministrul muncii.

ADVERTISEMENT