News

Peste un milion de bătrâni își pot pierde pensia. Ce se întâmpla cu veniturile persoanelor în vârstă

Ministerul Muncii anunță noi modificări în ceea ceea ce privește plata pensiilor, în funcție de gradul de cotizare. Măsurile vor afecta peste un milion de bătrâni.
06.08.2023 | 09:46
Peste un milion de batrani isi pot pierde pensia Ce se intampla cu veniturile persoanelor in varsta
Bătrânii cu venituri mici pot opta pentru indemnizația socială, în locul pensiei / Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos / Hepta
ADVERTISEMENT

Persoanele vârstnice cu venituri mici vor fi supuși unor analize, iar în urma acesteia, ei ar putea rămâne fără pensii. În schimb, această categorie de pensionari ar beneficia de o indemnizație socială.

Pensionarii care au cotizat mai puțin de 15 ani vor avea dreptul la indemnizația socială

După noua formulă de calcul a pensiilor, românii care au contribuit la asigurările sociale mai puțin de 15 ani ar putea rămâne cu o astfel de indemnizație socială.

ADVERTISEMENT

De asemenea, dacă în urma recalculării se constată că valoarea pensiei este mai mică decât cea a indemnizației sociale, se va opta automat pentru a doua variantă, potrivit noii legi a salarizării.

“O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. 

ADVERTISEMENT

Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii”, anunță Ministerul Muncii, potrivit dcnews.ro.

Cum se calculează pensiile

Pe de altă parte, pensionarii care nu-și exprimă opțiunea în termenul de trei luni, vor rămâne cu suma rezultată de pe urma nivelului de contributivitate.

ADVERTISEMENT

Noile măsuri îi vor afecta, în primul rând, pe bătrânii cu pensii mici. În România, peste un milion de persoane trăiesc dintr-o pensie minim garantată, în valoare de 640 de lei pe lună.

Conform noii formule de calcul, pensionarii cu o vechime de minim 15 ani vor primi 45% din salariul minim brut, la care se adaugă 1% din salariul minim brut, pentru fiecare an lucrat în plus.

ADVERTISEMENT

Când ieșim la pensie

Cei care doresc să afle data la care pot ieși la pensie, fie că este vorba de limită de vârstă sau pensionare anticipată, pot accesa site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, unde se va completa data nașterii, sexul. Pagina permite calcularea în timp real a datei pensionării.

Recalcularea pensiei se poate face la cerere, după fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni.

ADVERTISEMENT