Life

Cum poți afla dacă oul de Paști este proaspăt sau vechi. Trucul simplu și rapid

Trucul simplu și rapid prin care poți descoperi dacă oul de Paști este proaspăt sau vechi. Este folosit de multe gospodine.
13.04.2023 | 21:42
Cum poti afla daca oul de Pasti este proaspat sau vechi Trucul simplu si rapid
Testul apei care te ajută să afli dacă oul de Paști este proaspăt sau vechi. Sursa foto: Rețetele mele dragi
ADVERTISEMENT

Mai sunt doar câteva zile până la Paști, iar gospodinele sunt în toi cu pregătirile pentru această sărbătoare. Ele vor să aibă cele mai gustoase preparate pe masă. În privința ouălor trebuie să fie foarte atente, căci există riscul să vopsească unele vechi.

Trucul cu apa, care te ajută să afli dacă oul de Paști este proaspăt sau vechi

De-a lungul timpului, s-au descoperit mai multe trucuri prin care se poate afla dacă un ou de Paști este proaspăt sau vechi. Unul extrem de util s-a dovedit a fi cel cu apa. Datează din perioada strămoșilor și este foarte simplu și rapid.

ADVERTISEMENT

Gospodinele optează de obicei pentru vopsirea roșie a ouălor, deoarece culoarea simbolizează sângele vărsat de Iisus Hristos, atunci când a fost răstignit pe cruce. Însă, unele aleg să facă ouăle pentru masa de Paști și în diferite culori. Experții în industria alimentară recomandă ca ouăle să fie luate din frigider și să nu fie mai vechi de șapte zile.

”Termenul pe care îl recomandăm este de șapte zile, în condițiile în care ouăle sunt păstrate la frigider. Dar, dacă ouăle sunt cumva fisurate, este recomandat ca maxim în 3 zile să fie consumate”, potrivit specialiștilor, informează stirileprotv.ro

ADVERTISEMENT

Dacă aveți dubii în privința vechimii, aplicați testul apei. Pentru asta, luați un pahar de apă, așezați oul în interior, iar dacă ajunge la fund și rămâne acolo, înseamnă că este comestibil, proaspăt. În schimb, dacă va pluti, înseamnă că este vechi.

Mare atenție, nu păstrați ouăle la căldură, deoarece pot dezvolta bacterii, mai transmit experții în industria alimentară. De asemenea, nu sunt recomandate cele crăpate, pătate de vopsea sau din care se aude un zgomot de apă, atunci când le agitați.

ADVERTISEMENT

La ce risc ne supunem dacă mâncăm ouă stricate

De altfel, atunci când mergeți la magazin să cumpărați ouă pentru vopsit de Paști, fiți atenți la data de valabilitate, la condițiile în care sunt păstrate sau la marcaj. Dacă acesta lipsește, trebuie să le evitați, la fel și ouăle care sunt crăpate. Medicii au descoperit că cele stricate ne pot contamina cu Salmonella.

”Pentru a reduce riscul sa contactati bacteria Salmonella, verificati cutia pe care urmeaza sa o cumparati pentru a va asigura ca ouale nu au depasit perioada de valabilitate si nu cumparati o cutie care contine oua crapate sau murdare.

ADVERTISEMENT

Unele magazine au spre vanzare oua pasteurizate. Acest lucru inseamna ca ouale au fost trecute printr-un proces de incalzire la o anumita temperatura, indeajuns sa omoare bacteriile dar nu suficient sa fiarba oul. Ouale pasteurizate sunt de obicei, etichetate ca atare”, potrivit sfatulmedicului.ro

ADVERTISEMENT