News

Cum pot ieşi românii cu cinci ani mai devreme la pensie. Explicaţiile date de ministrul Muncii, pe noua lege a pensiilor

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, e explicat că noua lege a pensiilor prevedere reduceri de până cinci ani a vârstei de pensionare.
06.01.2024 | 22:10
Cum pot iesi romanii cu cinci ani mai devreme la pensie Explicatiile date de ministrul Muncii pe noua lege a pensiilor
Simona Bucura oprescu a explicat avantajele noii legi a pensiilor Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Pensiile s-au majorat de la 1 ianuarie 2024, dar urmează recalcularea lor, iar mininistrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, spune că punerea în plată noilor pensii se va face începând cu 1 septembrie. Totodată, ea a subliniat că este exclusă eșalonarea plății pensiilor rezultate după recalculare.

Pentru fiecare copil născut şi crescu, femeile ies cu 6 luni mai devreme la pensie

Ministrul Muncii a subliniat că toate pensiile vor fi recalculate şi a subliniat că noua lege a pensiilor vine cu puncte suplimentare pentru cine munceste mai mult, dar în acelaşi timp încurajeaza natalitatea.

ADVERTISEMENT

“Este important ca românii să ştie ca, dacă munceşti mai mult, primeşti mai mult, dacă ai venituri contributive mai mari, câştigi o pensie mai mare.

La peste 25 de ani stagiu cotizare, vei avea pensie mare, dacă veniturile declarate sunt mai mari, vei avea o pensie mai mare, este foarte important ca pensionarii şi salariatii să ştie asta.

ADVERTISEMENT

Noua lege a pensiilor este si despre mine, copiii nostri. Noua lege a pensiilor vine cu puncte suplimentare pentru cine munceşte mai mult, puncte asimilate pentru studii, şi încurajează natalitatea, concediul de maternitate sau paternitatea, care este stagiu contributiv”, a spus ministrul Simona Bucura Oprescu, la România TV.

Ea a explicat că noua lege a pensiilor vine şi cu o reducere a vârstei de pensionare pentru femei, în anumite condiţii. Pentru fiecare copil născut şi crescut, fiecare mamă beneficiază de reducere cu 6 luni la vârsta de pensionare, la doi copii reducerea este de un an şi aşa mai departe, până la şapte copii.

ADVERTISEMENT

“În ce priveşte pensia anticipată, este important ca romanii să ştie că, pentru un stagiu contributiv de 40 de ani, se pot pensiona cu 5 ani mai devreme. Dacă eşti bărbat şi iesi la 65 de ani, te poţi pensiona la 60 de ani dacă ai stagiu de 40 de ani”, a mai spus ministrul Muncii.

Totodată, aceasta a dat asigurări că, după recalculare, nu vor mai exista doi pensionari care au muncit și contribuit la fel dar care primesc pensii diferite, cum se întâmplă în momentul de faţă. De asemenea, ea spune că nu vor mai exista diferențe între pensiile primite de femei și bărbați.

ADVERTISEMENT

“Toate pensiile românilor vor fi recalculate, iar din septembrie vor beneficia de această recalculare toți românii. Pensiile recalculate vor fi puse în plată integral de la 1 septembrie 2024. Este important ca pensionarii să știe că există bani în buget pentru acest lucru, banii pentru pensii în 2024 sunt prevăzuți în bugetul votat ieri”, a mai spus Simona Bucura oprescu, la România TV.

ADVERTISEMENT