Puțini români știu că pot face bani prin reciclarea telefoanelor mobile vechi. Potrivit statisticilor, la nivel global sunt miliarde de astfel de dispozitive care s-au stricat sau au ieșit din uz și sunt păstrate în case, prin dulapuri, de către oameni.
Tot la nivel global se fabrică anual peste 1 miliard și jumătate de telefoane mobile și doar 1-2% dintre ele sunt reciclate. Și nu doar aceste dispozitive se învechesc și nu mai sunt utilizate de populație, ci și tablete, laptopuri, calculatoare sau încărcătoare.
”În general într-o cutie acasă. Am salvat ce-am putut salva din el și îl păstrez. Nu mai este chiar așa la modă, l-am înlocuit cu unul mai nou, dar nu l-am aruncat”, a explicat un domn pentru Observator.
Specialiștii ne sfătuiesc să ducem telefoanele vechi la un centru de reciclare, din cauză că piesele pe care le conțin pot fi un pericol pentru sănătatea noastră. De asemenea, acestea pot fi refolosite pentru alte aparate, în funcție de ceea ce spune persoana de la centrul de reciclare.
Reprezentanții Comisiei Europene se gândesc la cum să-i determine pe oameni să-și recicleze telefoanele, tabletele, calculatoarele, laptopurile sau încărcătoarele. Se iau în calcul măsuri prin care să se ofere stimulente, bonusuri, reduceri sau cupoane valorice pentru fiecare produs electronic la care cineva renunță
”Că vorbim de puncte de colectare în proximitatea cetățenilor pe care ar trebui să le pună la dispoziție autoritatea publică locală sau că vorbim de extinderea acestui sistem de garanție returnare cum este în cazul pet-urilor, să ajungă și pentru aceste tipuri de echipamente, sunt doar câteva dintre aceste recomandări”, a declarat tot pentru Observator și Ema Cumpătă, reprezentant Reciclator DEEE.
Comercianții care vând produse electronice oferă servicii gratuite de colectare, însă nu sunt prea mulți românii care cunosc acest fapt. Drept urmare, nu este de mirare faptul că 27% dintre cetățeni aruncă la gunoi gadgeturile care nu mai sunt utile sau nu mai funcționează.
”Toți clienții să știe că dacă ajung în magazinele noastre le pot preda gratuit prin intermediul angajaților noștri și noi de aici să le predăm către o firmă de reciclat parteneră. Momentan nu avem o campanie făcută pe electrocasnice mici, dar am avut în trecut, urmează să lucrăm și la un alt program”, a transmis și Daniel Apostol, director al unui magazin de electronice și electrocasnice.