News

Cum pot scăpa românii cu credite mai repede de datorii. Trucul perfect legal pe care banca nu vrea să-l știi

Românii cu rate la bănci trec printr-o perioadă extrem de grea. Creditele au explodat în ultimele luni, după creșterea IRCC. Specialiștii ne spun cum putem scăpa de datorii.
21.01.2023 | 13:34
Cum pot scapa romanii cu credite mai repede de datorii Trucul perfect legal pe care banca nu vrea sal stii
Trucul prin care românii cu credite pot scăpa mai repede de datorii. Sursa foto: ghiseulonline.ro
ADVERTISEMENT

În acest început de an 2023, sute de mii de români au primit o veste cruntă din partea BNR. Indicele IRCC a atins un nivel record, de 5,71%. Asta înseamnă că ratele lunare au explodat.

Trucul prin care românii cu credite pot scăpa mai repede de datorii

Aproape o jumătate de milion de români au primit, în ianuarie, înștiințarea că rata lor la bancă s-a majorat cu câteva sute de lei.

ADVERTISEMENT

De exemplu, pentru un cetățean care a luat un împrumut de 410.000 de lei, pe 30 de ani, rata a crescut, în ultimele 12 luni, cu peste 1.100 de lei. În primele trei luni din 2023, indicele de referinţă folosit la calcularea ratelor este 5,71%.

Astfel, până în aprilie, o persoană care are un astfel de credit luat pe 30 de ani, achită la bancă o rată de 2.656 de lei. Peste trei luni, după ce IRCC va ajunge la 6%, aceeaşi rată va ajunge la peste 3.500 de lei.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, disperați, oamenii se gândesc cu groază cum pot face să mai reducă din cheltuieli.

Specialiștii spun că cetățenii care au credite în lei şi rata calculată prin IRCC pot folosi următoarele trei luni pentru a datora mai puțini bani băncii.

ADVERTISEMENT

Trucul e simplu. După cum se știe, o rată este formată dintr-o parte principală şi dobândă.

”În primii ani ai împrumutului dobânda reprezintă un procent foarte mare din rată. Astfel, dacă reuşim să facem o plată anticipată, atenţie, cu reducerea perioadei şi să acoperim partea principală vom scăpa, astfel, de o lună din credit”, informează site-ul Observator News.

Să luăm exemplul unui credit de 250.000 de lei pe 30 de ani. Rata acestuia ajunge aproape de 1.500 de lei. Doar 250 de lei din ea înseamnă principalul – restul este dobânda. Cei care achită anticipat, cu reducerea perioadei, cei 250 de lei, scapă mai repede de datorii.

ADVERTISEMENT

”Câteva capcane în care pică lumea: consideră că trebuie să te duci cu trei rate, trebuie să te duci cu bani mulţi. Nu e adevărat.

Ideal este să faci plata anticipată a doua zi după scadenţă. Explicaţia e foarte simplă. Din toate plăţile anticipate, banca întâi îşi va trage dobânda de la ziua scadenţei până la ziua în care ai făcut plata”, spune Adrian Asoltanie, consultant financiar, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT