News

Cum pot fi plătite facturile cu cardul de energie. Românii au trei opțiuni la dispoziție

O parte dintre români și-au primit cardurile pentru plata facturilor la energie, însă nu toată lumea știe că există trei variante de a achita facturile.
20.02.2023 | 22:21
Cum pot fi platite facturile cu cardul de energie Romanii au trei optiuni la dispozitie
Carduri energie. Cum pot fi utilizate. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

Așa cum au anunțat guvernanții, cardurile de energie au devenit funcționale de luni, 20 februarie, moment în care în teorie s-ar putea efectua primele plăți. Doar că, treaba e mai complicată decât părea, pentru că sistemul nu e momentan funcțional.

Care sunt cele trei metode prin care pot fi plătite facturile la energie

În special în mediul rural, acolo unde poștașii ar trebui să-i ajute pe oameni, lucrurile sunt cu adevărat complicate pentru că angajații de la Poștă nu prea știu cum să procedeze și cum să-i ajute cu adevărat pe oameni.

ADVERTISEMENT

Mai mult, peste jumătate de milion de beneficiari nu și-au primit momentan cardurile, deși Guvernul le promisese că nu vor exista întârzieri în acest sens. Cert e că mulți oameni s-au prezentat la Poșta Români la primele ore ale dimineții, însă s-au întors acasă nedumeriți.

Asta, pentru că angajații de la Poștă nu prea știu cum să facă aceste plăți, mai ales în mediul rural. Soluția ar fi un număr de call center, însă oamenii sunt reticenți să sune acolo pentru a primi sfaturi îndrumătoare.

ADVERTISEMENT

“Cardul l-am primit, dar nu ştiu ce mai trebuie să aduc ca să pot să plătesc pentru încălzire centralizată“, se plânge un bărbat. Oamenii trebuie să știe că plata poate fi făcută doar în prezența a trei documente: cardul de energie, actul de identitate și factura.

De asemenea există trei modalități diferite de plată: la oficiile Poștei Române, la domiciliul beneficiarului, cu ajutorul cititoarelor optice aduse de poștaș sau online. Din păcate poștașii au făcut un curs de doar 30 de minute și nu toți se descurcă.

ADVERTISEMENT

“Cred că o să fie greu primele 10 facturi“, mărturiseşte poștașul Gabi Anghelescu, conform Observatornews.ro. Între timp, 550.000 de români nu și-au primit cardurile de energie pentru că există anumite probleme de ordin tehnic și birocratic.

Concret, autoritățile nu știu exact care e situația locativă a oamenilor, pentru că ar avea colocatari și nu s-ar încadra în venitul de cel mult de 2.000 de lei per membru de familie, sau nu au nomenclator stradal, astfel că statul așteaptă în continuare declarații pe proprie răspundere.

ADVERTISEMENT

Mai mult, conform sursei citate, peste 330.000 de români au fost excluși din lista de ajutoare pentru că nu s-ar încadra în plafonul de venit. “Până la sfârşitul lunii februarie încercăm să finalizăm situaţia lor şi să le putem emite şi distribui cardul de energie. Ne aşteptăm să ajungem la 95% grad de livrare în perioada următoare”, explică Valentin Ștefan, director Poşta Română.

ADVERTISEMENT
Tags: