News

Cum poate fi redus numărul accidentelor rutiere în România. Titi Aur: „Dacă nu iniţiaţi un astfel de plan va mai curge mult sânge pe şosele”

Situație alarmantă privind numărul accidentelor rutiere, în România. Titi Aur cere autorităților să implementeze măsuri pentru limitarea lor.
22.04.2024 | 17:23
Cum poate fi redus numarul accidentelor rutiere in Romania Titi Aur Daca nu initiati un astfel de plan va mai curge mult sange pe sosele
Cum poate fi redus numărul accidentelor rutiere în România. Foto (descriptiv) ISU Ialomița
ADVERTISEMENT

Accidentele rutiere grave produse pe șoselele din România continuă să facă numeroase victime, deși autoritățile spun că în ultimii ani numărul acestora a scăzut. Cu toate acestea, țara noastră se află printre statele unde se produc cele mai multe evenimente rutiere cu morți și răniți.

Semnal de alarmă privind numărul accidentelor rutiere din România

Specialistul în conducere defensivă și fostul pilot de raliuri, Titi Aur, atrage atenția asupra acestei probleme și solicită autorităților să fie implementate măsuri pentru reducerea numărului accidentelor. Potrivit expertului în conducere defensivă, 4-5 oameni mor, zilnic, în România din această cauză.

ADVERTISEMENT

De asemenea, circa 10 persoane sunt rănite grav și alți 70-80 de români suferă leziuni minore în urma acestor incidente. Într-un comunicat transmis, luni, de Academia „Titi Aur” se precizează că în ciuda proiectelor prezentate de fostul pilot de raliuri, de-a lungul anilor, nu s-a făcut nimic pentru limitarea accidentelor produse pe șoselele din țară.

„Am prezentat mai multe proiecte, dar, din păcate, nu s-a făcut nimic. (…) Există soluţii, doar că autorităţile sunt inexistente din acest punct de vedere”, se arată în comunicatul de presă.

ADVERTISEMENT

Titi Aur spune că, în fiecare an, România pierde 3,3 miliarde euro, costuri sociale, din cauza evenimentelor rutiere. Acesta cere autorităților să ia măsuri, cât mai repede, pentru rezolvarea acestei probleme.

„Domnule prim-ministru şi domnule ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, dacă nu iniţiaţi urgent un astfel de plan va mai curge mult sânge pe şoselele din România şi eu mă simt obligat să vă atrag atenţia că există soluţii pentru reducerea reală a accidentelor rutiere, dar este necesară voinţă politică”, a adăugat Titi Aur.

ADVERTISEMENT

„Ar trebui realizată o analiză corectă și realistă”

Potrivit expertului în conducere defensivă, din 2021 s-au modificat criteriile medicale prin care se încadrează răniții rezultați după producerea accidentelor rutiere. Din această cauză, mesajul “au scăzut accidentele grave cu 40%” s-a propagat în ultimii ani.

Însă, Titi Aur susține că evenimentele grave au scăzut „doar din pix”. El sugerează că ar trebui realizată o „analiză corectă și realistă”, raportând numărul de morți, răniți grav și usor, la numărul de kilometri parcurși.

ADVERTISEMENT

De asemenea, specialistul în conducere defensivă a oferit exemplul țărilor nordice unde situația este diferită, sugerând că și România ar trebui să aplice măsuri similare. „Țările nordice au 22 – 25 morţi la 10 miliarde kilometri parcurşi, media europeană este de 70 morţi. Penultima ţară, Bulgaria, are 180 morţi, iar România are peste 300 morţi la 10 miliarde kilometri parcurşi.

În acelaşi timp, în Statele Unite ale Americii, sunt 30 – 35 morţi la 10 miliarde kilometri parcurşi, valoare comparabilă cu ţările nordice şi mult sub media europeană”, arată Titi Aur.

Fostul pilot de raliuri susține că autoritățile din România se ascund după criterii care sunt corecte din punct de vedere statistic, însă se prezintă o „imagine falsă” realității.

 

ADVERTISEMENT