News

Cum poți retrage banii de la Pilonul 2 de pensii. Românii trebuie să știe aceste detalii

Cum poți retrage banii de la Pilonul 2 de pensii? Poate te gândeai că acest lucru nu este tocmai posibil, deși în anumite condiții poți face asta.
05.04.2024 | 16:00
Cum poti retrage banii de la Pilonul 2 de pensii Romanii trebuie sa stie aceste detalii
Cum poți retrage banii de la Pilonul 2 de pensii. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Știai că poți retrage bani de la Pilonul 2 de pensii? Toți românii trebuie să știe aceste detalii, în cazul în care au câteva semne de întrebare referitoare la această acțiune. Un avocat a vorbit deschis.

Cum poți retrage banii de la Pilonul 2 de pensii

Avocatul Adrian Cuculis a explicat modalitatea în care poți să retragi anumite sume de bani de la Pilonul 2 de pensii. În ce constă procesul de retragere și ce poți să faci dacă ești refuzat? Există niște reguli pe care toți românii trebuie să le cunoască.

ADVERTISEMENT

Conform avocatului, articolul 136 din Legea nr. 411/2004 stabilește regulile privind retragerea pensiei private. Cu alte cuvinte, există mai multe excepții, ori situații speciale, în care poate fi solicitată retragerea.

Cum poți retrage banii de la Pilonul 2 de pensii? În primul rând există trei situații de acest tip. Prima dintre ele o reprezintă pensionarea anticipată din cauza invalidității. Cea de a doua o reprezintă pierderea calității de participat la fondul de pensii de tip Pilon 2.

ADVERTISEMENT

Iar cea de a treia situație este cea în care activele personale nete sunt prea mici pentru a primi o pensie privată. În ce constă procedura de retragere și cât timp ai de așteptat ca să poți retrage banii de la Pilonul 2 de pensii?

Conform avocatului, ”în termen de 30 de zile de la încadrarea în situațiile de mai sus, persoana îndreptățită primește o plată unică sau plăți eșalonate pe o durată de maximum 5 ani, la cerere”.

ADVERTISEMENT

Cine poate să încaseze pensia privată

Dacă termenul nu este respectat, atunci administratorul datorează majorări de întârziere. Și totuși cine poate încasa pensia privată din Pilonul 2? Aceasta este plătit participantului, ori mandatorului, care trebuie să fie desemnat prin procură specială.

„Practic, pensia privată se plătește participantului, mandatarului desemnat de acesta prin procură specială sau reprezentantului legal al acestuia. Trebuie să știți și că în cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau a reședinței în altă țară, stat membru al Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, participantul și beneficiarul păstrează dreptul la pensia privată câștigată în cadrul schemelor de pensii private din România și aceasta se plătește în acel stat, în cuantumul rămas după scăderea tuturor taxelor şi cheltuielilor aferente plății”, scrie avocatul Adrian Cuculis.

ADVERTISEMENT

Cum poți retrage banii de la Pilonul 2 de pensii în cazul unei persoane decedate? Beneficiarii, adică moștenitorii, pot să retragă suma sau o pot adăuga în propriul fond de pensii. Pentru acest lucru însă, e nevoie să fie urmați mai mulți pași și e nevoie de o serie de documente.

ADVERTISEMENT
Tags: