News

Cum poţi lua pensie fără stagiu minim de cotizare. Ei sunt românii care vor beneficia

O țară din Europa asigură pensie locuitorilor săi și fără stagiu minim de cotizare. În ce condiții sunt eligibili românii
06.08.2023 | 17:07
Cum poti lua pensie fara stagiu minim de cotizare Ei sunt romanii care vor beneficia
Persoanele ajunse la limita de vârstă pot obține o pensie chiar și fără stagiu minim de cotizare Sursa foto: lainformacion.com
ADVERTISEMENT

Spania are, prin Institutul Național de Asigurări Sociale (INSS), două tipuri de pensii: contributivă și necontributivă. Locuitorii care nu îndeplinit stagiul minim de cotizare pot obține astfel o pensie, dacă îndeplinesc mai multe condiții.

Cum poţi lua pensie fără stagiu minim de cotizare

Așadar, dacă locuiți și lucrați în Spania, puteți obține pensia pentru limita de vârstă, în modul contributiv, dacă ați cotizat cel puțin 15 ani la sistemul public de pensii. Cel puțin 2 dintre cei 15 trebuie să fie în cei 5 ani anteriori pensionării.

ADVERTISEMENT

În caz contrar, la atingerea vârstei de pensionare, o persoană poate obține o pensie necontributivă. Statul spaniol garantează astfel un venit minim celor care altfel nu ar reuși să îl obțină, relatează Capital.

Pentru a putea obține acest beneficiu este necesară îndeplinirea câtorva condiții: persoana să nu aibă dreptul de a solicita o pensie de vârstă la nivel contributiv din sistemul de asigurări sociale; să aibă peste 65 de ani; să fi locuit în Spania de cel puțin 10 ani, dintre care cel puțin 2 trebuie să fie consecutivi și imediat anteriori datei la care se solicită pensia; să nu aibă venituri mai mari decât nivelul stabilit în fiecare an.

ADVERTISEMENT

Guvernul spaniol stabilește prin Bugetul General de Stat (PGE) suma până la care se consideră că există o lipsă de venit. În anul 2023, este vorba despre o sumă de mai puțin de 6.784,54 euro pe an.

Pensia necontributivă poate fi pierdută

Dacă în aceeași unitate economică de locuire există mai mulți membri se iau în calcul toate veniturile acestor membri, potrivit regulilor publicate pe site-ul IMSERSO, Institutul pentru vârstnici și servicii sociale.

ADVERTISEMENT

În anul 2023, cuantumul pensiei necontributive pentru limită de vârstă se situează între 6.784,54 euro și 1.696,14 euro pe an. Acesta este împărțit în 14 plăți: 12 lunare și 2 extraordinare. Prin urmare, cuantumul lunar al pensiei variază între 484,61 euro și 121,15 euro.

Acest cuantum variază în funcție de venitul personal și cel al familiei. Venitul individual va fi redus dacă mai mulți beneficiari de pensii necontributive locuiesc împreună.

ADVERTISEMENT

Beneficiarul pensiei fără stagiu minim de cotizare o primește până la deces sau atât timp cât îndeplinește cerințele. În cazul în care în orice moment se depășește limita de venit stabilită, pensia poate fi pierdută până la îndeplinirea, din nou, a tuturor cerințelor.

Pensia necontributivă este incompatibilă cu alte prestații, cum ar fi pensia necontributivă de invaliditate, pensiile de asistență, ajutoarele pentru venitul minim.

ADVERTISEMENT
Tags: