News

Ce pensie va avea un român cu un salariu sub 2500 de lei. Suma este derizorie

Românii pot afla acum ce pensie vor avea în funcție de salariul pe care-l duc acasă în fiecare lună, iar veștile nu sunt grozave.
12.07.2023 | 07:54
Ce pensie va avea un roman cu un salariu sub 2500 de lei Suma este derizorie
Ce pensie va avea un român cu un salariu sub 2500 de lei. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Așa cum s-a mai anunțat deja, perspectiva devine tot mai sumbră în măsură ce trec anii, pentru că în România vor fi tot mai mulți pensionari și tot mai puțini angajați. Asta, în condițiile în care se pregătește de pensionare generația ”decrețeilor”, iar banii de pensii vor deveni o problemă.

Ce pensie va avea un român cu un salariu sub 2500 de lei

Cine dorește să afle ce pensie va avea poate să solicite asta la Casa Județeană de Pensii cu un buletin de calcul. La un simplu calcul, cineva care câștigă 2.500 de lei pe lună și iese la pensie în 2033, va avea o pensie de 1.250 de lei fără a fi cotizat niciodată la pensiile private obligatorii.

ADVERTISEMENT

Dacă suma urcă cu aproximativ 2000 de lei, adică un salariu de aproximativ 4200, pensia de peste 10 ani nu va fi mai mare de 1.870 de lei, deci din nou o sumă derizorie, care nu va permite nimănui să aibă parte de un trai decent. Nici măcar la un salariu brut de 8.000 de lei, adică un salariu în mână de 4.700 de lei, pensia nu va fi mai mare de 2.400 de lei, explică specialiștii.

Conform Antena 3, la finele anului 2022 România avea 4.7 milioane de pensionari. Românii care sunt, totuși, interesați de pensie, mai pot să-și cumpere vechime până în septembrie 2023, în speranța că ajunși la bătrânețe vor primi câteva zeci de lei în plus.

ADVERTISEMENT

Legea le dă, așadar, dreptul românilor care au cel puțin 10 ani de cotizare să cumpere vechime, plătind 25% pe lună din salariul minim brut pe economie. Suma poate fi plătită eșalonat, pentru că efortul financiar poate fi considerat considerabil de cei care își plănuiesc de pe acum bătrânețea.

”Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu casa teritorială de pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare.

ADVERTISEMENT

Avem peste 25.000 de persoane asigurate în momentul de față, a căror valoare a contractelor încheiate este de 335 de milioane de lei. Până în prezent, aproape 280 de milioane de lei deja s-au încasat, urmând ca până la 31 august, când expiră acest act normativ care este în vigoare, să se achite întreaga sumă”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Pentru tinerii de azi și pensionarii de mâine, veștile sunt cu adevărat teribile când vine vorba de pensionare. Specialiștii estimează că va exista un blocaj total în sistem în 20-30 de ani, pentru că vor exista mai mulți pensionari în raport cu muncitori. Așadar, țara noastră ar putea lua în considerare în acel moment înghețarea pensiilor, majorarea vârstei de pensionare sau creșterea taxelor.

ADVERTISEMENT

Asta, în condițiile în care România va ajunge să aibă o populație de 14 milioane de locuitori în 2050, conform estimărilor oficiale. Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România, avertizează că șocul va fi resimțit din plin prin 2030-2035. ”Atunci va fi nevoie de și mai multe resurse pentru sistemul public de pensii. Cel mai probabil în următorii zece ani”, a explicat expertul. Singura soluție realistă pentru tineri e să-și planifice din timp viitorul și să strângă bani sau să-i investească, pe principiul ”scapă cine poate”.

ADVERTISEMENT
Tags: